Grudzmar pisze: ndz 26 kwie 2026, 20:57
Tak jak to już Paweł napisał na dole jest słabo widoczna data. I znowu - jakbym miał obstawiać to bardziej mi jest podobna do 1867.
Pytanie tylko takie mi się nasuwa, czy to data śmierci czy też data ufundowania płyty.
Wykluczyłyśmy (ja i Krystyna) Wojciecha *dnia 07 (lub 08). 06.1853 – zm. 26.10.1935, w wieku 82 lat - 31 lat po najstarszym bracie Józefie, który był fundatorem tej tablicy – o czym wcześniej napisałam.
Zachował się zapis w księdze metrykalnej Parafii Odrzykoń, dla wsi Bratkówka |
Liber Mortuorum 1886, AZ Wojciecha Szarka:
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=2.55
Mariuszu,
Paweł Szarek, który nam pozostał, urodzony *28.06.1856, miałby w roku 1867, jak dobrze liczę, 11 lat.
Żył też jeszcze jego ojciec Michał (1815-1891), a starszy brat Józef, 22 (letni) nie fundowałby najmłodszemu pomnika z płytą nagrobną, gdy mógł to zrobić ojciec?
Paweł mógł zginąć w „akcji”. Raczej nie miałby już za sobą dwóch ożenków i nie mógł być już ojcem 15 dzieci, tak uważam.
Dzisiejsze Podkarpacie znajdowało się pod zaborem austriackim (Galicja). Choć był to czas relatywnego spokoju (tzw. era konstytucyjna), dochodziło do gwałtownych wydarzeń, w których ginęli chłopi, mógł teoretycznie, zginąć 11 latek.
Przez cały ten okres trwały lokalne "wojny" o prawo do wypasu bydła i zbierania drewna w lasach dworskich. Często kończyły się one tragicznie, gdy straż leśna lub wezwane posiłki otwierały ogień do "niepokornych" chłopów.
Epidemie (Cholera): Choć to nie "akcja" zbrojna, warto wspomnieć o ostatnich wielkich falach cholery (np. w latach 70. XIX wieku), które dziesiątkowały podkarpackie wsie, a kordon sanitarny i kwarantanny bywały egzekwowane przez wojsko siłą.
Dziękuję gorąco za Waszą pomoc, zmuszającą mnie do intensywnej pracy umysłowej i poszukiwań
Łączę serdeczne pozdrowienia –
Lidia