Prośba o pomoc w identyfikacji jednostki kawalerii (Strzelcy Konni) – rocznik 1915

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 17 times

Re: Prośba o pomoc w identyfikacji jednostki kawalerii (Strzelcy Konni) – rocznik 1915

Post autor: Bodek »

RATUNKU!!!
Jan2024
Pisze :
“Bogdan co inscenizacja na polu mokotowski w Warszawie na do identyfikacji zdjęcia?
Widziałem w tym filmie różne formacje z całej Polski.=II RP
Co ma 1938 do postu o identyfikację zdjęcia z 1915.”
A czy ktoś w tym poście napisał, że to zdjęcie jest z 1915 roku ?
Nie możliwe… Głupota, aż lata.
Dalej...
“Inna sprawa post źle zatytułowany w 1915 roku nie było polskiego wojska.”
Do autora postu – O! Ty,Ty! Ciamajdo!
Finał.
“Choć w poście chyba chodzi o to, że krewny był rocznik 1915.”
EUREKA!!!

Jan2024
Porada.
Naucz się w końcu czytać ze zrozumieniem. BO CZAS UCIEKA.

Bogdan
ShevKut

Sympatyk
Podziękował: 3 times

Re: Prośba o pomoc w identyfikacji jednostki kawalerii (Strzelcy Konni) – rocznik 1915

Post autor: ShevKut »

Bodek pisze: śr 13 maja 2026, 18:01 Dzień dobry
Zgadzam się z tym co napisał Pan Leszek, tyle, że mój typ to – 4 Pułk Ułanów.
Fasada budynku.
Jeżeli to możliwe (tego nie wiem) to proszę przewertować stare zdjęcia Wilna, może Grodna.
Płaszcz.
Jeżeli to nie Święto Pułku które mogło wypadać na przełomie Jesień – Wiosna, to stawiam na pierwsze
Święto Niepodległości 11 listopada 1937 roku, czy 1938 roku drugie, a potem długo, długo nic.
Miłego dnia
Bogdan
Myślę, że to dzięki wspólnemu wysiłkowi znaleźliśmy ten dom; prawdopodobnie był to 4. Pułk Ułanów.
Ten dom znajduje się obecnie w Wilnie przy ul. Didžioji 36. https://www.google.com/maps/place/Eucha ... FQAw%3D%3D

Ta ulica, znana jako Wielka w czasach II Armii Wojska Polskiego, biegnie od Ostrej Bramy do Placu Ratuszowego i to właśnie tą ulicą maszerowali ułani w drodze na defiladę. Zawsze maszerowali pod Ostrą Bramą.
Na pańskim zdjęciu ułani stoją w kierunku od Ostrej Bramy w stronę Ratusza. Wygląda na to, że budynek obok, czyli ten, był kwaterą główną Wileńskiej Brygady Kawalerii.
Jest więc bardzo prawdopodobne, że to czterech ułanów. Jedynym argumentem przeciwko tej teorii jest brak cyfry 4 na naramiennikach.
Być może oficer na zdjęciu za ułanami to ppor. kaw. Jerzy Wiktor Majewski dowódca plutonu 2 szwadronu
Wsiewołod
Poszukiwani Szewczyk i Paszkuć z Wołożyna
Mikołajczyk i Kolubaj z Wołkowyska
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry.
HUUURAAA!!!
Czyli… WESPÓŁ W ZESPÓŁ. I udało się!

Czegoś tylko nie rozumiem.
ShevKut, pisze:
“Na pańskim zdjęciu ułani stoją...” - Tyle, że ja żadnego zdjęcia nie zamieszczałem???
Jedyne zdjęcie które mam na koniu z wojska, to te zrobione tuż przed Bitwą pod Grunwaldem w 1410 roku, tyle że ja tam trzymam na nim kopie I tarczę.
I to było jakieś ponad 500 lat wcześniej, a nie w 1937 / 38 roku.
No i było lato, a nie jesień.
A… Może się mylę? Pamięć szwankuje, w końcu, to tyle lat… Ot, starość.

