Spis poległych w I Wojnie Światowej

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
omnibus

Sympatyk

Post autor: omnibus »

Panie Waldku spisałem dane żołnierzy A-W z cmentarza w Kalwarii Zebrzydowskiej.Spróbuję je umieścić na stronie "Polegli..." jeśli nie będę potrafił to są one umieszczone na www.fahnen.republika.pl i ktoś lepiej posługujący sie komputerem może je stamtąd przepisać.Wracając do odgrzanego postu ,czy ktoś może wie w jakich urzędowych pismach Austro-Węgierskich ukazywały się listy strat z frontu włoskiego?Pozdrawiam-uniżnie.
Awatar użytkownika
Kuba_Wojtczak

Sympatyk
Nowicjusz

Gdzie znajdę spisy poległych w I wojnie światowej.

Post autor: Kuba_Wojtczak »

podczepie się do tematu...czy jest prowadzona strona ze starymi niemieckimi cmentarzami? Wiecie Państwo o co chodzi. Często na uboczu, w jakiś wsiach oddalonych od miast, znajdują się stare poniemieckie cmentarze, czasami jeszcze sprzed wojny... Chodzi o to, czy ktoś prowadził już wcześniej taką indeksację?
Pozdrawiam
Kuba
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Kubo, jak sądzę masz na myśli cmentarze ewangelickie? Wszak pierwszowojenne właśnie indeksujemy.
Z tego co mi wiadomo, to wykazy mogą się znajdować u wojewódzkich służb konserwatorskich. Wiem też, ze dane takie można znaleść na stronach niektórych parafii. W łódzkim klubie eksploratorów prowadzona jest taka ewidencja dotycząca tego województwa. Jest też trochę rozproszonych informacji po różnych stronach miast i gmin, a także prywatnych. Nie spotkałem natomiast ogólnopolskiego wykazu (indeksu) takich cmentarzy.
To by była dość znaczna akcja. W naszym TGCP szukaliśmy starych cmentarzy z I WW na podstawie map sztabowych. Objechaliśmy całe województwo, bowiem na mapie nie rozróżniano cmentarzy. Na miejscu okazywało się czy jest to cmentarz wojenny, parafialny czy ewangelicki. Te ostatnie najczęściej w bardzo złym stanie. Wielu nie zdołaliśmy nawet odnaleźć w terenie.
Cmentarzy takich pozostało szczególnie dużo w okolicach intensywnej kolonizacji niemieckiej. Niszczono je po wojnie, a nieliczne gminy ewangelickie, którym podlegają, nie mają środków na ich utrzymanie.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Miło mi poinformować, że na stronie http://www.polegli.tgcp.pl/
jest już ponad 11 tysięcy nazwisk. Dzięki Waszej pomocy baza się systematycznie powiększa i coraz bliżej do objęcia jej zasięgiem całej Polski.
Niebawem pojawią się nazwiska jeńców włoskich pochowanych we Wrocławiu. Wypatrzyła je i zgłosiła chęć indeksacji Pani Maria Odrowąż.
Sprawdza się też powiedzenie, że pod latarnią najciemniej :)
Nasza strona staje się niezwykle popularna na Zachodzie.
Amerykańskie towarzystwa genealogiczne umieściły odnośniki do niej na swoich stronach. Notujemy duży ruch z krajów Europy zachodniej i południowej. W związku z tym pracujemy także nad wersjami językowymi. Pojawiły się pierwsze zdjęcia, ale niestety możemy sobie pozwolić jedynie na ogólne zdjęcia cmentarzy.
Być może część fotografii nagrobków umieścimy na zaprzyjaźnionych stronach. To jednak należy do przyszłości.
Odpowiadając na pytania odnośnie możliwości korzystania z danych umieszczonych na stronie odpowiadamy, że są one ogólnodostępne i nie ma problemu aby się nimi posługiwać, zachowując zwyczajowe podanie źródła w formie adresu strony i naszych nazwisk.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Tradycyjnie już przypominam o naszym projekcie. Cały czas się rozwija.
W tej chwili ustalamy miejsca związane z I WW w województwie śląskim. Ułatwi to chętnym z tamtego terenu w dotarciu do tych miejsc. Liczymy w tym względzie na nowo powstałe koło pod prezesurą Andrzeja Lazara.
Dziękujemy również serdecznie kolegom z Częstochowskiego TG, którzy obiecali pomóc w projekcie, jak tylko pogoda będzie sprzyjała.
W najbliższych dniach na naszej stronie przekroczymy już 13 tysięcy nazwisk, a to miedzy innymi za sprawą Pani Marii Odrowąż, która zindeksowała około 1 tysiąca nazwisk z cmentarza we Wrocławiu.
Trudno tu wymieniać wszystkich, którzy aktywnie włączają się do projektu. Przyjdzie czas na stosowne podsumowania, a tym czasem serdecznie dziękuję w imieniu rodzin poległych i zaginionych, których pamięć przywracamy.
Pozdrawiam
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

W dniu dzisiejszym baza nasza przekroczyła 13 tysięcy nazwisk.
Zapraszamy do korzystania z tych informacji. Może odnajdziecie tam swoich krewnych?
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Wiesiek14

Sympatyk

Post autor: Wiesiek14 »

Witam !

