Numery domów w Małopolsce - czy zmieniały się?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Grzegorz.Janoszka

- Podziękował: 1 time
- Kontakt:
Numery domów w Małopolsce - czy zmieniały się?
W księgach parafialnych w małopolskich parafiach są często zapisane numery domów. Właśnie się zastanawiam, czy numer domu sprzed 200 lat ma cokolwiek wspólnego ze współczesnym numerem (teraz nie ma jeszcze ulic we wsi i adres to wciąż wieś i numer). Czy ktoś może zgłębiał ten temat?
Jeśli numery zachowują się przez stulecia, to naprawdę fajnie zobaczyć, w jakim dokładnie miejscu rodzili się, żyli i umierali przodkowie.
Dziękuję z góry za pomoc.
Jeśli numery zachowują się przez stulecia, to naprawdę fajnie zobaczyć, w jakim dokładnie miejscu rodzili się, żyli i umierali przodkowie.
Dziękuję z góry za pomoc.
--
Grzegorz Janoszka
parafie z przodkami: Chechło, Dolna, Klucz, Oświęcim, Poniszowice, Rudno, Siepraw, Strzelce Opolskie, Toszek, Ujazd, Wiśnicz, Zakrzów i wiele innych
Grzegorz Janoszka
parafie z przodkami: Chechło, Dolna, Klucz, Oświęcim, Poniszowice, Rudno, Siepraw, Strzelce Opolskie, Toszek, Ujazd, Wiśnicz, Zakrzów i wiele innych
-
Ted_B

- Podziękował: 4 times
- Otrzymał podziękowania: 32 times
Re: Numery domów w Małopolsce - czy zmieniały się?
Witam!
Raczej nic Ci nie da współczesny numer domu.
Nie wiem o którym rejonie małopolski mówisz, ale wśród wymienionych Twoich miejscowości widzę min. Chechło i Klucze. W tym rejonie wg jednej z ksiąg ludności stałej (założonej ok. 1880 roku) numery domów we wsi (wieś to taka typowa "ulicówka") najpierw szły po lewej stronie do końca wsi i wracały z powrotem po prawej. Ze swojej obserwacji i analizy starych dokumentów. Od lat 1940/50 numery biegły od początku wsi kolejno - jak stał dom - po lewej i po prawej stronie. W latach 1960-ych była zmiana numeracji - ta sama zasada, ale doszło sporo nowych numerów. W latach chyba 80-ch zmieniono numerację - jedna strona parzyste, druga nieparzyste. Później wprowadzono ulice (lata 1990-te).
Ale zapewne nie o ten rejon chodzi, bo w parafii Chechło nigdy nie podawano nr domów, zaś w Kluczach, czyli w parafii Bolesław - nie przeglądałem tych ksiąg. więc ... Numery domów były podawane w aktach parafii w Gołaczewach w latach 1700-ych. Czyli po sąsiedzku.
Pozdrawiam!
Tadek
Raczej nic Ci nie da współczesny numer domu.
Nie wiem o którym rejonie małopolski mówisz, ale wśród wymienionych Twoich miejscowości widzę min. Chechło i Klucze. W tym rejonie wg jednej z ksiąg ludności stałej (założonej ok. 1880 roku) numery domów we wsi (wieś to taka typowa "ulicówka") najpierw szły po lewej stronie do końca wsi i wracały z powrotem po prawej. Ze swojej obserwacji i analizy starych dokumentów. Od lat 1940/50 numery biegły od początku wsi kolejno - jak stał dom - po lewej i po prawej stronie. W latach 1960-ych była zmiana numeracji - ta sama zasada, ale doszło sporo nowych numerów. W latach chyba 80-ch zmieniono numerację - jedna strona parzyste, druga nieparzyste. Później wprowadzono ulice (lata 1990-te).
Ale zapewne nie o ten rejon chodzi, bo w parafii Chechło nigdy nie podawano nr domów, zaś w Kluczach, czyli w parafii Bolesław - nie przeglądałem tych ksiąg. więc ... Numery domów były podawane w aktach parafii w Gołaczewach w latach 1700-ych. Czyli po sąsiedzku.
Pozdrawiam!
Tadek
-
Grzegorz.Janoszka

- Kontakt:
Dziękuję, mam przodków z parafii Klucz (nie Klucze) na Górnym Śląsku i Chechło (też to na Górnym Śląsku).
Z Małopolski interesuje mnie szczególnie Mników (pod Krakowem) - przodkowie żony stamtąd pochodzą i choć właśnie wprowadzono ulice z nowymi numerami, to na mapie Google wciąż są stare numery. No ale jak piszesz, to te numery z ksiąg są żadną konkretną informacją.
Z Małopolski interesuje mnie szczególnie Mników (pod Krakowem) - przodkowie żony stamtąd pochodzą i choć właśnie wprowadzono ulice z nowymi numerami, to na mapie Google wciąż są stare numery. No ale jak piszesz, to te numery z ksiąg są żadną konkretną informacją.
--
Grzegorz Janoszka
Grzegorz Janoszka
- jan2024

- Podziękował: 15 times
- Otrzymał podziękowania: 58 times
Ted_B= Tadku zapominałeś dodać. Nr 1 to dwór właściciela wsi.
i tak szło przy ulicówce do kościoła.[ Jakby co Kościół miał swoje łany lokacyjne, a Dwór swoje.
........................
Na dodatek jak pierwotnie stał dom Nr3 i Nr 4 =ulicówka a powstał dom pomiędzy nimi to dostawał kolejny wolny numer i Tak pomiędzy Nr3 a nr4 mógł stać np. Nr120.
To oczywiście ogólne przepisy władz Galicji o numerach domów.
Ksiądz chodził po Kolendzie to wszystkich znał i pisał w księgach numer znanych osób.
Ale jeszcze jedno przepisy Galicyjskie co 20 lat urealniano zapisy domów.
I tak Dom Nr 120 zostawał Nr 4
................... jedynie niezmienny był Numer dworu i kościoła.
Czeski film ja w Lipniku mam w korespondencji = pobierano podatki i wysyłano wezwanie+ odnotowywano zapłatę.
Całe szeregi takich zestawień Nowy nr. domu i Stary nr. dom.
I godzinami ślęczę nad nad odszukaniem gdzie to było.
Lipnik to też ulicówka licząca ponad 700 lat tylko ulica wiła się koło potoku.
Teoretycznie w Archiwum np w dziale korespondencja są takie namiary na zmianę numerów domów.
.......................... dla przykładu
https://zapodaj.net/plik-AJPzmgU1xb
........................
Grzegorz o tą miejscowość chodzi?
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/wyszukiwarka
.....................
Typowa mapa domów z Galicji z 1848 roku.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/3065784
...........................
Teoretycznie plan wsi się nie zmienił do dziś rzeki pozostały. Na mapie są zaznaczone numery parcel w księgach wieczystych
i tak szło przy ulicówce do kościoła.[ Jakby co Kościół miał swoje łany lokacyjne, a Dwór swoje.
........................
Na dodatek jak pierwotnie stał dom Nr3 i Nr 4 =ulicówka a powstał dom pomiędzy nimi to dostawał kolejny wolny numer i Tak pomiędzy Nr3 a nr4 mógł stać np. Nr120.
To oczywiście ogólne przepisy władz Galicji o numerach domów.
Ksiądz chodził po Kolendzie to wszystkich znał i pisał w księgach numer znanych osób.
Ale jeszcze jedno przepisy Galicyjskie co 20 lat urealniano zapisy domów.
I tak Dom Nr 120 zostawał Nr 4
................... jedynie niezmienny był Numer dworu i kościoła.
Czeski film ja w Lipniku mam w korespondencji = pobierano podatki i wysyłano wezwanie+ odnotowywano zapłatę.
Całe szeregi takich zestawień Nowy nr. domu i Stary nr. dom.
I godzinami ślęczę nad nad odszukaniem gdzie to było.
Lipnik to też ulicówka licząca ponad 700 lat tylko ulica wiła się koło potoku.
Teoretycznie w Archiwum np w dziale korespondencja są takie namiary na zmianę numerów domów.
.......................... dla przykładu
https://zapodaj.net/plik-AJPzmgU1xb
........................
Grzegorz o tą miejscowość chodzi?
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/wyszukiwarka
.....................
Typowa mapa domów z Galicji z 1848 roku.
...........................
Teoretycznie plan wsi się nie zmienił do dziś rzeki pozostały. Na mapie są zaznaczone numery parcel w księgach wieczystych
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
U mnie ( południowa małopolska ) w większości przypadków numery domów pokrywają się z dzisiejszymi .
Mirosław Sowa
- Adam_Kalemba

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Jak nie wprowadzono numeracji z ulicami, to nic się nie zmieniło od 1790/92r. To wtedy zaczęto spisywać ludność i nadawać numery domów. Te numery zaczęto wpisywać do ksiąg metrykalnych od 1797 roku. Nie spotkałem się z sytuacją że numery domów pojawiały się przed tym rokiem bo nie było odpowiednich rubryk w księgach do wpisywania ich...
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Adam
Kalemba
-
Grzegorz.Janoszka

- Kontakt:
Fantastycznie! Dziękuję, nie wiedziałem, że taka mapa jest dostępna. Dzięki rzece i drogom można zidentyfikować miejsca i niestety numery domów na mapie z 1848 nie odpowiadają numerom domów dzisiaj.jan2024 pisze: czw 14 maja 2026, 02:57 Typowa mapa domów z Galicji z 1848 roku.
Jeśli mam zapisy z ksiąg z okolic 1848 roku z numerem domu, to mógłbym odnaleźć dom na tej starej mapie i spróbować zamapować to na dzisiejszy numer. Granice parceli niestety nijak nie pokrywają się z granicami obecnych działek (przynajmniej w miejscu mnie interesującym).
W wielu przypadkach domy stoją na tych samych działkach, ale w innym miejscu. Często było tak, że "młodzi" budowali dom na tej samej działce koło domu "starych" (rodziców), a po ich śmierci ten stary dom burzono. Numer domu zostawał ten sam.
Wszystko to powoduje, że znalezienie numeru na tej starej mapie może mi nie wskazać dokładnie szukanego przeze mnie miejsca (no, z dokładnością do kilku domów w te i we wte). Więc raczej znalezienie domów przodków może być całkiem utrudnione.
Dziękuję za wszelką pomoc!
--
Grzegorz Janoszka
Grzegorz Janoszka