Walmus Aniela z d. Pietraszkiewicz i jej rodzina

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Gaba_

Sympatyk
Podziękował: 2 times

Walmus Aniela z d. Pietraszkiewicz i jej rodzina

Post autor: Gaba_ »

> Poszukuję osób, rodzin T:"Moja prapraprababcia i jej rodzina"

Poszukuje informacji na temat Anieli Walmus (z domu Pietraszkiewicz) oraz jej rodziny czyli właśnie tych Pietraszkiewiczów, jak również losów jej dzieci.
Jedyne informacje jakie posiadam to:
Aniela zmarła w Brześciu w 1955 roku i jest pochowana możliwe że ze swoim mężem Józefem na cmentarzu przy ulicy puszkinskiej. Wiem również że napewno jedno z ich dzieci urodziło się w Dynaburgu/Dźwińsku w 1896r bo była to moja prapra babka. Jednakże nie mogę znaleźć żadnych akt pozostałych dzieci i żadnych informacji oprócz tego że najmłodszy syn Anieli i Józefa- Stefan był w „Związeku Zawodowym Metalowców w Brześciu w 1937 roku oraz że możliwe że został zesłany na sybir podczas drugiej wojny światowej. Nie mam żadnych informacji o Pietraszkiewiczach i dalszej rodzinie Anieli.
Jedyne co mogę jeszcze dodać to fakt że na akcie chrztu mojej prapra Babki Aniela i Józef są zapisani jako szlachcice (dworianin).
Dziękuję za jakąkolwiek informację.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Pozdrawiam Gabi
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Re: Moja prapraprababcia i jej rodzina

Post autor: sbasiacz »

żebyśmy mogli pomóc pokaż nam dokumenty, które posiadasz (poprzez hosting zapodaj.net)
pozdrawiam
BasiaS
Gaba_

Sympatyk

https://zapodaj.net/plik-t2qOpirwyL
https://zapodaj.net/plik-d5dasIbnaZ
https://zapodaj.net/plik-LgFOs25ttI
https://zapodaj.net/plik-xGG4v7shL0
https://zapodaj.net/plik-GyfizY7gps
https://zapodaj.net/plik-5GakkNHALe
Zdjęcia które załączyłam mniej więcej po kolei:
Wycinek z gazety o Stefanie
Zdjęcie Anieli
Oficjalne zdjęcie Józefa
Tył tego zdjęcia ( wiem że fotograf był w Reżycy?)
Zdjęcie grobu Józefa z Brześcia nad którym stoi jego córka Zofia ( ta starsza kobieta)
oraz Akt chrztu Anny, czyli najstarszej córki Anieli i Józefa, z dynaburga.
Pozdrawiam

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Moderator
Pozdrawiam Gabi
111chris

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: 111chris »

Nie wiem jak sprawa wygląda w dokumentach wcześniejszych, ale w akcie chrztu Anny nazwisko rodowe matki to Pietruszkiewicz.

Krzysiek
Gaba_

Sympatyk

Dziękuję za informację, a wiadomo jak się nazywali rodzice chrzestni Anny? Jak w ogóle wyglądała sytuacja z rodzicami chrzestnymi w tamtych czasach? Oni też musieli być szlachcicami?

Moderator
Pozdrawiam Gabi
antoni_dz

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: antoni_dz »

Odczytuję Konstanty Lesnowicz i Maria Fonczarenko (pierwsze literynazwisk niepewne )

Moderator
Pozdrawiam
Antoni
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Re: Walmus Aniela z d. Pietraszkiewicz i jej rodzina

Post autor: Krystyna.waw »

Nie, chrzestni nie musieli być szlachetnie urodzeni.
Obstawiałabym bardziej Gonczarenko i Jasenowicz/Jasinowicz
Anna Walmus urodziła się w mieście DynEburg w 1896 roku

O poszukiwaniach na Łotwie i Raduraksti
viewtopic.php?t=52298&hilit=%C5%81otwie
i trochę o Dyneburgu może ci się przyda
viewtopic.php?p=738241&hilit=Dyneburg#p738241

Nazwisko Walmus jest dość rzadkie, na Białoruś wskazuje
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... pol&exac=1
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: sbasiacz »