Zdaję sobie sprawę ,że ciężko jest zapanować nad spisem prawie 13tys.
nazwisk,ale pojawiły się nowe błędy. Nazwiska np. z cmentarza w Siennicy Nadolnej w woj. lub. wyświetlają się podwójnie co daje 176 osób
zamiast 88 i błąd całkowity ogólnej liczby nazwisk.
Panie Waldku napisałem również na Pański adres e-mailowy,jeszcze raz przesyłając listę nazwisk w oryginale.

Pozdrawiam Wiesiek
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Jak pisałem w innym wątku, czasami gdy przesłane arkusze zawierają błędy w formatowaniach komórek (dla osoby wysyłającej może to być niewidoczne!), w czasie przenoszenia do naszej bazy ujawnia się to w błędnym odczytywaniu dat. Tak też się stało w przypadku nadesłanego arkusza z danymi z Siennicy Nadolnej.
Po otrzymaniu sygnału o tej nieprawidłowości, Witek podjął natychmiastowe działania. Aby uniknąć błędu, wprowadził zdublowane dane z oryginalnego arkusza, który najpierw poprawił.
Ponieważ zastał go przy tym blady świt, pozostawił podwójne nazwiska do dnia następnego, gdy wróci z pracy i skończy poprawki. Tak więc podwójne nazwiska wisiały czasowo i nie doliczane były do ogólnej ilości nazwisk.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Zauważyliśmy dzisiaj, że przy dodawaniu zdjęć do bazy, mogą wystąpić pewne niespodzianki w samych danych. Gdybyście to zauważyli, prosimy o sygnały. Wicy na jutro poprosił o urlop. Ostatnie dni mieliśmy bardzo intensywne przy obrabianiu nadesłanych materiałów.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Jak zwykle przy przekroczeniu kolejnego tysiąca informuje Was w tym wątku. Tak jest i tym razem. W bazie nazwisk poległych w czasie I Wojny Światowej mamy już 14.001 nazwisk. Zerknijcie na stronę http://www.polegli.tgcp.pl/
i zobaczcie jakich zdjęć nam jeszcze brakuje. Może ktoś będzie przejeżdżał obok i zechce zrobić kilka fotek? A może ktoś korzystając z pogody, wybierze jedno z zaznaczonych kolorem żółtym miejsc i pojedzie je zindeksować?
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Ostatnio, w związku z możliwością wklejania zdjęć, robiliśmy gruntowne porządki w setkach listów, jakie od początku projektu do nas dotarły i notatkach własnych z terenu. Jak to zwykle bywa, odkrywamy, ze czasami zapodział się nam jakiś materiał, lub pominięto nazwisko opracowującego.
Staramy się uzupełniać te niedopatrzenia, a wszystkie osoby, które nie doczekały się umieszczenia ich nazwiska pod opracowaniem, serdecznie przepraszamy. Tak się stało np. przy cmentarzach w Bartoszach i Jednorożcu, gdzie "uciekły" nam nazwiska Darka Felby, Małgosi Niedźwiadek i Bogdana z Białegostoku (nie mamy nazwiska).
Jeśli ktoś znajdzie podobne przeoczenia, bardzo proszę o kontakt na priv.
Na usprawiedliwienie dodam, że przy Jednorożcu, pominęliśmy także nazwisko Witka Mazuchowskiego, który zindeksował dużą część tego cmentarza i sam zapomniał dodać swojego nazwiska Smile
http://www.polegli.tgcp.pl/
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Od przekroczenia ostatniego tysiąca nie minął jeszcze tydzień, a już dzisiaj osiągnęliśmy liczbę 15 tysięcy nazwisk w naszej bazie.
Wzrasta z każdym dniem ilość nowych miejsc dopisywanych do naszych rejestrów. W kolejce czeka ponad 130 nowych miejscowości z województwa podkarpackiego. Nie mniej będzie dodanych do województwa warmińsko-mazurskiego.
Nawiązaliśmy kontakt z fantastycznymi ludźmi z Pomorskiego Forum Eksploracyjnego, którzy wyrazili zgodę na skorzystanie z ich olbrzymiej bazy zdjęć i informacji. Podobne kontakty mamy też nawiązane z Łódzkim Forum, gdzie aktywnie udzielają się zapaleni miłośnicy historii i regionu.
Jako olbrzymi sukces możemy sobie policzyć, pozyskanie do naszego projektu, wybitnego znawcy grobownictwa galicyjskiego, przewodnika, autora licznych przewodników i książek dotyczących cmentarzy, Pana Romana Frodymy.
Coraz więcej znanych osób wspiera czynnie nasz projekt.
Na Opolszczyźnie w prace włączają się szkoły.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Mimo przedświątecznej krzątaniny, zdołaliśmy z Wiciem wklepać nadsyłane dane i wyszperane zdjęcia. Sporo materiału zaczyna spływać od zaprzyjaźnionych z Projektem osób, ale taż z dnia, na dzień powiększa się nasza wiedza o nowych miejscach związanych z I WW.
Jeśli siły pozwolą, tuż po świętach pojawi się około 130 nowych miejsc z Podkarpackiego, kilkadziesiąt z województwa Śląskiego oraz ponad setka miejsc z terenu, który trzymam na razie w tajemnicy. Robię niespodziankę dla jednego, zaprzyjaźnionego Towarzystwa :)
Dzisiaj przekroczyliśmy już 1000 zdjęć. Od Was również zależy, jak szybko będzie rósł ten zasób.
Wyjazdy wielkanocne w rodzinne strony, odwiedziny cmentarzy, to świetna okazja, by zerknąć dookoła czy czasami nie stoi gdzieś w okolicy zapomniany pomnik lub samotna żołnierska mogiła. Wtedy wystarczy sięgnąć po aparat.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Kruszelnicka

