1. Horoszkiewicz R., Szlachta zaściankowa na ziemiach wschodnich, wyd. II, Baranowicze 1937, ss. 40 [Baczyński Balicki Bandrowski Batowski Berdowicz Berezowski Bereźnicki Będkowski Biliński Błażowski Bojarski Borkowski Borysławski Bratkowski Brześciański Chełchowski Chojnacki Chrzanowski Cisowski Czajkowski Czarnecki Czołhański Czołowski Czerkawski Czubski Czyczerski Dąbrowski Dobrzański Dobrzyński Doliński Drohomirecki Dwernicki Dubrawski Dunajewski Dydyński Dziedzicki Dzikowicz Fabiarowski Fijałkowski Gagałowicz-Łoniewski Gdowski Grabkowski Grabowiecki Grabski Gwozdecki Hołyński Hordyński Hoszowski Hubicki Ilnicki Jakubowski Jamiński Jasiński Jaworski Kamiński Katyński Kędzierski Kierzkowski Komarnicki Koblański Kopystyński Korczyński Kotecki Kłodnicki Klityński Knihinicki Kozłowski Krasowski Kraśniański Kraśnicki Kropiwnicki Krynicki Kryłoszański Krzeczkowski Kulczycki Leszczyński Lewicki Lewandowski Liskowacki Lipecki Lityński Lubieniecki Ławrowsiki Łodziński Łodyński Łoziński Łucki Łukawiecki Manasterski Malinowski Masiewicz Matkowski Medyński Mszaniecki Nanowski Nahujowski Nehrebecki Nowosielecki Obertyński Odrzechowski Opacki Ortyński Ossowski Ostropolski Pasławski Piotrowski Podhorecki Pohorecki Popiel Polański Płażyński Puciatycki Radecki Rościszewski Rozwadowski Rożniatowski Sadowski Sikorski Siwerski Skulski Sobolewski Sozański Stebnicki Stefanowicz Strutyński Stupnicki Sulatycki Swistelnicki Szelestyński Terlecki Topolnicki Towarnicki Trzciński Turzański Tustanowski Twardowski Uniatycki Urbański Urycki Uruski Winnicki Wisłocki Wiśniewski Wieluszyński Wołczański Wołkowicki Wysławski Wysoczański Wysokiński Wyszotrawski Zajączkowski Zaleski Zawadzki Zubrzycki Żmijewski Żurakowski Tarnawski Wołosiański].
2. Polak nie sługa...; Dwa pamiętniki z wojny polsko – rosyjskiej 1830 – 1831; Materiały do dziejów rodzin Kamieńskich i Kamińskich, Tom I, Siedlce 2014, ss. 128.
https://polona.pl/preview/2bff36fc-8f15 ... 87a66fa554
https://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=87966
Aleksander (ień) Flotfelt z Wojew. Sandomirskiego.
Vol. leg. t. VII s. 238. m. 31.
s. 39 -
Przydomki szlacheckie - rodzaje
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
Robert_Kostecki

- Podziękował: 4 times
- Otrzymał podziękowania: 26 times
- mrozowski_robert

- Podziękował: 1 time
Nazwisko Kamieński/Kamiński jest dość pospolite, również wśród rodzin herbowych. Czy w tych pracach (niestety nie znam) 1. Horoszkiewicz R., Szlachta zaściankowa na ziemiach wschodnich i 2. Polak nie sługa...; Dwa pamiętniki z wojny polsko – rosyjskiej 1830 – 1831; Materiały do dziejów rodzin Kamieńskich i Kamińskich, Tom I, występują Kamieńscy h. Ślepowron z przydomkiem Flotfelt?
Natomiast jeśli chodzi o Aleksandra Flotfelt Kamieńskiego (tego wspomnianego wyżej), znanego z sejmu koronacyjnego z 1764 roku - po nim próżnia, a i nim nic więcej nie wiadomo, prócz tego co w suffragiach.
Następny znany mi Kamieński o tym przydomku to Onufry Flotfelt Kamieński żyjący w latach ok. 1780-1841, który bierze ślub w 1808 z Marianną Chrzanowską w parafii Wzdół Rządowy (ich potomków znam).
Natomiast jeśli chodzi o Aleksandra Flotfelt Kamieńskiego (tego wspomnianego wyżej), znanego z sejmu koronacyjnego z 1764 roku - po nim próżnia, a i nim nic więcej nie wiadomo, prócz tego co w suffragiach.
Następny znany mi Kamieński o tym przydomku to Onufry Flotfelt Kamieński żyjący w latach ok. 1780-1841, który bierze ślub w 1808 z Marianną Chrzanowską w parafii Wzdół Rządowy (ich potomków znam).
Pozdrawiam, Robert
-
seweryn626

- Podziękował: 5 times
Re: Przydomki szlacheckie - rodzaje
A jaka jest geneza przydomka Lachowicki przy Czechowiczach ? To od miejscowości Lachowicze może ?
Seweryn Walentynowicz
- dzika_jagoda

