Czosnowscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kolos

Sympatyk

Czosnowscy

Post autor: kolos »

Witam wszystkich serdecznie .Zarejestrowałem się na serwis ponieważ uznałem ,że bez pomocy nie dam rady w moim przedsięwzięciu jakim jest drzewo genealogiczne .W dostępnych źródłach internetowych podana jest tylko linia prosta spadkobierców ziemi .Prośbę mam ogromną o cenne wskazówki i rady w odszukaniu.
Ostatnio zmieniony pn 29 mar 2021, 03:02 przez kolos, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Czosnowski

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry kolego Wojtu!
Bardzo się cieszę, że przystapiłeś do forum. najwięcej jednak pomocy uzyskasz zapisując się do któregokolwiek towarzystwa genealogicznego. na spotkaniach miałbys możliwość pokazania wykresów i dokładnych danych. Istnieją interaktywne programy genealogiczne (My Hartrige, Geni), które podpowiadają podobieństawa. ale tylko wtedy, gdy Ty (przepraszam za bezpośredniość), umieścisz w tym programie swoje dane, a ktoś inny swoje.
Proponuję do zrobienia rzecz oczywistą. nie patrz na wykres ciotki, tylko zrób wykres twojej rodziny tzw. szeroki. To znaczy umieść w nim rodzeństwo ojca swego i matki swojej. Dalej rodzeństwo dziadka ojczystego i babki ojczystej. Równorzędnie rodzeństwo dziadka macierzystegi i babki macierzystej. Podejrzewam , że już w tym momencie znajdą się jakieś spójności z wykresem ciotki. jeśli nie - trzeba dalej zagłębić się w jeszcze jedno pokolenie i odnaleźć rodzeństwo pradziadków 9najlepiej wszystkich).
Nie zniechęcaj się. Jest tak jak w tekście piosenki. Najtrudniejszy pierwszy krok. Krok zerowy przecież już zrobiony.
Wszyscy tutaj będziemy trzymali za Ciebie kciuki. a pytania zadawj konkretne do bólu. W szczególe wszak jest odpowiedź. Podpowiada: Krzycho z Koszalina
Acha. W ponizszym linku wydrukuj sobie ELEMENTARZ. Co tam wydrukuj - przeczytaj go kilka razy.
kolos

Sympatyk

Czosnowscy

T: Witam
Jak w temacie, witam wszystkich bardzo serdecznie.Elementarz przeczytałem.Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość w zadawanych przeze mnie pytaniach, ponieważ wszystko co zostanie "dotknięte "jest dla mnie nowe.
Ostatnio zmieniony pn 29 mar 2021, 03:03 przez kolos, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Witam

Post autor: Szczerbiński »

Czosnowski z Obór?
kolos

Sympatyk

Witam

Możesz bardziej rozwinąć pytanie
Ostatnio zmieniony wt 01 lis 2016, 20:50 przez kolos, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Witam

Jest taka miejscowość na Mazowszu, z której wywodzą się dwa rody o tym nazwisku. Dlatego pytam.
Poprzednio podałem trzy rody, ich herby i rok, ale ponieważ byłeś jeszcze on-line i nie zareagowałeś w żaden sposób, więc je wykasowałem (wycofałem się z tego pytania). Teraz zadaję nowe , by sprawę uszczegółowić.
PS. Tak przy okazji - znaku zapytania się nie rozwija. Można jedynie rozszerzyć zakres pytania :wink:
Ostatnio zmieniony czw 17 lut 2011, 20:30 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
To od razu parę uwag:
1. "Witam" to nie jest odpowiedni temat postu. Proponuje zmienić np na "Czosnowscy"czy coś jeszcze bardziej precyzyjnego. Łatwiej będzie zidentyfikować na forum.
2. Po kropce i przecinku trzeba wstawiać spacje, bo inaczej słowa się zlewają i trudniej się czyta.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Witam

Dziękuję Panie Jerzy. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 17 lut 2011, 21:57 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 3 razy.
kolos

Sympatyk

Witam

Ni
Ostatnio zmieniony pn 29 mar 2021, 03:01 przez kolos, łącznie zmieniany 2 razy.
kolos

Sympatyk

Witam

Staram się.
Ostatnio zmieniony wt 01 lis 2016, 20:52 przez kolos, łącznie zmieniany 1 raz.
kolos

Sympatyk

Czosnowscy

T: Witam
Ostatnio zmieniony wt 01 lis 2016, 20:52 przez kolos, łącznie zmieniany 1 raz.
kolos

Sympatyk

Czosnowski

T:wątpliwości nazwiska
Witam serdecznie. Ostatni odnaleziony przodek Jan Czosnowski (brak daty ur i zg.lata ok. 1750) na,którym kończy się możliwość połączenia z rodem czosnowskich pochodzących z mazowieckiego.Czy mogło dojść w tamtych czasach do samowolnego nadania sobie nazwiska.Pytam ponieważ w jest dużo czosnowskich .Również intryguje mnie fakt przesiedlenia .Nic nie mogę znaleźć ,proszę o cenne wskazówki .
Ostatnio zmieniony pn 29 mar 2021, 03:04 przez kolos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

wątpliwości nazwiska

Post autor: Bozenna »

Wojtek,
Poczytaj tematy dotyczace pochodzenia nazwisk na tym forum, ale tez na forum "Forgen.pl".
Jest bardzo duzo interesujacych informacji na ten temat czesto juz poruszany.
Dopiero po przestudiowaniu poprzednich tematow, zadawaj pytania.
Narazie tylko "powielasz" juz znany temat.
Nazwisko moglo byc rodowe, ale tez powstac sztucznie, lub zmienic forme (czosnek, czosno).
Wszystko zalezy od najstarszego aktu jaki znalazles (miejsce i klasa spoleczna).
Pozdrowienia
Bozenna
kolos

Sympatyk

wątpliwości nazwiska

Dzięki za odpowiedz,nie liczę na prowadzenie za rączkę ale o wsazówki takie jak "forgen.pl" gdzie moę węcej się dowiedzieć .
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Czosnowski 1470 - od nazwy miejscowej Czosnów (warszawskie, gmina Czosnów).

Żródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”