Bogdan
ShevKut

Sympatyk

Bodek pisze: pn 18 maja 2026, 11:59 Dzień dobry.
HUUURAAA!!!
Czyli… WESPÓŁ W ZESPÓŁ. I udało się!
Bardzo dziękuję za pomoc! Dzięki Twojej wskazówce udało mi się zidentyfikować ten budynek ze stuprocentową pewnością. To rzeczywiście dawna ulica Wielka (ul. Didžioji 36) w Wilnie.

Teraz wiem, że mój pradziadek służył w 4. Brygadzie Ułanów.

Dziękuję za pomoc i za wskazanie pulku! Gratulacje!
Bodek pisze: pn 18 maja 2026, 11:59 Czegoś tylko nie rozumiem.
ShevKut, pisze:
“Na pańskim zdjęciu ułani stoją...” - Tyle, że ja żadnego zdjęcia nie zamieszczałem???
Jedyne zdjęcie które mam na koniu z wojska, to te zrobione tuż przed Bitwą pod Grunwaldem w 1410 roku, tyle że ja tam trzymam na nim kopie I tarczę.
I to było jakieś ponad 500 lat wcześniej, a nie w 1937 / 38 roku.
No i było lato, a nie jesień.
A… Może się mylę? Pamięć szwankuje, w końcu, to tyle lat… Ot, starość.

Bogdan
To dobry żart, ale wszyscy kiedyś tam byliśmy)) Pewnie się spieszyłem, pisząc tę ​​wiadomość, przepraszam
Wsiewołod
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk
Podziękował: 15 times
Otrzymał podziękowania: 58 times

Post autor: jan2024 »

Boguś kolor włosów się zgadza.
A masz jeszcze tę czapkę czy jest w muzeum?
.........................
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-JXXgXh35zw
.........................lub inaczej
https://zapodaj.net/plik-JXXgXh35zw
.....................
Naprawdę nie wiedziałem, że pozowałeś Matejce do obrazu.
No i chyba miecz nie kopię.
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry

Jan2024 (Ty to się nudzisz)
Napisał:
“A masz jeszcze tę czapkę czy jest w muzeum?”
Czapki już nie mam, pożyczyłem temu z mieczem, a że mu się sśśuwała na oczy, to mu ją przybili krzyżykiem.
I do tej pory mi nie oddał.
“Naprawdę nie wiedziałem, że pozowałeś Matejce”
Przykro mi, ale nie znam gościa. A fotka fajna.
“No i chyba miecz nie kopię.”
Starość. To Chorągiew, a nie kopia. “BADYLE” mi się pomyliły, a w drugim ręku trzymam róg. To Ja! Dopiero po wielu, wielu latach ktoś o mnie napisał:
"Natenczas Bodek chwycił na taśmie przypięty
Swój róg bawoli, długi, cętkowany, kręty
Jak wąż boa, do ust go przycisnął,
Wzdął policzki jak banię, w oczach krwią zabłysnął…

A tam od razu “krwią zabłysnął”. Zwyczajnie... Zakrztusiłem się winem, które zostało w rogu, jeszcze
ze śniadania. I tyle. Bitwa, bitwą, a jeść trzeba. A może cza? Cza,cza,cza….

Widzisz Jan 2024.

Mój róg… Trochę wina...

I TAK NARODZIŁ SIĘ JAZZ.

A Ty to masz na zdjęciu.

Szczęściarz!!!

ShevKut

Dziękuję za gratulacje, ale ja nie o tym, nie o tym.
Wypatrzyłem taką pozycję – czytaj Książka.
“Pułk 4 Ułanów Zaniemeńskich” - Włodzimierz Syta

“Praca ma charakter kalendarium wzbogaconego o wybrane dokumenty, wspomnienia i liczne fotografie
(niestety brak zdjęć z września 1939 r.)
505 str. W tym 240 stron to ZDJĘCIA!”