odczytuję Konstanty Jasnowicz i Maria Gonczarenko (lub Honczarenko) chrzestni nie musieli być szlachcicami, bywali również ubodzy żebracy, oto przegląd informacji o parafii wg. gemini
czy zachowały się księgi sprzed 1900 roku?
Tak, rzymskokatolickie księgi metrykalne (parafialne) z Dyneburga sprzed 1900 roku zachowały się w bardzo dobrym stanie. Większość historycznych dokumentów nie znajduje się już jednak bezpośrednio w budynkach parafialnych, lecz została przeniesiona do państwowego zasobu archiwalnego Łotwy. Gdzie znajdują się księgi? Latvijas Valsts vēstures arhīvs (Łotewskie Państwowe Archiwum Historyczne): Przechowuje fizyczne oryginały ksiąg chrztów, ślubów i zgonów z XIX wieku (a nawet pojedyncze spisy z przełomu XVIII/XIX wieku) dla parafii w Dyneburgu.
Dostęp cyfrowy (Online)Archiwa te są w pełni dostępne bezpłatnie dla każdego przez internet: Portal Raduraksti: Oficjalny serwis łotewskiego archiwum państwowego (raduraksti.arhivi.lv) udostępnia skany ksiąg metrykalnych. Dostępne roczniki rzymskokatolickie: Dla kluczowej, historycznej parafii św. Piotra w Okowach w Dyneburgu (Daugavpils Sv. Pētera) dostępne są online m.in. księgi z lat 1798–1801 oraz ciągłe serie od 1847 roku aż do przełomu wieków (i późniejsze). Zawierają one akta urodzeń (Dz – dzimušie), ślubów (L – laulātie) oraz zgonów (M – mirušie).
pozdrawiam
BasiaS
Gaba_

Sympatyk

Właśnie przeszukiwałam te łotewskie strony, ale nie mogłam znaleźć rodzeństwa Anny, ani jej ojca. Bardzo prawdopodobne jest że matka Anny była z dzisiejszej Litwy, ale nie wiem z jakiej guberni, więc jest to niestety szukanie jak igły w stogu siana.
Pozdrawiam Gabi
krzyko

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: krzyko »

Zajrzałem do indeksu łotewskiej bazy paszportów, dostępnego na MyHeritage i znalazłem Walmusów. Dostęp po zalogowaniu
https://www.myheritage.pl/research?s=1& ... +ln.valmus

Skany paszportów i związnych z nimi dokumentów, były jeszcze niedawno dostępne na Familysearch. Niestety dostęp do nich został wycofany. Byłyby cenne chociażby z uwagi na fotografie poszukiwanych osób.
https://www.familysearch.org/pl/search/ ... 8574736-20

W indeksie znajdujemy następujące osoby:

Józef Walmus, ur. 20.03.1874 w Dyneburgu – syn Adama

Anna Walmus, ur. 1873 w Dyneburgu – córka Igora???

Zofia Walmus, ur. 6.03.1900 w Dyneburgu – córka Józefa

Eugenia Walmus, ur. 23.04.1902 w powiecie rzeżyckim – córka Józefa

Stefan Walmus, ur. 27.04.1905 w Rzeżycy – syn Józefa

Wychodzi na to, że mamy tu rodziców i trójkę ich dzieci.
Okazuje się także, że Aniela może być Anną. Jako Anna figuruje w bazie paszportowej i w metryce chrztu jej syna Stefana z Rzeżycy, którą zamieszam poniżej. Nazwisko panieńskie po raz kolejny jako Pietruszkiewicz
https://drive.google.com/file/d/1pQwzVw ... sp=sharing

Stefan Walmus
ur. 27.04.1905 na Windawskiej stacji, parafia Rzeżyca
Chrzest 13.06.1905 w Rzeżycy
Rodzice – szlachta Józef i Anna z Pietruszkiewiczów Walmusowie
Rodzice chrzestni – Piotr Klimaszewski i Jadwiga Ciechnowska

Niestety na Raduraksti, brak metryk z Dyneburga z roczników 1873, 1874 i 1900. Natomiast metryki Eugenii trzeba by szukać w całym powiecie rzeżyckim.

Pozdrawiam

Krzysiek
Ostatnio zmieniony ndz 24 maja 2026, 15:56 przez krzyko, łącznie zmieniany 1 raz.
Wladzislaw

Sympatyk
Podziękował: 6 times
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

1. Wyszukac spisow dworzanskich Walmusow w Rydze (Z. nr 3930: Dzwinski powiatowy marszalek, w LVVA; tylko w archiwum, nie w internecie);
2. Wyszukac teki rodowe Walmusow w archiwum w Wilnie albo w archiwum w Petersburgu (Rosja).

Wladzislaw.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Gaba_

Sympatyk

Boże, nawet nie wiem jak Wam dziękować 🙏
Pierwszy raz w życiu wciągnęłam się w historię rodziny i w pewnym momencie zaczęło mi się już wszystko zlewać, jeszcze raz bardzo Wam dziękuję ☺️
Pozdrawiam Gabi
Gaba_

Sympatyk

Mam jeszcze pytanie, jak mogę szukać tego Adama Walmusa (ojca Józefa) zakładam że mógł się urodzić między 1850-1855, ale nie wiem w ogóle jak zacząć. Próbowałam na Familysearch, my heritage i radukrasti, ale nic nie wychodzi. Dodatkowo nie wiem w ogóle w która stronę iść bo informacje o innych Walmusach znalazłam w “spis szlachty zamieszkałej w m. Wilnie w różnych latach XIX wieku.
Informacja z metryk kościelnych.
(źródło: Czesław Malewski, rękopis „Rody szlacheckie na Litwie w XIX wieku. Wilno i powiat wileński")” gdzie powiedziane jest tylko “Walmus, Wilno 1828 - 1886 r.”, znalazłam też coś o Walmusach w guberniach: kostromskiej, petersburskiej, witebskiej, oraz chyba chelmzynskiej oraz w powiecie świecianskim. Jednak no nie postanowiłam spisywać po kolei każdego Walmusa żeby to jakoś połączyć. Próbowałam również w Google wpisywać po polsku, łotewsku, litewsku i rosyjsku, ale nadal nic. Jesteście mi w stanie powiedzieć gdzie mam tego szukać, albo jaki sposób myślenia mam przybrać, bo już wiem że na 100% nie znajdę tego Adama po prostu wpisując to gdzieś i nagle dostanę akta. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam Gabi
Gaba_