- Podziękował: 19 times
- Otrzymał podziękowania: 4 times
Szanowny Panie Marku,wolenski_pipis pisze: śr 07 paź 2020, 14:28
Kowalewski h. Jastrzębiec, przydomku Boleścic. Boleścic to jedna z proklamacji herbu Jastrzębiec.
Smoniewski herbu Włoszek, przydomku Włoch. Jak zaznaczył Niesiecki, przydomek „od herbu wziętym”. (Niesiecki VIII-424; Uruski VII-343; XIII-289; XIV-29, 37).
Łaziński h. Krzywda, przydomku Saryusz. Przydomek Sariusz (Sarjusz, Saryusz), używany był przez ród heraldyczny Jelita. (Boniecki IV-66; XVII-142; Uruski IX-292; X-353).
Pozdrawiam Marek Woliński
Wspomniał Pan 2 herby Jelita i Jastrzębiec
Odkryłam w linii genealogicznej ojca mojej babci (od matki ojca mojej śp. babci Pelagii) ,że występują tam w mojej rodzinie takie nazwiska osób urodzonych w XVIII wieku jak Wilkoszewski/a (Teofila/Bogumiła Wilkoszewska) i Chmielowski (przez "o" a nie "e" ,"Felicjan Ignacy Jan Chmielowski ze wsi Chmielów w powiecie parczewskim" a nie "Chmielewski") wpisywani byli przez księdza jako "Nobilis"
Zastanawia mnie na ile przynleżność do stanu szlacheckiego moich przodków była prawdziwa.
Wiem ,że wikipedia nie jest rzetelnym źródła wiedzy,ale to był dla mnie pierwszy trop.
Gdyż tam Wilkoszewscy są wpisani jako herbowni spod znaku Jelita a Chmielowscy Jastrzębiec albo Półkozic
Czy spotkał się może Pan z herbem Jacyna?
Pytam ze względu na znalezienie wg mnie nietypowego nazwiska "Onuszkiewicz" ,którzy też byli wpisywani jako "Nobilis" i obracali się w towarzystwie innych nobilisów...przynajmniej jeśli chodzi o chrzty i śluby...
Niestety zastanawiam się na ile ich szlachectwo mogło być "naciągane".
Zastanawia mnie to ponieważ mój przodek organista z Konopnicy (woj. lubelskie) żyjący w XVIII w. ,który ożenił się z córką bogatego zegarmistrza (przewodniczącego cechu zegarmistrzów w Lublinie) prawdopodobnie pochodzenia niemieckiego (nazwisko Michał Zybicher) był przez ks. A. Martynowicza zapisaywany jako "Nobilis" (sic!) przy każdym nowo urodzonym dziecku, a było ich 9-cioro (sic!)
W akcie ślubu natomiast był określony jako "Honestus" ,więc ewidentnie po ślubie awansował
Ponadto zmienił podobno nazwisko z Warga na Warchowski,które następnie ewoluowało na Warchocki.
Syn mojego przodka organisty został zegarmistrzem jak jego wuj Zybicher i był zapisywany jako "Jaśnie Pan" co mnie dziwi,gdyż nie zdawałam sobie sprawy z takiej pozycji ludzi wytwarzających zegary...
Czy nie uważają Państwo,że łatwiej byłoby się poruszać po genealogicznych sprawach gdyby chłopi i szlachta mieli jakieś odddzielne księgi urodzeń? Żeby nie było jestem za równością i mi pasuje,że wszyscy byli zapisaywani w jednych księgach...ale gdyby to było oddzielne zapisywane byłaby chociaż pewność co do przynależności stanowej danej części rodziny sprzed 3 wieków
Pozdrawiam,
Jagoda
*** Korzeniowski, Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński, Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych

Jagoda
*** Korzeniowski, Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński, Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych
- jan2024

- Podziękował: 15 times
- Otrzymał podziękowania: 58 times
Oj droga Jagodo.
Polecam obrazy z dawnych lat o czarnej śmierci .
Takie kobiety z kosą ścinają po równi szlachtę i mieszczan i chłopów.
.............. np
https://pl.wikipedia.org/wiki/Taniec_%C ... w_Krakowie
......................
inna sprawa czytałem księgi Bestwiny to na północ od Bielska-Białej i okazało się, że tam są akty metrykalne
Rodziny Ankwicz tej która założyła Andrychów.
W życiu genealodzy pewnie nie wpadli by na to.
..........................
https://pl.wikipedia.org/wiki/Andrych%C3%B3w
......................
https://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Ankwicz
...................
Polecam obrazy z dawnych lat o czarnej śmierci .
Takie kobiety z kosą ścinają po równi szlachtę i mieszczan i chłopów.
.............. np
https://pl.wikipedia.org/wiki/Taniec_%C ... w_Krakowie
......................
inna sprawa czytałem księgi Bestwiny to na północ od Bielska-Białej i okazało się, że tam są akty metrykalne
Rodziny Ankwicz tej która założyła Andrychów.
..........................
https://pl.wikipedia.org/wiki/Andrych%C3%B3w
......................
https://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Ankwicz
...................
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John