AP Częstochowa - digitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Gadecki.Bogusław

- Otrzymał podziękowania: 10 times
AP Częstochowa - digitalizacja i indeksacja
Witam ,
chyba nikomu nie trzeba mówić , że jest potrzeba aby cośkolwiek ruszyć w Częstochowie .
W porozumieniu z Michałem mam się tym zająć.
Niniejszym ogłaszam ,że pierwszy wyjazd planowany jest obecnie na 08.06.2026 .
Zastanówcie się , przemyślcie i zgłaszajcie swoje zapotrzebowania.
Będzie stopniowo wszystko zrealizowane , oczywiście w pierwszej kolejności pod potrzeby indeksacyjne i to czego nie ma na szukaju.
Pozdrawiam
Bogusław
chyba nikomu nie trzeba mówić , że jest potrzeba aby cośkolwiek ruszyć w Częstochowie .
W porozumieniu z Michałem mam się tym zająć.
Niniejszym ogłaszam ,że pierwszy wyjazd planowany jest obecnie na 08.06.2026 .
Zastanówcie się , przemyślcie i zgłaszajcie swoje zapotrzebowania.
Będzie stopniowo wszystko zrealizowane , oczywiście w pierwszej kolejności pod potrzeby indeksacyjne i to czego nie ma na szukaju.
Pozdrawiam
Bogusław
-
koziel_jakub

Re: AP Częstochowa - digitalizacja i indeksacja
Dzień dobry,
jeśli da radę zeskanować Secemin od 1886 będzie pięknie!
pozdrowienia
Jakub Kozieł
jeśli da radę zeskanować Secemin od 1886 będzie pięknie!
pozdrowienia
Jakub Kozieł
-
koziel_jakub

I jeszcze Dzierzgów 8/223/0 też od 1886 byłoby świetnie
Jakub Kozieł
Jakub Kozieł
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 26 times
- Otrzymał podziękowania: 53 times
Dzień dobry,
na szwa nie ma ani jednego skanu z zasobu AP w Częstochowie, parafii rzymskokatolickiej w Kłomnicach:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/75265
czyli z okresu lat 1875-1944.
Mnie interesują szczególnie akta najmłodsze - UMZ po 1917 roku (chętnie podejmę się ich indeksacji).
Pozdrawiam
Aneta
na szwa nie ma ani jednego skanu z zasobu AP w Częstochowie, parafii rzymskokatolickiej w Kłomnicach:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol/75265
czyli z okresu lat 1875-1944.
Mnie interesują szczególnie akta najmłodsze - UMZ po 1917 roku (chętnie podejmę się ich indeksacji).
Pozdrawiam
Aneta
-
doda1990.19

- Podziękował: 20 times
Witam,
Prosiłabym o akta metrykalne z parafii Rędziny lata 1920-1923, z góry jestem wdzięczna. Nie ma ich na Szukajwarchiwach
Edit: Serdeczne dzięki panie Bogusławie!
Prosiłabym o akta metrykalne z parafii Rędziny lata 1920-1923, z góry jestem wdzięczna. Nie ma ich na Szukajwarchiwach
Edit: Serdeczne dzięki panie Bogusławie!
Ostatnio zmieniony pt 26 cze 2026, 13:21 przez doda1990.19, łącznie zmieniany 1 raz.
Dorota Tworek
-
Winczakiewicz_Wacław

Witam.
Bardzo proszę o parafię Rokitno po 1916r (o ile są już w AP). Chciałbym kontynuować indeksację tej parafii.
Wacław winczakiewicz
Bardzo proszę o parafię Rokitno po 1916r (o ile są już w AP). Chciałbym kontynuować indeksację tej parafii.
Wacław winczakiewicz
-
Krzysztof29

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Generalnie to w archiwum w Częstochowie czyli moim mieście niezbyt spieszą się ze skanowaniem motywując to tym, że i tak wszystko jest na familysearch. Oczywiście wszystkiego jak wiemy nie ma, a już na pewno nie ma wschodnich rejonów dawnego województwa częstochowskiego, gdyż jest to diecezja kielecka. Poza tym archiwum to nie skanuje alegat do aktów małżeństw. Chciałbym też dodać, że na jesień planowany jest remont archiwum w związku z czym będzie ono nieczynne co najmniej przez rok. Mam pytanie czy planujecie docelowo skanowanie wszystkich akt metrykalnych nie będących na szukajwarchiwach i czy będziecie skanowali również alegaty ?
Krzysztof
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
-
Gadecki.Bogusław

