"szukajwarchiwach.pl" - testy, uwagi
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
Ochocka_Magda

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Dzień dobry,
od ponad tygodnia ne działa u mnie (na różnych przeglądarkach) opcja wyszukiwania aktów metrykalnych na SWA. Strona po prostu się nie ładuje. Reszta SWA dział normalnie, wyszukuję przez główną wyszukiwarkę, ale to oczywiście mniej wygodne. Czy ktoś zauważył podobny problem? Jaka może być przyczyna?
Magdalena Ochocka
od ponad tygodnia ne działa u mnie (na różnych przeglądarkach) opcja wyszukiwania aktów metrykalnych na SWA. Strona po prostu się nie ładuje. Reszta SWA dział normalnie, wyszukuję przez główną wyszukiwarkę, ale to oczywiście mniej wygodne. Czy ktoś zauważył podobny problem? Jaka może być przyczyna?
Magdalena Ochocka
- Małgorzata_Kulwieć

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 9 times
U mnie działa na Chrome i na Firefox.
Co prawda, nie wiedząc czemu, pokazuje sie co i rusz w innym języku, mimo iz zaznaczony polski.
Co prawda, nie wiedząc czemu, pokazuje sie co i rusz w innym języku, mimo iz zaznaczony polski.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- Małgorzata_Kulwieć

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 9 times
No, to i u mnie zaczęło szwankować. Strony ładują się długo, i nie kompletne. Sparwadzałam na Chrome i na Firefoxie. Czy to tylko u mnie?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
- Rafael

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Pozdrawiam
Rafał
Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Rafał
Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 52 times
Re: szukajwarchiwach.gov.pl - testy, uwagi
1. Nie korzystałam, ale może komus sie przyda, bo zamykają
https://www.nac.gov.pl/zamkniecie-stron ... ac-gov-pl/
2. Na pierwszej stronie https://genealodzy.pl/ zapowiedź
Środkowoeuropejskie Spotkania Genealogiczne, odbędą się 30-31 maja 2026 r.
W linku info o wystąpieniu na temat:
Miliony nowych skanów i modernizacja szukajwarchiwach.gov.pl – projekt FERC
Ta modernizacja mnie lekko zaniepokoiła...
https://www.nac.gov.pl/zamkniecie-stron ... ac-gov-pl/
2. Na pierwszej stronie https://genealodzy.pl/ zapowiedź
Środkowoeuropejskie Spotkania Genealogiczne, odbędą się 30-31 maja 2026 r.
W linku info o wystąpieniu na temat:
Miliony nowych skanów i modernizacja szukajwarchiwach.gov.pl – projekt FERC
Ta modernizacja mnie lekko zaniepokoiła...
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 12 times
- Otrzymał podziękowania: 4 times
- Kontakt:
Re: szukajwarchiwach.gov.pl - testy, uwagi
Zapraszamy na konferencję aby posłychać z pierwszej ręki. -> wtg.org.pl
Mogę tylko zapewnić, że NAC interesuje sie głosami użytkowników-genealogów. I mam nadzieję, że je uwzględni.
W ostatnim czasie zmiany były moim zdaniem pozytywne dla genelogów: wyszukiwarka akt metrykalnych, mozliwosc pobierania całych jednostek, pobieranie z opisem i wielu plików...
Ale nadal jest sporo rzeczy do usprawnienia.
Mogę tylko zapewnić, że NAC interesuje sie głosami użytkowników-genealogów. I mam nadzieję, że je uwzględni.
W ostatnim czasie zmiany były moim zdaniem pozytywne dla genelogów: wyszukiwarka akt metrykalnych, mozliwosc pobierania całych jednostek, pobieranie z opisem i wielu plików...
Ale nadal jest sporo rzeczy do usprawnienia.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
semux

