Szymski Jan i Jakub - Myślenice, poszukuję informacji
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
Szymski.Krzysztof

- Podziękował: 6 times
Szymski Jan i Jakub - Myślenice, poszukuję informacji
> Poszukuję osób, rodzin T:"Poszukuję informacji o Jan Szymski urodzony 1841 rok w Myślenicach"
Dzień dobry,
Chciałem zapytać czy jest może ktoś na forum kto mieszka nie daleko Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie i mógłby sprawdzić przy okazji jakiejś wizyty akt metrykalny dla:
- Jan Szymski urodzony 1841 rok w Myślenicach "dolna wieś" (Mam potwierdzenie, że jeszcze w 1883 roku mieszkał pod numerem domu 59, ale prawdopodobnie urodził się w innym).
Jan był mężem Wiktorii Szymskiej (z domu Majka). Niestety nie wiem kiedy wzięli ślub. Wszystkie ich dzieci urodziły się w domu o numerze 59. Wiktoria urodziła się w 1847 roku.
Interesuję mnie zwyczajnie czy w akcie urodzenia bądź ślubu jest jakaś informacja o jego/jej rodzicach (zwyczajnie skąd pochodziła rodzina, prawdopodobnie będą tam wymienione również numery domów).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oczywiście jeżeli ktoś posiada albo wie jak zdobyć te informacje w inny sposób tez bardzo proszę o pomoc.
Próbowałem się już kontaktować z parafia w Myślenicach, ale nie udało mi się dostać w tej sprawie odpowiedzi, tak na prawdę zastanawiam się czy akta metrykalne z tego okresu się zachowały, nie ma ich dostępnych na genealodzy.pl ani na szukaj w archiwach. Najwcześniejsze akty są dostępne z 1890 roku. Dlatego podejrzewam, że jeżeli coś jest to tylko tam.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.
Krzysztof Szymski
Dzień dobry,
Chciałem zapytać czy jest może ktoś na forum kto mieszka nie daleko Archiwum Kurii Metropolitalnej w Krakowie i mógłby sprawdzić przy okazji jakiejś wizyty akt metrykalny dla:
- Jan Szymski urodzony 1841 rok w Myślenicach "dolna wieś" (Mam potwierdzenie, że jeszcze w 1883 roku mieszkał pod numerem domu 59, ale prawdopodobnie urodził się w innym).
Jan był mężem Wiktorii Szymskiej (z domu Majka). Niestety nie wiem kiedy wzięli ślub. Wszystkie ich dzieci urodziły się w domu o numerze 59. Wiktoria urodziła się w 1847 roku.
Interesuję mnie zwyczajnie czy w akcie urodzenia bądź ślubu jest jakaś informacja o jego/jej rodzicach (zwyczajnie skąd pochodziła rodzina, prawdopodobnie będą tam wymienione również numery domów).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Oczywiście jeżeli ktoś posiada albo wie jak zdobyć te informacje w inny sposób tez bardzo proszę o pomoc.
Próbowałem się już kontaktować z parafia w Myślenicach, ale nie udało mi się dostać w tej sprawie odpowiedzi, tak na prawdę zastanawiam się czy akta metrykalne z tego okresu się zachowały, nie ma ich dostępnych na genealodzy.pl ani na szukaj w archiwach. Najwcześniejsze akty są dostępne z 1890 roku. Dlatego podejrzewam, że jeżeli coś jest to tylko tam.
Pozdrawiam.
Krzysztof Szymski
- Dąb_Henryk

- Otrzymał podziękowania: 12 times
Re: Szymski Jan ur. 1841 w Myślenicach, poszukuję informacji
To pewnie znasz.
https://archiwum.diecezja.pl/metryka/myslenice/
W latach 1855 - 1870 jest przerwa w aktach, przynajmniej u nich.
Pozdrawiam
Henryk
https://archiwum.diecezja.pl/metryka/myslenice/
W latach 1855 - 1870 jest przerwa w aktach, przynajmniej u nich.
Pozdrawiam
Henryk
-
Szymski.Krzysztof

Tak, byłem kiedyś na tej stronie, dlatego własnie ta prośba o sprawdzenie, jeżeli ktoś by miał taką możliwość.
Dziękuje za spostrzeżenie o tej przerwie w aktach. Bazując na tym może być problem z aktem metrykalnym ślubu, ale urodzenia powinny tam się znajdować.
Myślenice
Chrzty: 1811 – 1826, 1828 – 1837, 1839 – 1854, 1871 – 1873, 1875 – 1889
Śluby: 1811 – 1826, 1828 – 1837, 1839 – 1854, 1871 – 1873, 1875 – 1889
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Dziękuje za spostrzeżenie o tej przerwie w aktach. Bazując na tym może być problem z aktem metrykalnym ślubu, ale urodzenia powinny tam się znajdować.
Myślenice
Chrzty: 1811 – 1826, 1828 – 1837, 1839 – 1854, 1871 – 1873, 1875 – 1889
Śluby: 1811 – 1826, 1828 – 1837, 1839 – 1854, 1871 – 1873, 1875 – 1889
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
-
gienia

- Podziękował: 33 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
WitamSzymski.Krzysztof pisze: śr 20 maja 2026, 10:50 > Poszukuję osób, rodzin T:"Poszukuję informacji o Jan Szymski urodzony 1841 rok w Myślenicach"
Dzień dobry,
Pozdrawiam.
Krzysztof Szymski
Mam tylko troje dzieci Jana Szymskiego i Wiktorii Majka:
Salomea Magdalena Szymska ur. 01.02.1884 Dolna Wieś 59
Antoni Szymski, ur. 31.05.1886 Dolna Wieś nr 59
Jan Józef Szymski ur. 12.01.1889 Dolna Wieś nr 59
Jan Szymski s. Jan Szymski i Regina Oprzędek
Wiktoria Majka c. Józef Majka i Regina Święch
Ich ślubu nie mam.
Szymscy mieszkali na Dolnym Przedmieściu, czyli kiedyś Dolna Wieś, par. Myślenice.
Gienia
-
Szymski.Krzysztof

Bardzo dziękuje za te informację z Pani strony. To duży przełom w moich poszukiwaniach. Od dłuższego czasu nie mogłem nic więcej znaleźć o tej części rodziny.
Wysłałem Pani wiadomość prywatną. Jeżeli posiada Pani zdjęcia/skany tych aktów to chciałbym jeszcze poprosić o podesłanie na mój adres e-mail, który podałem w tej wiadomości. Jeżeli nie to i tak bardzo dziękuje
Pozdrawiam,
Krzysztof Szymski
Pozdrawiam, Maria
Administrator
Wysłałem Pani wiadomość prywatną. Jeżeli posiada Pani zdjęcia/skany tych aktów to chciałbym jeszcze poprosić o podesłanie na mój adres e-mail, który podałem w tej wiadomości. Jeżeli nie to i tak bardzo dziękuje
Pozdrawiam,
Krzysztof Szymski
Pozdrawiam, Maria
Administrator
-
Szymski.Krzysztof

Poszukuję informacji o Jakub Szymski urodzony 1879 rok w Myślenicach
Dzień dobry,
Chciałem zapytać czy ktoś z Państwa nie posiada aktu metrykalnego mojego pra-pra dziadka:
Jakub Szymski urodzony 1879 rok w Myślenicach (dolna wieś dom 145).
Jakub syn Marcina i Rozalii z panieńskiego Kluska.
Poszukuję zarówno aktu metrykalnego urodzenia jak i aktu zejścia.
Jeżeli chodzi o akt zejścia to sprawa jest trudniejsza gdyż z informacji które posiadam. Jakub razem z rodziną sprzedali gospodarstwo w Myślenicach i wyjechali do Głuchowa (obecna Ukraina). Tam podobno zmarł na "Tyfus".
Wiele aktów metrykalnych jego dzieci udało mi się odnaleźć na genealodzy.pl szukając po miejscowości "Krystynopol" która jak później sprawdziłem znajduję się nie daleko wcześniej wspomnianego Głuchowa.
Akt zejścia pomógł by mi ustalić jak długo zwyczajnie żył. Posiadam tylko rok urodzenia. Bazując na opowieściach rodzinnych szacuję, że mógł odejść w około 1922 roku.
Jeżeli ktoś jest wstanie coś doradzić lub co by było wspaniałe podzielić się zdjęciem/skanem aktów metrykalnych z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam,
Krzysztof
Chciałem zapytać czy ktoś z Państwa nie posiada aktu metrykalnego mojego pra-pra dziadka:
Jakub Szymski urodzony 1879 rok w Myślenicach (dolna wieś dom 145).
Jakub syn Marcina i Rozalii z panieńskiego Kluska.
Poszukuję zarówno aktu metrykalnego urodzenia jak i aktu zejścia.
Jeżeli chodzi o akt zejścia to sprawa jest trudniejsza gdyż z informacji które posiadam. Jakub razem z rodziną sprzedali gospodarstwo w Myślenicach i wyjechali do Głuchowa (obecna Ukraina). Tam podobno zmarł na "Tyfus".
Wiele aktów metrykalnych jego dzieci udało mi się odnaleźć na genealodzy.pl szukając po miejscowości "Krystynopol" która jak później sprawdziłem znajduję się nie daleko wcześniej wspomnianego Głuchowa.
Akt zejścia pomógł by mi ustalić jak długo zwyczajnie żył. Posiadam tylko rok urodzenia. Bazując na opowieściach rodzinnych szacuję, że mógł odejść w około 1922 roku.
Jeżeli ktoś jest wstanie coś doradzić lub co by było wspaniałe podzielić się zdjęciem/skanem aktów metrykalnych z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam,
Krzysztof
-
puszek

- Podziękował: 9 times
- Otrzymał podziękowania: 86 times
Re: Poszukuję informacji o Jakub Szymski urodzony 1879 rok w Myślenicach
W 1921r. Jakub Szymski i Katarzyna mieszkali już w Głuchowie bo Katarzyna Szymska żona Jakuba w akcie nr 3 jest chrzestną
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... le-1369582
Jakub Szymski 44 lata mąż Katarzyny Wydry zgon 6.VI.1922r./Głuchów/par. Ostrów (Ukraina) (akt 2)
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... le-1369370
Córka Jakuba i Katarzyny - Maria (ur 1906r./Myślenice) śl z Michałem Wiłakiem 6.II.1934r./Głuchów/par. Ostrów
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... le-1369410
Córka Cecylia (ur 1916r./Myślenice) śl ze Stefanem Ślusarczykiem 18.II.1936r./Głuchów/par. Ostrów
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... le-1369454
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... le-1369582
Jakub Szymski 44 lata mąż Katarzyny Wydry zgon 6.VI.1922r./Głuchów/par. Ostrów (Ukraina) (akt 2)
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... le-1369370
Córka Jakuba i Katarzyny - Maria (ur 1906r./Myślenice) śl z Michałem Wiłakiem 6.II.1934r./Głuchów/par. Ostrów
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... le-1369410
Córka Cecylia (ur 1916r./Myślenice) śl ze Stefanem Ślusarczykiem 18.II.1936r./Głuchów/par. Ostrów
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... le-1369454
Bożena
-
gienia

- Podziękował: 33 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Witam,
nie wiem, czy patrzyłeś na skany: Jan Szymski mąż Wiktorii Majka zm. 06.05.1917 Dolna Wieś nr 59
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=3.09
Gienia
nie wiem, czy patrzyłeś na skany: Jan Szymski mąż Wiktorii Majka zm. 06.05.1917 Dolna Wieś nr 59
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=3.09
Gienia
-
Szymski.Krzysztof

Jesteście naprawdę niesamowici 
Musze to teraz wszystko posprawdzać, ale nawet na szybko weryfikując wszystko się zgadza.
Pozdrawiam,
Krzysztof
Musze to teraz wszystko posprawdzać, ale nawet na szybko weryfikując wszystko się zgadza.
Pozdrawiam,
Krzysztof