Falęcki (Kaliskie, Wielkopolska, Mazowieckie, Sandomierskie)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Daniel_Kisiel

Sympatyk

Falęcki (Kaliskie, Wielkopolska, Mazowieckie, Sandomierskie)

Post autor: Daniel_Kisiel »

Witam serdecznie.
Szukam osób, które w swoich drzewach genealogicznych mają powiązania z tą rodziną/ nazwiskiem, ewentualnie z formą Falecki: z wymienionych w temacie posta obszarów: Kaliskie, Wielkopolska, Mazowieckie, Sandomierskie.
Ewentualnie osób o nazwisku Falęcki/ Falecki, lub osób z nimi powiązanych, którzy poszukują członków tych rodzin: Falęcki/ Falecki na obszarze województwa Świętokrzyskiego, szczególnie w powiecie Kazimierskim.

Pozdrawiam.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Daniel Kisiel.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 25 times

Re: Falęcki (Kaliskie, Wielkopolska, Mazowieckie, Sandomierskie)

Post autor: Bozenna »

Dobry wieczór,

Mam Falęckich wśród moich przodków, od Józefa Falęckiego, burgrabiego wyszogrodzkiego w 1640 roku.
Miejscowości moich Falęckich to:
Obrzysko, Obra, Dobieżyn w Wielkopolsce
Paradyż w łódzkim
Lisków w kaliskim.

Pozdrawiam,
Bożenna
Zofia_Brzeska

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: Zofia_Brzeska »

Moi Falęccy są z Mazowsza, parafia Naruszewo.

Zofia Brzeska
Daniel_Kisiel

Sympatyk

quote=Bozenna post_id=780098 time=1779916289 user_id=102]

Dobry wieczór,

Mam Falęckich wśród moich przodków, od Józefa Falęckiego, burgrabiego wyszogrodzkiego w 1640 roku.
Miejscowości moich Falęckich to:
Obrzysko, Obra, Dobieżyn w Wielkopolsce
Paradyż w łódzkim
Lisków w kaliskim.

Pozdrawiam,
Bożenna
[/quote]

Witam Panią. Próbuję mniej lub bardziej skutecznie potwierdzić lub wyeliminować pochodzenie Falęckich z mojej okolicy od Pani rodu szlacheckiego, bądź którejś z gałęzi Pani rodziny. Dlatego interesuje mnie najbardziej, czy któryś z Pani przodków osiadł w świętokrzyskim, lub w tych okolicach- powinno to ewentualnie "wyjść" z aktów urodzenia/ małżeństwa/ śmierci. Prawdopodobieństwo pokrewieństwa z Falęckimi- rodziną szlachecką jest niewielkie, ale nie można go na chwilę obecną całkowicie wykluczyć. Historia Falęckich/ Faleckich na moim terenie sięga 1797 roku, kiedy to nazwiska już się ukształtowały, acz prawdopodobieństwo powstania nazwiska od- topograficznie, od nazwy miejscowości- później nie jest też wykluczone. Pozdrawiam Panią.

Do Pani Zofii Brzeskiej:
Witam Panią. Nazwisko Falęcki/ Falecki należy do najrzadszych w Polsce, jak pewnie Pani wie. Zapytam i Panią, czy w aktach "wyszło" cokolwiek o osiedleniu się Pani krewnych o tym nazwisku na ziemi świętokrzyskiej lub okolicach? Pozdrawiam.
Daniel Kisiel.
Daniel Kisiel.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Re: Falęcki

Post autor: Krystyna.waw »

Daniel_Kisiel pisze:Nazwisko Falęcki/ Falecki należy do najrzadszych w Polsce, jak pewnie Pani wie
:shock:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... pol&exac=1
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Dobry wieczór,

Nie mam Falęckich w woj. świętokrzyskim.
Gniazdo moich Falęckich to Wielkopolska.
To jest ród szlachecki herbu Leszczyc. Niektóre gałęzie były protestanckie.
W teczkach Dworzaczka występuje kilka osób z tego rodu.
Karol Falęcki (1770-1834), ostatni przeor klasztoru cystersów w Paradyżu był bratem mojego przodka Józefa Falęckiego.
Mam całą genealogię tego rodu. Może kiedyś się gdzieś połączymy.