Sympatyk

Odnośnie Adama to znalazłam tylko to:
https://zapodaj.net/plik-dXDeSUQ9fX (nazwa spisu)
https://zapodaj.net/plik-KUuooSz4qO (tu Adam i Antoni?)
Pozdrawiam Gabi
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Na stronach rosyjskich póki jeszcze można znaleźć coś na temat nazwiska Walmus, w większości dotyczy to szlachty/ziemian guberni Kostromskiej

np list niejakiego Adama Walmus do swojego syna (nie będę tego tłumaczyłam):

Письмо Адама Вальмусъ къ своему сыну
Александру Адамовичу Вальмусъ
Любезный мой сынъ Александръ Адамовичъ.
Письмо твое отъ 20 октября я въ день 18 декабря получилъ, въ которомъ уведомляешь о своемъ здоровье и что произведенъ въ офицеры. Благодарю тебя любезный мой сынъ за сiе уведомленiе; оно принесло всемъ намъ несказанную радость. Ты жалуешься на меня, что редко пишу, но неправда, я сколько получилъ отъ тебя писем, то на всякое отвечал, а почему до рукъ твоихъ не доходят оные не знаю. Теперь поздравляю тебя съ симъ полученымъ чиномъ, желаю, чтобы Всевышнiй благословилъ получать чина далее и далее, - Вотъ еще что скажу, что я не имею отъ тебя уведомления, получилъ ли ты последнее мое письмо, въ которомъ для верности вложилъ 25 серебромъ. Дело мое о пропавшей на Луполове сумме находится уже на рассмотренiи Правительствующаго Сената и я нахожусь и нони безъ должности, а потому, хотя и радъ бы снабдить тебя деньгами, да что жъ делать, негде мне взять. Богъ милостивъ надо потерпеть, впрочемъ мы, слава Богу, все здоровы и кланяемся; посылаю тебе заочно родительское мое благословенiе и прошу Всевышнего, чтобы сохранилъ тебя в прiятномъ здоровiи, остаюсь навсегда доброжелательный отецъ,
Адамъ Вальмусъ
24-го декабря 1810 г.
https://vgd.ru/STORY/valmus.htm

lub

. помещики села Гавриловского
Древний род нашего уезда Вальмусов сидел в своем богатом гнезде Китоврасках. В давние годы эти выходцы из Англии, чуть ли не из свиты королевской, сидели тихо, богатели, приобретали и к концу золотого века Екатерины Второй немалыми поместьями и многими крепостными душами, чинами и сильной родней кичились и славились.
Михаил Вальмус был еще настоящий барин европейского вида. Сюртук, цилиндр, французский язык, знакомство с заграницей, прекрасный повар, большие светлые комнаты китовраского обширного дома с елизаветинскими тяжелыми вычурами, приятная, полная в меру, жеманная жена – привлекали внимание не только уездной, но и губернской помещичьей среды.
В Китовраски устремлялись все любители погостить несколько дней в радушной атмосфере сановитого барина, послушать его поучительных речей о заграничной жизни, поучиться тонкому светскому разговору у пышной, дебелой хозяйки и полюбоваться на прелестную, только что окончившую Смольный институт воздушную дочку их Пашетт. Единственный сын их Геннадий не углублялся в дебри науки и изобрел себе более скромную жизненную карьеру. Скромная доля юнкера в одном из драгунских полков, квартировавших по юго-западным городам России, казалась ему заманчивей всех других путей. Поблескивающие в будущем офицерские эполеты были путеводной звездой этого красивого отпрыска благородной ветви, записанной в шестой книге российского дворянства.©️

на фото Борис Сергеевич Алексеев и Геннадий Михайлович Вальмусъ....
и портрет красавца Сергея Геннадьевича Вальмуса...)

одно из пары сохранившихся надгробий с кладбища церкви Иоанна Предтечи принадлежит Михаилу Александровичу Вальмусу....
На торце надгробия изображена книга, Евангелие:

Прiиди́те ко Мнѣ́ вси́ тружда́ющiися и обремене́н­нiи, и А́зъ упоко́ю вы́

Евангелие от Матфея 11:28

Придите ко Мне все труждающиеся и обремененные, и Я успокою вас
https://vk.com/wall85690113_1428
Są tu dawne zdjęcia też.
Pozdrawiam,
Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”