Proszę o pomoc w przeczytaniu i spisaniu całej Ustawy.

Tłumaczenia dokumentów pisanych w innych językach

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

ludwih

Sympatyk

Proszę o pomoc w przeczytaniu i spisaniu całej Ustawy.

Post autor: ludwih »

https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... ik=049.jpg

Poniżej zamieszczono przykładowy tekst, ale nie jestem pewien, czy wszystko jest w porządku.

#28 Akt Znania
Działo się w wsi Kociszewie dnia trzeciego / piętnastego Maja tysiąc osiemset sześćdziesiątego czwartego roku o godzinie dziesiątej rano. Przed Nami Administratorem parafii Ewangelicko-Augsburskiej Kociszewskiej, sprawującym obowiązki Urzędnika Stanu Cywilnego, stawiła się Ernestyna Richert panna lat osiemnaście mająca, w Koszajcu zamieszkała, przy ojcu swoim Ferdynandzie Richert robotniku, wraz z narzeczonym swoim Fryderykiem Wilhelmem Rangenau, i oświadczyła: iż zamierzając wstąpić w związki małżeńskie z tymże Fryderykiem Wilhelmem Rangenau, nie może złożyć swojej metryki urodzenia z powodu odległości miejsca swego urodzenia; w obecności świadków Fryderyka Kerber lat czterdzieści dwa i Gotfryda Bauer lat pięćdziesiąt dwa mających, obydwóch gospodarzy w Kociszewie zamieszkałych, którzy zgodnie Nam potwierdzili, że Ernestyna Richert lat osiemnaście mająca, jest niezamężną, wyznania ewangelickiego, córką małżonków Ferdynanda Richert robotnika i Rozalii z Grundmannów, że urodziła się we wsi Józefów Powiecie Rawskim, a ochrzczona została w Błędowie. Akt ten po przeczytaniu przeze Mnie i stawiających, z powodu niepiśmienności tychże, tylko przez Nas podpisany został.”

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Ludwih Liebelt
Awatar użytkownika
Grudzmar

Sympatyk
Podziękował: 7 times
Otrzymał podziękowania: 32 times

Re: Proszę o pomoc w przeczytaniu i spisaniu całej Ustawy.

Post autor: Grudzmar »

Dzień dobry
Zrozumiałem, że chodzi o akt 28-y

Poniżej to co ja odczytałem:

Akt znania
Ernestyny Richert
Działo się to w Wiskitkach dnia 8/26 Listopada o godzinie 8-mej z rana roku 1864 w Kancelarii Księdza Pastora Parafii Ewangelicko-Augsburskiej Wiskitki

Przed podpisanym księdzem pastorem stawiła się w dniu dzisiejszym Ernestyna Richert wraz ze swym narzeczonym i oświadczyła, że chcąc wstąpić w związek małżeński z Fryderykiem Wilhelmem Rangenant potrzebuje metryki swego urodzenia, której na teraz z przyczyn odległości od miejsca urodzenia, krótkości czasu w legalnej formie przedstawić nie może. Z tego powodu żąda spisania niniejszego aktu znania mogącego zastąpić jej metrykę urodzenia i przedstawia dwóch świadków dla potwierdzenia następnych okoliczności:

1) Że się rzeczywiście nazywa Ernestyną Richert i mieszka w Koszajcu przy rodzicach
2) Że dotąd jest panną czyli niezamężną
3) Że jest córką Ferdynanda wyrobnika i Rozalii z Grundmannów małżonków Richert
4) Że się urodziła w Józefowie powiecie Rawskim i chrzczona została w Błędowie
5) Że jest Ewangeliczką i ma lat 18

Stawieni świadkowie zeznali na zapytania w szczególności:

1-y: Nazywam się Jan Schiemann, jestem stelmachem w Grudowie, żonatym, Ewangelikiem, lat mam 31, krewnym ani powinowatym stawiającej nie jestem lecz znam ją od pierwszych lat dzieciństwa

2-gi: Nazywam się Fryderyk Surdorf, jestem gospodarzem w Koszajcu, żonatym, Ewangelikiem lat mam 30, krewnym ani powinowatym stawiającej nie jestem lecz znam ją od lat 8

Obydwaj zeznali że szczegóły przez stawiającą podane są im dokładnie znane, i z zupełną prawdą zgodne, co w razie potrzeby przysięgą stwierdzić się deklarują.
Gdy nic więcej nie było dodać ani ująć akt ten stawiającej i świadkom przeczytany, gdy nie piszą, przez nich tylko znakiem krzyża podznaczony został
Pozdrawiam
Mariusz
ludwih

Sympatyk

Dziękuję bardzo za pomoc

Fryderyk Surdorf Prawdopodobnie jest to Susdorf, gdyż nazwisko to często występuje w tej wsi
Ludwih Liebelt
ludwih

Sympatyk

Proszę, pomóż mi przeczytać i zrozumieć inny dokument. Wygląda na to, że również pochodzi od rodziny Rangenau

https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... ik=025.jpg
Ludwih Liebelt
Awatar użytkownika
Grudzmar

Sympatyk

Proszę :)

Akt znania Anny Lange
Działo się to w Wiskitkach dnia 10/22 lutego o godzinie 10.00 z rana roku 1862 w Kancelarii Księdza Pastora

