Sowiński, młynarze.

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dzika_jagoda

Sympatyk
Podziękował: 19 times
Otrzymał podziękowania: 4 times

Sowiński, młynarze.

Post autor: dzika_jagoda »

kaphis pisze: śr 13 maja 2026, 10:42

(...) wchodzili w związki małżeńskie z nadleśniczymi (również szanowaną grupą oficjalistów dworskich) oraz przedstawicielami najbardziej dochodowych, elitarnych profesji i rzemiosł – młynarzami, rzeźnikami, sukiennikami oraz postrzygaczami sukna. Te dwie ostatnie grupy, szczególnie w realiach morawskich, tworzyły najbogatsze i najbardziej wpływowe cechy, produkujące i wykańczające luksusowe towary. Pokazuje to, jak kapitał zgromadzony przez osiemnastowiecznych piwowarów i karczmarzy pozwolił kolejnym pokoleniom na ugruntowanie pozycji w klasie wyższej Monarchii Habsburgów.
Mam również Kaphis'ie przodków Nadleśniczych !
"Nadleśniczy Lasów Wąwolnickich Antoni Chmielowski" uordzony we wsi Chmielów (powiat parczewski) syn Felicjana Chmielowskiego i Anny Mężeńskiej urodzony w 1786 roku w Chmielowie :) :mrgreen:
Mój przodek mieszkał w okolicy Lubartowa i Garbowa (woj lubelskie) a w Biskupicach w 1814 r. poznał swoją żonę, wdowę w owym czasie z 2 dzieci Juliannę Onuszkiewicz starszą od siebie 2 lata, po Wojciechu Gołuchowskim wdową. Niestety jej córka Eufrozyna Gołuchowska umiera w wieku 21 lat w okolicach Lubartowa. Przeżywa jednak jej młodsza córka Marianna Chmielowska - od której pochodzę.

Dziękuję za podzielenie się swoją wiedzą !
Nie wiedziałam ,że postrzygacze wełny i rzeźnicy cieszyli sie takim poważaniem. (a mam również w rodzinie z XVIII wieku)

Ja się podzielę swoją historią młynarzy. :P

Sama mam 8 pokoleń młynarzy w rodzinie od strony babci rodziny o nazwisku Sowiński :P
Po wyśledzeniu ich historii genealogicznej doszłam do wniosku,że była to bardzo mobilna grupa zawodowa!
Gdyż przodek mojej babci Pelagii Sowińskiej pochodził z Sandomierza i był określony jako "mieszczanin -rolnik" dziwne połączenie...gdyż z tego co mi wiadomo albo się jest mieszczaninem albo rolnikiem...ale cóż...a jego potomkowie co i rusz zmieniali swoje miejsce pobytu

Szczepan Sowiński - gospodarz "w Sądomirzu" ,żonaty z Magdaleną z Bieleckich

Błażej Sowiński - syn Szczepana i Magdaleny z Bieleckich urodzony w 1777 roku, wyemigrował z Sandomierza ,określany jako młynarz ,bierze ślub w wieku 36 lat w parafii Radzięcin w 1813 r. (dziwne, że tak późno,ale lepiej późno niż wcale :lol: :roll: ) z Marianną Furmanek córką gospodarzy ze wsi Wólka Michała i Katarzyny z Wcisłów ,większkość z jego 10 dzieci umiera jednak niedożywając dorosłości (może takie chorowite?)

Walenty Sowiński - syn Błażeja młynarza i Marianny z Furmanków,również młynarz urodzony w 1821 pod Bychawą (woj.lubelskie) a umiera w 1861 roku w Klementowicach, jego 2 córki umierają młodo Paulina i Katarzyna,każde z dzieci Walentego rodzi się w różnych miejscowościach pod Lublinem (Mełgiew,Zemborzyce itp.) a sam Walenty jest określany w aktach jako młynarz

Józef Tomasz Sowiński - syn Walentego młynarza i Zofii Kiczyńskiej (naprawdę Kicun - ona służąca we dworze a jej brat kucharz) rodzi się we wsi Dys pod Lublinem w 1846 roku ,żeni się w Końskowoli a umiera w Wąwolnicy

Stanisław Sowiński - syn Józefa Tomasza młynarza i Agnieszki z Madejskich vel Sykutów ,również młynarz oraz budowniczy młynów - zajmował się stolarką i konstrukcją ,rodzi się we wsi Zawada w 1879 roku a umiera w 1950 r. w Wąwolnicy

Józef Sowiński - syn Stanisława młynarza i Michaliny Ceglarskiej,
również młynarz,syn młynarza, rodzi się w Bartłomiejowicach 29 lutego 1908 [ma urodziny raz na 4 lata (sic!) ] - ojciec mojej babci Pelagii

Edward Sowiński - syn Józefa młynarza i Stefanii z Gąsiorowskich ,urodzony w 1934 roku - również młynarz jak jego ojciec i dziadek oraz pradziadowie

synowie Edwarda J. i S. - J. ur. 1965 jako ostani parał się młynarstwem we wsi Ignaców natomiast S. został piekarzem
Pozdrawiam,
Jagoda
*** Korzeniowski, Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński, Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych :D :roll:
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

kominiarze

Post autor: Krystyna.waw »

Super sprawa,
ja opis dziewiątego pokolenia kominiarzy właśnie kończę
https://rozbieganegeny.blogspot.com/202 ... iarze.html
Moi nie tak patriarchalni, pra...babcie za kominiarzy szły :D
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
dzika_jagoda

Sympatyk

Re: Sowiński, młynarze.

dziękuję za linka do Pani bloga !
czyta się bardzo szybko,ale z zapartym tchem i naprawdę bardzo ciekawi przodkowie!
Sama chętnie bym założyła bloga o swoich przodkach ,ale nie wiem jeszcze jak...i gdzie... :cry: :wink:
Ten wykaz zawodów wyjątkowo urozmaicony u Pani przodków jest... 8)
Pozdrawiam,
Jagoda
*** Korzeniowski, Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński, Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych :D :roll:
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk
Podziękował: 15 times
Otrzymał podziękowania: 58 times

Post autor: jan2024 »

Odnośnie kominiarzy.
Ostatnio był u mnie wypisz wymaluj.
Czarny mundur biały szaliczek i cylinder.
Wyczyścił komin skasował 150 zł.
wystawił rachunek. [Taki dziś wymóg do ubezpieczenia domu ]
Po czym wsiadł do swojej wypasionej terenowej Toyoty i odjechał :lol:
Ciekawe jak wyglądali kominiarze w XVII i XVIII wieku.
.......................
Jagoda ty naprawdę jesteś dzika :roll:
Wspaniały Awatar.
Te zielone okulary!!!!
Jakby co króliki nie są ślepe nie noszą okularów .
Czemu bo jedzą zielone no czy ktoś widział królika w okularach?
tylko na genealodzy.pl :lol:
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

kominiarze

Post autor: Krystyna.waw »

jan2024 pisze: sob 30 maja 2026, 23:37 Ciekawe jak wyglądali kominiarze w XVII i XVIII wieku
W XVII wieku w Polsce kominiarzy prawie nie było, bo i domów z kominami mało.
W swoich włościach dziedzic wydawał licencję a kominiarz miał sprawdzać, czy właściciel nieruchomości stosuje się do zaleceń.
Np. w Zamościu (1786) zarządzenie: każdy dom musiał być wyposażony na strychu w beczkę z wodą oraz wiadra lub konwie, a na dachu w drabinę i osękę. kominiarze powiadamiali magistrat, gdy im uniemożliwienia czyszczenia oraz o kominach i piecach stwarzających niebezpieczeństwo

Dzieci na linie spuszczano
Najpierw kominiarze wyodrębnili się ze strażaków.
Dopiero jak powstawały cechy ustalał się wzór galowego munduru.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk
Podziękował: 15 times
Otrzymał podziękowania: 58 times

Post autor: jan2024 »

Wierzę , że w Rosji nie było kominiarzy.
Ale ja z Galicji tu Cesarzowi jak paliły się włości to powołał straż pożarną.
Osobiście mam kulę i szczotkę druciana i sam sobie czyszczę komin 2 razy w roku.
.....................
Strach pomyśleć jak domy miały strzechy i kominiarzy nie było.
.................. ale
https://pogotowiekominiarskie.pl/historia-kominiarstwa/
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Awatar użytkownika
dzika_jagoda

Sympatyk

o kurczę sam czyścisz Panie Janie kominy ??!
to niedobrze ,nie dajesz Panie Janie zarabiać kominiarzom patentowanym,narażasz się na szwank i narażasz ponadto kominiarski fach na wyginięcie ! :lol: :P
Pozdrawiam,
Jagoda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Monografie o rodzinach”