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 16 times
Przeglądanie wyników wyszukiwania na szukajwarchiwach.gov.pl
Chciałem ostrzec przed problemem, na który natknąłem się podczas korzystania z portalu szukajwarchiwach.gov.pl.
Zauważyłem, że kiedy wyniki wyszukiwania nie mieszczą się na jednej stronie i musimy klikać „dalej”, system zaczyna się gubić. Niektóre pozycje pokazują się ponownie na kolejnej stronie, a inne w ogóle się nie wyświetlają (tak jakby strona je omijała). Przez to można łatwo przegapić dokumenty, których szukamy, myśląc, że ich tam nie ma.
Na problem natknąłem się przy próbie pobrania informacji o wszystkich jednostkach dot. spisu ludności Łodzi i strona podawała 814 wyników, ja po pobraniu wszystkich otrzymałem 768 unikalnych jednostek (używałem paginacji po 200 wyników) - dopiero po wielokrotnym przeglądaniu wyników udało się uzyskać 814 pozycji.
Technicznie rzecz biorąc to szkolny błąd przy zapytaniu do bazy (brak jednoznacznego sortowania wyników).
Przesłałem informację o problemie - zobaczymy. czy coś się zmieni.
pozdrawiam
Sergiusz
Zauważyłem, że kiedy wyniki wyszukiwania nie mieszczą się na jednej stronie i musimy klikać „dalej”, system zaczyna się gubić. Niektóre pozycje pokazują się ponownie na kolejnej stronie, a inne w ogóle się nie wyświetlają (tak jakby strona je omijała). Przez to można łatwo przegapić dokumenty, których szukamy, myśląc, że ich tam nie ma.
Na problem natknąłem się przy próbie pobrania informacji o wszystkich jednostkach dot. spisu ludności Łodzi i strona podawała 814 wyników, ja po pobraniu wszystkich otrzymałem 768 unikalnych jednostek (używałem paginacji po 200 wyników) - dopiero po wielokrotnym przeglądaniu wyników udało się uzyskać 814 pozycji.
Technicznie rzecz biorąc to szkolny błąd przy zapytaniu do bazy (brak jednoznacznego sortowania wyników).
Przesłałem informację o problemie - zobaczymy. czy coś się zmieni.
pozdrawiam
Sergiusz
-
Czupryna01

- Podziękował: 15 times
- Otrzymał podziękowania: 6 times
Re: Przeglądanie wyników wyszukiwania na szukajwarchiwach.gov.pl
Tak, jest wiele niejasnosci w wynikach ale jest jedna superfunkcja. W polu wyszukiwania wpisujemy nazwisko i system przeszukuje wszystkie elektroniczne zbiory wszystkich AP
Pozdrowienia, Romuald
Pozdrowienia, Romuald
- Łucja

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Przy okazji na temat tego samego serwisu. Otóż kiedyś, lata temu, znalazłam dokumenty dotyczące młyna w Rzemieniu (koło Mielca). A teraz ich tam nie ma! Czy jest możliwe, że zostały "wybrakowane", usunięte z archiwum? Czy może w innej bazie znalazłam, a teraz "winię" bazę szukajwarchiwach?
Czy dokumenty mogą być likwidowane, już po pojawieniu się w bazie on-line? Info o dokumentach, nie same skany oczywiście.
Ten młyn to moje pierwsze miejsce zamieszkania i stąd moje zainteresowanie. Młyn jest ogromny, murowany, zlokalizowany atrakcyjnie blisko zamku w Rzemieniu. Wyklikałam, że część tego dużego obiektu, oficyna, została przerobiona na przełomie lat 50/60 XX w. na mieszkania. W tej mieszkalnej funkcji obiekt, w tej części, funkcjonuje do dzisiaj, bardziej jako ruina. Młyn już natomiast nie działa, ja mieszkałam tam jako małe dziecko (do 2,5 roku życia), kiedy młyn działał w najlepsze (i mama tam pracowała).
Szukam dalej ale przy okazji zapytam, skoro pojawił się wątek o przeglądaniu wyników wyszukiwania.
Łucja
Czy dokumenty mogą być likwidowane, już po pojawieniu się w bazie on-line? Info o dokumentach, nie same skany oczywiście.
Ten młyn to moje pierwsze miejsce zamieszkania i stąd moje zainteresowanie. Młyn jest ogromny, murowany, zlokalizowany atrakcyjnie blisko zamku w Rzemieniu. Wyklikałam, że część tego dużego obiektu, oficyna, została przerobiona na przełomie lat 50/60 XX w. na mieszkania. W tej mieszkalnej funkcji obiekt, w tej części, funkcjonuje do dzisiaj, bardziej jako ruina. Młyn już natomiast nie działa, ja mieszkałam tam jako małe dziecko (do 2,5 roku życia), kiedy młyn działał w najlepsze (i mama tam pracowała).
Szukam dalej ale przy okazji zapytam, skoro pojawił się wątek o przeglądaniu wyników wyszukiwania.
Łucja
-
Świętczak_Sebastian

- Podziękował: 11 times
- Otrzymał podziękowania: 21 times
Wiele rzeczy zostało usunięte z serwisu, bo ktoś uznał, że np. opis jednostki może zawierać dane wrażliwe. Proponuję więc zwrócić się do archiwum w tej sprawie, ewentualnie przejrzeć katalog na miejscu.Łucja pisze: ndz 21 cze 2026, 15:34 Przy okazji na temat tego samego serwisu. Otóż kiedyś, lata temu, znalazłam dokumenty dotyczące młyna w Rzemieniu (koło Mielca). A teraz ich tam nie ma! Czy jest możliwe, że zostały "wybrakowane", usunięte z archiwum? Czy może w innej bazie znalazłam, a teraz "winię" bazę szukajwarchiwach?
Łucja
--
Sebastian
Sebastian