Przed podpisanym Księdzem Pastorem Parafii Ewangelicko-Augsburskiej Wiskitki stawiła się w dniu dzisiejszym Anna Lange i oświadczyła, że chcąc wstąpić w związek małżeński z Krystianem Rangenau potrzeba jej metryki swego urodzenia, której na teraz z przyczyny zbytniej odległości i krótkości czasu w legalnej formie złożyć nie jest w stanie, z tego powodu domaga się spisania niniejszego aktu znania mogącego zastąpić jej metryki urodzenia i przedstawia dwóch świadków dobrze nam znanych dla potwierdzenia następnych okoliczności:

1) że się rzeczywiście nazywa Anna Lange i że dotąd jest bezżenną czyli panną
2) że jest córką Jana i Anny z Schmidtów zmarłych małżonków Lange
3) że się urodziła w Koszajcu i liczy lat 21 chrzczonych
4) że jest wyznania ewangelickiego i mieszka w Koszajcu przy swej babce.

Stawieni świadkowie zeznali na zapytania w szczególności:

1-y nazywam się Ferdynand Richert, jestem gospodarzem w Koszajcu, Ewangelikiem, żonatym, lat mam 43, krewnym ani powinowatym stawiającej nie jestem lecz znam ją od dzieciństwa,
2-gi nazywam się Gottlib Estner (?), jestem gospodarzem w Koszajcu, żonatym, Ewangelikiem, lat mam 27, krewnym ani powinowatym stawiającej nie jestem lecz znam ją od dzieciństwa.

Obydwaj zeznali w ogólności, że szczegóły przez stawiającą podane są im dokładnie znane i z zupełną prawdą zgodne co w razie potrzeby przysięgą stwierdzić się deklarują.
Gdy nic więcej nie było dodać ani ująć, akt ten stawiającym niepiszącym przeczytany i przez nich znakami krzyża podpisany został, Krystian Rangenau podpisał.
Pozdrawiam
Mariusz
ludwih

Sympatyk

Dziękuję bardzo
Ludwih Liebelt
ludwih

Sympatyk

Proszę o pomoc w poprawnym przeczytaniu i napisaniu poniższego wpisu. Nie udało mi się ustalić imienia matki noworodka.
№ 6
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 000000004
Działo się w Gminie Wiskitki dnia dziewiątego / dwudziestego pierwszego Stycznia o godzinie dwunastej po południu przed Panem Dziekanem Sochaczewskim, Proboszczem i Urzędnikiem Stanu Cywilnego Gminy Wiskitki, w Obwodzie Sochaczewskim, Województwie Mazowieckim stawił się Jan Rangeno, mający lat trzydzieści osiem, gospodarz w Feliksowie osiadły, i okazał nam dziecię płci żeńskiej, które w domu rodziców urodziło się dnia piątego miesiąca i roku bieżących o godzinie piątej rano, oświadczając iż jest spłodzone z niego i Łoty (?) lat trzydzieści liczącej jego małżonki, i że życzeniem jego jest nadać mu imiona Rozalia Dorota Wilhelmina.

Po uczynieniu powyższego oświadczenia i okazaniu dziecięcia w przytomności Frydrycha Schlendora lat czterdzieści jeden mającego i Frydrycha Funka lat trzydzieści liczącego obywateli gospodarzy w Feliksowie osiadłych, akt niniejszy stawiającym przeczytany przez nas podpisany, iż pisać nie umieją.
Ludwih Liebelt
Awatar użytkownika
Grudzmar

Sympatyk

Dzień dobry

Jeżeli chodzi Ci tylko i wyłącznie o dane matki to ten akt jest zindeksowany. Poniżej indeks:

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1819

Dziecko to Luiza Dorota Wilhelmina, Ojciec Krystian Rangeno, Matka Zofia z Berlinów

Oto co jest zapisane w akcie 6:
Felixów. Roku 1819 dnia 10 stycznia o godzinie dwunastej w południe przed nami Dziekanem Sochaczewskim, Proboszczem i Urzędnikiem Stanu Cywilnego Gminy Wiskitki, w Obwodzie Sochaczewskim, Województwie Mazowieckim stawił się Krystian Rangeno, ojciec, lat 34 mający, gospodarz w Felixowie osiadły, i okazał nam dziecię płci żeńskiej, które w domu rodziców urodziło się dnia 5 miesiąca i roku bieżącego, o godzinie 5 rano, oświadczając, że jest spłodzone z niego i Zofii z Berlinów lat 30 liczącej jego małżonki, że życzeniem jego jest nadać mu imiona Luiza Dorota Wilhelmina. Powyższe oświadczenie i okazanie dziecięcia działo się w przytomności Frydrycha Schlendora lat 41 mającego, Frydrycha Funkia (?) lat 30 liczącego obydwóch gospodarzy (ps oryginalny zapis gospodarzów) w Felixsowie osiadłych, akt niniejszy stawiającym został przeczytany, przez nas podpisany, strony wyznały iż pisać nie umieją. Ksiądz Józef Dobrowolski Dziekan, Proboszcz i Urzędnik Cywilny.

ps. użyłem oryginalnie napisanej nazwy miejscowości Felixów. Dziś napisalibyśmy Feliksów.
Pozdrawiam
Mariusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - inne języki”