Post autor: Kruszelnicka »

Szukam informacji na temat mojego pradziadka Jakuba Kruszelnickiego.Ze zdobytych informacji wiem,że zginął podczas pierwszej wojny światowej,tyle,że na Węgrzech(pod Młynkaczem-nie znam oryginalnej pisowni).Jak mogę dowiedzieć się czegos więcej?Nie wiem w którym roku zginął,ani w jakiej armi służył. Gdzie mogę znalęźć jakieś wskazowki?
Pozdrawiam serdecznie.Anna
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Jako, że te święta spędzałem w domu, miałem trochę czasu na przeanalizowanie dotychczas zebranych w naszej bazie, danych. Witek w tym czasie pracował nad poprawą funkcjonalności strony. Usunęliśmy zbędną kategorię miejsc „bez nazwisk” przez co całość jest mniej pstrokata i bardziej czytelna. Wprowadzony jest wewnętrzny podział w obrębie województw wg. liter alfabetu, co znacznie ułatwia przeszukiwanie wydłużających się danych. W tym kierunku będą dalej podążały zmiany.
Nasi niezawodni współpracownicy dosłali nam następne materiały i zdjęcia. Przy okazji jubileuszu napiszę o Nich nieco obszerniej. Na razie, można poznać Ich nazwiska, przeglądając naszą bazę „Polegli”.
Jak już wspominałem, poświęciłem trochę czasu na analizowanie rozkładu zebranych informacji. Uderzył mnie pewien brak proporcji, otóż na terenie Dolnego Śląska, w okolicach Wrocławia, Wałbrzycha czy Jeleniej Góry powinno dać się zaobserwować skupisko pomników poświęconych poległym w czasie I Wojny. Tymczasem oprócz danych, które wprowadziłem rok temu, jedynie Maria Odrowąż dosłała nam fantastyczne dane z Wrocławia i Kudowy. Czyżby istotnie nic tam więcej nie było?
Poszukałem w literaturze, przewodnikach i pocztówkach. Poszukałem na stronach internetowych miast i gmin oraz stronach fotograficznych miłośników Wrocławia. Przyjrzałem się aukcjom Allegro i w wyniku tego znalazłem w krótkim czasie ponad setkę nowych miejsc. Opisałem każde miejsce i Wicy będzie je teraz kolejno wprowadzał do naszej bazy.
Część z nich nie zawiera nazwisk poległych, ale duża część wymaga opracowania, bowiem inskrypcje imienne są dobrze zachowane. Te zaznaczone będą w bazie kolorem żółtym. Natomiast fotografii potrzebujemy z każdego miejsca. Być może ktoś z genealogów planuje wakacyjny wyjazd w Sudety? Pamiętajcie aby zerknąć na naszą stronę i sprawdzić, czy na trasie waszej podróży nie znajduje się odnalezione przez nas miejscowości?
Znalazłem też 12 miejsc związanych z I WW w samym Wrocławiu, do których też trzeba dojechać. Może ktoś z mieszkańców tego grodu zechce dołożyć swoją cegiełkę do naszego projektu?
W najbliższych dniach pojawi się pełna lista moich „odkryć” z Województwa Dolnośląskiego.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”