Serdeczności,
Bożenna
Daniel_Kisiel

Sympatyk

Bozenna pisze: czw 28 maja 2026, 19:50 Dobry wieczór,

Nie mam Falęckich w woj. świętokrzyskim.
Gniazdo moich Falęckich to Wielkopolska.
To jest ród szlachecki herbu Leszczyc. Niektóre gałęzie były protestanckie.
W teczkach Dworzaczka występuje kilka osób z tego rodu.
Karol Falęcki (1770-1834), ostatni przeor klasztoru cystersów w Paradyżu był bratem mojego przodka Józefa Falęckiego.
Mam całą genealogię tego rodu. Może kiedyś się gdzieś połączymy.

Serdeczności,
Bożenna
Całą i niczego nigdzie nie brakuje? Jeśli tak, to sprawa załatwiona i to chciałem właśnie wiedzieć. Dziękuję bardzo.

Do Pani Krystyny, odnośnie rzadkości nazwiska:

A co do rzadkości nazwiska: zajmuje ono 10 202. miejsce na liście najpopularniejszych nazwisk w Polsce, na pewno nie jest nazwiskiem najrzadszym, ale należy do rzadkich; co więcej Pani mi pokazuje dane metrykalne ludzi z kilku wieków. Ale też pozdrawiam!- może się mylę dalej i mnie Pani czegoś nauczy?
Daniel Kisiel.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Dzień dobry,
W mojej linii niczego, ani nikogo nie brakuje.
Mogłabym wysłać Ci moją gałęź Falęckich między 1640 a 1850 rokiem, ale wszystko wskazuje na to, że nie jesteś tym zainteresowany.
Serdecznie pozdrawiam,
Bożenna
Daniel_Kisiel

Sympatyk

Bozenna pisze: pt 29 maja 2026, 10:27 Dzień dobry,
W mojej linii niczego, ani nikogo nie brakuje.
Mogłabym wysłać Ci moją gałęź Falęckich między 1640 a 1850 rokiem, ale wszystko wskazuje na to, że nie jesteś tym zainteresowany.
Serdecznie pozdrawiam,
Bożenna
Witam Panią ponownie.
Chodziło mi o potwierdzenie faktu bytności rodziny o nazwisku Falęccy, w mojej okolicy, miejscowości, przez osoby o tym samym nazwisku, bo ślad się urywa, i nie wiem skąd pochodzą, choćby z jakiej części Polski.
Ale oczywiście, od rodziny szlacheckiej Falęccy również, czyli od Pani. To się bardzo dobrze składa, że u Pani nic nie brakuje w drzewie genealogicznym, teza o pochodzeniu od Pani rodu, upadła. Zapytam Panią jeszcze, jeśli można, Pani jest herbu Leszczyc, czy Falęccy legitymizujący się szlachectwem a innych herbów, to też Pani krewni?
Wystarczy mi Pani słowo, nie muszę analizować Pani drzewa genealogicznego. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Daniel Kisiel.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Dzień dobry,

Dla Falęckich znam tylko herb Leszczyc.
Najbliższy jest mi Leonard Antoni Marcin, syn Macieja i Franciszki z Górskich, wylegitymowany ze szlachectwa w 1845 roku.

Legitymacja szlachecka nie jest pewnym źródłem poszukiwań genealogicznych. Było dużo oszustw i wpisywania się w inne gałęzie rodzin o tych samych nazwiskach.
Kancelaria Kaczanowskiego słynęła z tych fałszerstw.

Herby też się zmieniały. Ten sam ród mógł zmienić herb przez niedbałość, albo przez zapomnienie późniejszego pokolenia. Herb jest ostatnim elementem, którego się szuka.

Wsród genealogów znana jest ta historia, prawdziwa lub zmyslona: "szedł szlachcic do notariusza. Pieczęci z herbem zapomniał. Pożyczył od notariusza i przypieczętował swój akt". W ten sposób my teraz mamy nowy herb naszych przodków.

Pozdrawiam,
Bożenna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”