A tam też

ROZDZIAŁ IV

Służba Pułku 4 Ułanów Zaniemeńskich w garnizonie miasta Wilno (V 1927 – IX 1939)

Może się przydać.

Bogdan
ShevKut

Sympatyk

Bodek pisze: wt 19 maja 2026, 09:28 Dziękuję za gratulacje, ale ja nie o tym, nie o tym.
Wypatrzyłem taką pozycję – czytaj Książka.
“Pułk 4 Ułanów Zaniemeńskich” - Włodzimierz Syta
Dzień dobry, znalazłem kolejne zdjęcie (które wcześniej uważałem za zagubione).

Czyli cyfra 4 na szelkach potwierdza nasze przypuszczenie?

Zdjęcie na Dysku Google
https://drive.google.com/file/d/1PXC8GF ... sp=sharing

Ciekawe zdjęcie.
Ma na sobie mundur oficerski z naramiennikami podporucznika 4. Pułku, ale z odznaką pułkową albo Centrum Szkolenia Podchorążych Kawalerii w Grudziądzu, albo Centrum Szkolenia Podchorążych Rezerwy Kawalerii, albo Centrum Szkolenia Oficerów Kawalerii, albo Kursu Szkolenia Podoficerów Ujeżdżaczy Koni.
Brakuje jednak odznaki pułkowej 4. Pułku, a na głowie ma nakrycie głowy szeregowego ułana.

Opcja 1 – ułan na zdjęciu ma na sobie rekwizyt ze studia fotograficznego, co było powszechne.
Opcja 2 – ułan na zdjęciu miał wykształcenie średnie i przed odbyciem służby wojskowej został skierowany na kurs podchorążych kawalerii, ukończył go i otrzymał stopień podporucznika kawalerii lub podporucznika kawalerii rezerwy.
Wsiewołod
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dobry wieczór
Wsiewołod
Przyznam, że nie chce mi się jakoś analizować to zdjęcie, dlaczego tak, a nie tak…
Na pewno ŁEB BYM URWAŁ fotografowi, że nie powiedział mi, iż Odznaka jest krzywo!
Na 100% to Odznaka Centrum Wyszkolenia Kawalerii.
Uważam też, że Odznakę Pułku, nie rozdawano tak jak ziemniaki. To wymagało jakiś okazji.
A z takiej odznaki można było wybić (materiał-metal) ze 4 a może 6 “4”.
Czytaj kasa – taniej.
Miłego wieczoru.
Bogdan
ShevKut

Sympatyk

Dzień dobry
Właśnie wysłali list, że moje zgłoszenie zostało zarejestrowane w CAW. Wpisałem „4 Pułk” i dodałem „szkołę oficerską” do wyszukiwania. Poczekam na odpowiedź. Dam znać, kiedy dotrze. Jestem ciekaw, jak poprawnie zidentyfikowaliśmy rodzaj i jednostkę, a co najważniejsze, aby mój przodek nie został skierowany do Wilna na paradę :D
Wsiewołod
ShevKut

Sympatyk

Dzień dobry, otrzymaliśmy odpowiedź z CAW. Wszystko ustaliliśmy poprawnie! Pułk 4 Ułanów Zaniemeńskich, garnizon Wilno, czwarty szwadron. Co więcej, odpowiedź wskazywała datę rozpoczęcia służby, a sama odpowiedź nadeszła około miesiąc wcześniej. Oryginał na firmowym papierze firmowym, podpisany przez osobę odpowiedzialną, został wysłany e-mailem.

Jeszcze raz bardzo dziękujemy za pomoc!

Miłego dnia
Wsiewołod
Wsiewołod
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry,
Świetnie! Trafienie 10 / 10.

Miłego dnia
Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”