Witam serdecznie. Poszukuję krewnych, względnie osób interesujących się tym jednym z najrzadszych nazwisk w Polsce (w Niemczech również- i poszukuję, i że najrzadsze
Interesują mnie osoby z całej Polski a szczególnie ze świętokrzyskiego i małopolskiego.
Nazwisko pochodzenia ewidentnie niemieckiego od- topograficzne- miasto Wedel w Niemczech, obecnie praktycznie już dzielnica Hamburga. Z moich poszukiwań wynika, ale mogę się mylić, że członkowie tej gałęzi mojej rodziny zostali sprowadzeni do Polski, przez polskich magnatów po potopie szwedzkim, kiedy to polska gospodarka była w ruinie i potrzebowano rąk do pracy, w celu odbudowania złupionej Polski.
Jeżeli ktokolwiek ma jakiekolwiek dodatkowe informacje na temat tej rodziny i nazwiska (etymologię i znaczenie i pochodzenie znam), proszę o kontakt. A jak jest spokrewniony- tym bardziej.
Serdecznie pozdrawiam i miłego/ miłych dni tutaj na forum życzę.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator