Karty czytelnika z bibliotek

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

mbeelas

Sympatyk
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 4 times

Karty czytelnika z bibliotek

Post autor: mbeelas »

Witam,

Ostatnio trafiłem na karty czytelników moich krewnych przebywających we Wiedniu oraz wzmianki w spisie osób korzystających z czytelni Ossolineum. Pomyślałem, że informacje o tym co czytali przodkowie mogą być niezłą ciekawostką genealogiczną. Czy próbowaliście kiedyś dojść do takich informacji? Czy takie karty są przetrzymywane i archiwizowane? Czy są jakieś ograniczenia prawne?
Marcin
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk
Podziękował: 15 times
Otrzymał podziękowania: 58 times

Re: Karty czytelnika z bibliotek

Post autor: jan2024 »

Pytanie tylko co po 1939-1945 roku zostało w bibliotekach?
A co po nas zostanie? W Bielsku Białej jest kilkanaście fili bibliotek, ktoś wpadł na pomysł aby był tylko jedna karta biblioteczna.
Dokładnie mam plastikową kartę którą pokazuję w dowolnej filii bibliotek w Bielsku-Białej i okolicach bo tam sa też filie.
Czytnik karty bibliotecznej i już mogę pożyczać w dowolnym miejscu.
Podobnie takie karty zakłada Cieszyn :lol:
Też mam plastikową kartę. Generalnie to być może inicjatywa województwa śląskiego.
Jak to jest poza woj. śląskim?
........................... Tak to wygląda. Zamazałem Nazwisko :roll:
https://zapodaj.net/plik-DGRvvyEzT9
.....................w Książnicy beskidzkiej się śmiałem bo teoretycznie można wypożyczyć 3 książki.
Ale jak objadę wszystkie filie to może tego być bardzo wiele książek.
Osiedlowych bibliotek jest naprawdę wiele praktycznie w każdej dzielnicy.
To mi odpowiedzieli życzymy miłego czytania tych książek tylko nam statystyka wzrasta.
....................
Dawno nie byłem ale 6 lat temu można było przedłużyć termin wypożyczenia przez telefon.
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Podziękował: 20 times
Otrzymał podziękowania: 5 times
Kontakt:

Post autor: Urbańska_Katarzyna »

U mnie na Mazowszu w Piasecznie biblioteka główna i w okolicach kilkanaście filii obsługuje czytelnika jedną kartą. W systemie na stronie biblioteki, po zalogowaniu można sprawdzić jakie pozycje się wypożyczyło, można na spokojnie z domu przejrzeć katalogi, sprawdzić w którym miejscu są do wypożyczenia interesujące pozycje i zarezerwować książki.
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
mbeelas

Sympatyk

jan2024 pisze: pn 18 maja 2026, 09:16 Pytanie tylko co po 1939-1945 roku zostało w bibliotekach?
A co po nas zostanie? W Bielsku Białej jest kilkanaście fili bibliotek, ktoś wpadł na pomysł aby był tylko jedna karta biblioteczna.
Dokładnie mam plastikową kartę którą pokazuję w dowolnej filii bibliotek w Bielsku-Białej i okolicach bo tam sa też filie.
Czytnik karty bibliotecznej i już mogę pożyczać w dowolnym miejscu.
Podobnie takie karty zakłada Cieszyn :lol:
Też mam plastikową kartę. Generalnie to być może inicjatywa województwa śląskiego.
Jak to jest poza woj. śląskim?
........................... Tak to wygląda. Zamazałem Nazwisko :roll:
https://zapodaj.net/plik-DGRvvyEzT9
.....................w Książnicy beskidzkiej się śmiałem bo teoretycznie można wypożyczyć 3 książki.
Ale jak objadę wszystkie filie to może tego być bardzo wiele książek.
Osiedlowych bibliotek jest naprawdę wiele praktycznie w każdej dzielnicy.
To mi odpowiedzieli życzymy miłego czytania tych książek tylko nam statystyka wzrasta.
....................
Dawno nie byłem ale 6 lat temu można było przedłużyć termin wypożyczenia przez telefon.
Rozumiem, ale pytałem o co innego. To, że masz plastikową kartę absolutnie nie rozwiązuje mojego problemu i nie odpowiada na pytania.
Marcin
mbeelas

