HKCiszewska pisze: ndz 10 maja 2026, 21:18Janek199 pisze: ndz 10 maja 2026, 17:11 Witam serdecznie!
Zwracam się z bardzo uprzejmą prośbą o odsłonięcie rekordu dot.Romana Ermanowicza ur.w 1901r,znadującego się w drzewie MyHeritage Witryna Gieryk-Palicki-zarządzanym przez rg.
https://www.myheritage.com/research?s=1 ... r8mmnurmaj
Czy możliwe jest odczytanie z jakiego czasopisma-publikacji pochodzi treść zamieszczona w miejscu przeznaczonym na zdjęcie owego Romana.
Z wyrazami szacunku, poważania i pozdrowieniami
Z góry serdecznie dziękuję
Janek199-Jan Kwiatkowski
Imię i nazwisko Roman Ermanowicz
Narodziny 5 cze 1901
Berlin, Niemcy
Zatrudnienie leśniczy
Członkowie rodziny
Rodzice
Roman Ermanowicz
1867 - 1927
Nepomucena Ermanowicz (z d. Jasińska)
1873 - ?
Brat
Paweł Ermanowicz
1899 - ?
Źródło
Gieryk-Palicki Web Site / Witryna Gieryk-Palicki
Jeśli chodzi o wycinek z gazety to nie piszę gdzie to było zamieszczone, jest to wyrok skazujący za przywłaszczenie pieniędzy. Proszę podać maila to prześlę zdjęcie. Pozdrawiam Halina
Witam serdecznie Pani Halino!
Bardzo gorąco dziękuję za tą przysługę. W związku z tym, że te dane odczytane przez Panią potrzebne są mi, nie dla celów genealogicznych, lecz są przeze mnie zbierane na rzecz szlachetnej (mojej) inicjatywy wydania publikacji (na razie, nie ma nawet autora) dot. straconych w czasie okupacji 50 pracowników firmy, w której przepracowałem 50-lat, proszę się nie trudzić z wysłaniem mi zdjęcia tego (nie pochlebnego artykułu). Dziękuję za chęć podjęcia się tego dodatkowego zadania.
Mimo to, podaję Pani mój adres mailowy: jkwiatkowski513@gmail.com , bo poszukuję ( i mam nadzieję, że tym razem się nie zawiodę) osoby posiadającej dostęp do płatnego abonamentu na MyHeritage, abym mógł się za pośrednictwem tej dobrej „duszyczki”, skontaktować z krewnymi tych straconych w hitlerowskich obozach zagłady w Gusen, Mauthausem itd., w celu pozyskania od nich Ich zdjęć, dokumentów z okresu osadzenia ich w obozach i danych metrykalnych dot. ich małżonków, dzieci i rodzeństwa.
Ps. wśród tych straconych, znajdują się dwa nazwiska Ciszewskich - z Wielkopolski
Z wyrazami szacunku i poważania
Janek199-Jan Kwiatkowski