Cechy Kowalskie - czy są zachowane dokumenty sprzed XX wieku?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

danthe
Podziękował: 1 time

Cechy Kowalskie - czy są zachowane dokumenty sprzed XX wieku?

Post autor: danthe »

Poszukuję dostępu do dokumentów cechów kowalskich z Iłży, Szydłowca i Wąchocka do XIX wieku.
Czy takie dokumenty gdziekolwiek mogły się zachować?
Daniel
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 48 times
Otrzymał podziękowania: 11 times

Re: Cechy Kowalskie - czy są zachowane dokumenty sprzed XX wieku?

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Danielu, poszukiwania musisz rozpocząć od ustalenia do jakich województw wówczas te miasta należały - dzisiaj to mazowieckie i świętokrzyskie, potem jeszcze ówczesne powiaty. Podpowiedź w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego....
Następnie szukaj w zasobach archiwów państwowych, warto czytać tam informacje o wytwórcy dokumentów, czyli historię działania /istnienia cechu. Bywało tak, że cechy się łączyły (czasem bywała więc zmiana nazwy) ale czasem jeden cech obejmował terytorium większe niż gmina.
Pomocne bywają księgi mieszkańców, księgi meldunkowe, bo uczeń mieszkał wraz z mistrzem do czasu zdania egzaminów i to zarówno czeladniczych, jak i mistrzowskich.
Poszukiwania kowali to "wyższa szkoła jazdy", byli bardzo mobilni, czasami jest tak, ze co dwa, trzy lata przeprowadzka.
Powodzenia
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk
Podziękował: 15 times
Otrzymał podziękowania: 57 times

Post autor: jan2024 »

Teoretycznie powinno być w zasobach na stronie ,,Szukaj w archiwach."
Popatrzyłem za Iłżą księgi cechu kowali nie znalazłem :(
................................
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/wyszukiwarka
............................
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Dzuga

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 6 times

Post autor: Dzuga »

Tak jak wspomniano kowale, byli bardzo mobilną grupa zawodową i wsie "podkupywały" sobie w ich różny sposób. Iłża, Szydłowiec i Wąchock należały do guberni radomskiej i jakiekolwiek ślady członków zrzeszonych mogły zachować się w nadal działającym Cechu Rzemiosł Różnych w Radomiu ul. Kilińskiego 15/17
https://www.cechradom.pl/o-nas/historia.
W okresie PRL-u każdy "prywaciarz" musiał być zrzeszony. Istniały "Wielobranżowe Spółdzielnie Pracy" do której musieli należeć rożni fachowcy. W Radomiu biura WSP mieściły się Przy ul. Młodzianowskiej u zbiegu z ul. Dzierżyńskiego (obecnie Limanowskiego). Nie wiem gdzie znajduje się dokumentacja tej WSP i czy posiadali spisy z przed 1945 r. i wcześniejsze.
W Archiwum Państwowym w Radomiu jest cały Zespół nr 58, zawierający dokumentację różnego rodzaju związków: zawodowych, narodowościowych i religijnych, notariuszy i innych urzędów. Cech kowali ma numer 58/1328/0 lata 1818-1927.
Powodzenia w poszukiwaniach.
Darek
Pstragowski_Beata

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Pstragowski_Beata »

Dzien dobry
A gdzie szukac cechu kowali w prusach zachodnich XIX wiek
z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
Beata
danthe
Podziękował: 1 time

Post autor: danthe »

Dziękuję za podpowiedzi. Jest to faktycznie ciężka sprawa. A tym bardziej dla niewprawnego kopacza w archiwach ;) Dokumenty zakonu Cystersów zostały rozproszone lub zaginęły po kasacie w 1819 roku. Dodatkowo
trudno nawet ustalić który cech obejmował okolice Kamiennej.
W moim przypadku mam przynajmniej to ułatwienie, że moi przodkowie kowale-kuźnicy i fryszerzy osiedli w Kamiennej i okolicznych osadach (dzisiejsze Skarżysko-Kamienna) i już tam zostali. Zapewne z powodu przemysłowego charakteru tej okolicy mogło tam egzystować wielu kowali w odróżnieniu od klasycznych rolniczych wsi. Szukam "tylko" informacji skąd tam się wzięli. Niestety jak większość genealogów-amatorów zatrzymałem się na połowie XVIII wieku.
Daniel
StaromłyńskiDuda

Post autor: StaromłyńskiDuda »

Dzień dobry,
też mam Przodków z tych okolic, którzy byli górnikami rudy, kowalami, majstrami wielkiego pieca, fryszerzami etc. Góry Świętokrzyskie mają bardzo długie tradycje metalurgiczne, więc wiele występuje specjalistów z tej dziedziny, a często zawód przechodził z ojca na syna. W moim drzewie mam m.in. nazwiska: Szumielewicz, Niewczas, Kowalczyk, Gorgoń, Mączka, Ciok, Zep - przedstawicieli tych profesji. Nie poszukiwałem jednak innych źródeł typu akta cechów. Zastanawiam się czy pracownicy dymarek, wielkich pieców musieli należeć do cechu kowalskiego, jesli nie byli samodzielnymi rzemieślnikami, a pracowali "u kogoś". Archiwum klasztorne w Wąchocku oprócz ksiąg metrykalnych zawiera inne dokumenty np. rejestr pokładnego, kronika parafii, akta cechu szewskiego.
Zerknij na stronę Piotra Juszczyka dot. Wąchocka: http://wachock.juszczyk.space

Pozdrawiam,
Wojciech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”