Sympatyk

Urbańska_Katarzyna pisze: pn 18 maja 2026, 10:09 U mnie na Mazowszu w Piasecznie biblioteka główna i w okolicach kilkanaście filii obsługuje czytelnika jedną kartą. W systemie na stronie biblioteki, po zalogowaniu można sprawdzić jakie pozycje się wypożyczyło, można na spokojnie z domu przejrzeć katalogi, sprawdzić w którym miejscu są do wypożyczenia interesujące pozycje i zarezerwować książki.
Ok. A jaki to ma związek z moimi pytaniami i problemem?
Marcin
Awatar użytkownika
Urbańska_Katarzyna

Sympatyk
Adept
Podziękował: 20 times
Otrzymał podziękowania: 5 times
Kontakt:

Post autor: Urbańska_Katarzyna »

Żaden, odniosłam się do przedmówcy. Moją wypowiedź można usunąć.
Serdecznie pozdrawiam,
Kasia
http://kasiaurbanskaparanoje.blogspot.com
Szukam aktu małżeństwa Mikołaja Tokarka vel Tokarskiego syna Marcina i Katarzyny z Jadwigą Stelmach, lata ok. 1814-1826 (najprawdopodobniej dzisiejsze woj. łódzkie lub wielkopolskie).
mbeelas

Sympatyk

Urbańska_Katarzyna pisze: pn 18 maja 2026, 18:50 Żaden, odniosłam się do przedmówcy. Moją wypowiedź można usunąć.
Rozumiem. Proszę stosować funkcję cytowania wypowiedzi do której się pani odnosi.
Marcin
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk
Podziękował: 15 times
Otrzymał podziękowania: 58 times

Post autor: jan2024 »

Marcin
ja Ci odpowiedziałem , że po latach 1939-1945 szukanie kart bibliotecznych przodków jest tematem bezprzedmiotowym
Jakby co Warszawa zniszczona w 90% to gdzie karty biblioteczne?

Inne miejscowości też nie oszczędziła wojna.
Podajesz przykład Ossolineum ale ta biblioteka ze Lwowa została przeniesiona do Wrocławia.
Być może karty biblioteczne Rosjanie i Niemcy ocalili. Albo ukryli je bibliotekarze.
Podałem Ci przykład, że dziś w Bielsku-Białej karty biblioteczne nie istnieją w formie papierowej.
Ja pamiętam te czasy jak ręcznie dopisywano moje wypożyczone książki i wkładano do kieszonki karty z Książki.
Dziś to wszystko jest na komputerach oszczędzamy papier :lol:
..................
na książkach są kody kreskowe = skaner pik i już na moim koncie jest wypożyczona książka.
i jakbyś pytał o moich bezpośrednich krewnych czyli tato i mama kupowali książki a nie pożyczali w bibliotece.
Po mamie został bardzo bogaty księgozbiór np Kraszewskiego.
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
mbeelas

Sympatyk

jan2024 pisze: pn 18 maja 2026, 21:30 Marcin
ja Ci odpowiedziałem , że po latach 1939-1945 szukanie kart bibliotecznych przodków jest tematem bezprzedmiotowym
Jakby co Warszawa zniszczona w 90% to gdzie karty biblioteczne?

Inne miejscowości też nie oszczędziła wojna.
Podajesz przykład Ossolineum ale ta biblioteka ze Lwowa została przeniesiona do Wrocławia.
Być może karty biblioteczne Rosjanie i Niemcy ocalili. Albo ukryli je bibliotekarze.
Podałem Ci przykład, że dziś w Bielsku-Białej karty biblioteczne nie istnieją w formie papierowej.
Ja pamiętam te czasy jak ręcznie dopisywano moje wypożyczone książki i wkładano do kieszonki karty z Książki.
Dziś to wszystko jest na komputerach oszczędzamy papier :lol:
..................
na książkach są kody kreskowe = skaner pik i już na moim koncie jest wypożyczona książka.
i jakbyś pytał o moich bezpośrednich krewnych czyli tato i mama kupowali książki a nie pożyczali w bibliotece.
Po mamie został bardzo bogaty księgozbiór np Kraszewskiego.
Proszę się odnosić do tego o co pytałem. Jeżeli pan nie ma żadnej wiedzy to proszę nie komentować. W przeciwnym razie pańskie wypowiedzi są zbędnym zaśmiecaniem wątku. Pozdrawiam
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”