- Otrzymał podziękowania: 10 times
Witam ,Krzysztof29 pisze: pn 11 maja 2026, 15:14 Generalnie to w archiwum w Częstochowie czyli moim mieście niezbyt spieszą się ze skanowaniem motywując to tym, że i tak wszystko jest na familysearch. Oczywiście wszystkiego jak wiemy nie ma, a już na pewno nie ma wschodnich rejonów dawnego województwa częstochowskiego, gdyż jest to diecezja kielecka. Poza tym archiwum to nie skanuje alegat do aktów małżeństw. Chciałbym też dodać, że na jesień planowany jest remont archiwum w związku z czym będzie ono nieczynne co najmniej przez rok. Mam pytanie czy planujecie docelowo skanowanie wszystkich akt metrykalnych nie będących na szukajwarchiwach i czy będziecie skanowali również alegaty ?
znam wszystkie uwarunkowania związane z AP Częstochowa : remont , digitalizacja tylko zespołów związanych z Częstochową , unikanie Włoszczowej , Radomska itd.
Ważne ,żeby udało się zrobić jeszcze kilka wizyt przed remontem ( zaczyna się ponoć 01 września ) , ile się uda to to będzie. Chciałbym też robić alegaty , ale niezbyt chętnie je udostępniają : brak paginacji i tp. pomysły .
Co się uda to to będzie.
Pozdrawiam
Bogusław
-
malgorzata_d
Dzień dobry, super! Bardzo się cieszę z tej inicjatywy, bo od jakiegoś czasu zastanawiam się nad sposobem pozyskania skanów brakujących ksiąg z parafii moich przodków - Nowej Brzeźnicy. Niestety sama nie mogę tam pojechać, więc na razie zamówiłam jedynie z archiwum skany skorowidzów, które obecnie indeksuję, ale bardzo chciałabym opracować pełne indeksy.
Na Family Search bez kłódki dostępne są (i już zindeksowane):
- urodzenia do 1915 włącznie
- małżeństwa do 1916 włącznie
- zgony do 1925 włącznie.
Późniejsze roczniki na Family Search, jeśli w ogóle zostaną odblokowane, to dopiero za kilka lat, kiedy minie 100 lat od wytworzenia ostatniego aktu w mikrofilmie.
Więc gdyby się udało zeskanować wszystko, co dostępne z tej parafii z późniejszych roczników niż te dostępne bez kłódki, to byłabym wdzięczna.
Są to dwa zespoły archiwalne:
nr 8/257 "Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Nowej Brzeźnicy z lat 1872-1935"
nr 8/1438 "Urząd Stanu Cywilnego w Nowej Brzeźnicy"
Dziękuję za inicjatywę.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Na Family Search bez kłódki dostępne są (i już zindeksowane):
- urodzenia do 1915 włącznie
- małżeństwa do 1916 włącznie
- zgony do 1925 włącznie.
Późniejsze roczniki na Family Search, jeśli w ogóle zostaną odblokowane, to dopiero za kilka lat, kiedy minie 100 lat od wytworzenia ostatniego aktu w mikrofilmie.
Więc gdyby się udało zeskanować wszystko, co dostępne z tej parafii z późniejszych roczników niż te dostępne bez kłódki, to byłabym wdzięczna.
Są to dwa zespoły archiwalne:
nr 8/257 "Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Nowej Brzeźnicy z lat 1872-1935"
nr 8/1438 "Urząd Stanu Cywilnego w Nowej Brzeźnicy"
Dziękuję za inicjatywę.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Witam,
Ja byłbym wdzięczny za skany z parafii Wniebowzięcia NMP w Praszce:
- U od 1915 w górę,
- M od 1914 w górę,
Skany z powyższych okresów nie są dostępne na FS.
Będę bardzo wdzięczny
Ja byłbym wdzięczny za skany z parafii Wniebowzięcia NMP w Praszce:
- U od 1915 w górę,
- M od 1914 w górę,
Skany z powyższych okresów nie są dostępne na FS.
Będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Artur_Gorzelak

- Otrzymał podziękowania: 3 times
- Kontakt:
Ja bym był wdzięczny za Pajęczno po 1885 roku (zwłaszcza 1901 potrzebny). Z góry dziękuję!
Pozdrawiam - Artur Gorzelak
-
malgorzata_d
Dodam tylko do mojego poprzedniego komentarza, bo sprawdziłam dokładniej, że z brakujących roczników z Nowej Brzeźnicy w AP Częstochowa do zeskanowania są dostępne:
Z parafii:
- urodzenia 1916-1923
- małżeństwa 1917-1923
Z USC:
- małżeństwa 1940-1943
- zgony 1940-1943
Pozdrawiam,
Małgorzata D.
Z parafii:
- urodzenia 1916-1923
- małżeństwa 1917-1923
Z USC: