Hrabina Ziółkowska
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
Hrabina Ziółkowska
T:"Hrabina ziółkowska"
Próbuje znaleźć hrabinę ziółkowską która wyszła za wołoszynka czy ktoś zna imię oraz w którym roku się odbyło i gdzie
Jeżeli ktoś ma informacje proszę odpisać
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Próbuje znaleźć hrabinę ziółkowską która wyszła za wołoszynka czy ktoś zna imię oraz w którym roku się odbyło i gdzie
Jeżeli ktoś ma informacje proszę odpisać
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Moderator
Wojan
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 52 times
Re: Hrabina Ziółkowska
Tak mniej więcej gdzie to mogło być?
W którym wieku?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... pol&exac=1
Nazwisko Wołoszynek występuje w lubelskiej parafii Okrzeja od XVII wieku
Wołoszynek Józef i Ziółkowska Józefa biorą ślub w parafii Potok Wielki
Ale czy to oni?
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057
W którym wieku?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... pol&exac=1
Nazwisko Wołoszynek występuje w lubelskiej parafii Okrzeja od XVII wieku
Wołoszynek Józef i Ziółkowska Józefa biorą ślub w parafii Potok Wielki
Ale czy to oni?
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=1057
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
- Tomasz_Lenczewski

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 18 times
- Kontakt:
Równie dobrze mogła Pani napisać w tytule „księżna Ziółkowska”. Tytułów hrabiowskich w Polsce było, jak na lekarstwo, ale hrabiów Ziółkowskich nie było nigdy. Pozdrawiam Tomasz
Panie Tomaszu hrabina ziółkowa była ale nie oznaczona była herbem tak mi mówiono
Wojan
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Co drugiego dziedzica nazywano potocznie hrabią, ale warto zachować zdrowy rozsądek. Casus „profesor Bartoszewski” się kłania. Po co uźywać takich tytułów, które moźna sprawdzić w pięć minut?
Moderator
Moderator
- k_skrzyp

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 9 times
Uwaga sensowna podana w sposób paskudny. - Dla oznajmienia, że historia nie wspomina takich hrabiów, absolutnie nie trzeba pisać o księżnej, zdrowym rozsądku i pięciu minutach.
"Wyliczenia" o co drugim acanie przezywanym hrabią również grubo przesadzone i wcale nie wykluczałbym, że wspomnianą kobietę zapamiętano jako hrabinę przez jakiś konkret - może jej wcześniejszy mariaż z hrabią, może za młodu przebywała u hrabiów, a może nazwisko zniekształcono..
"Wyliczenia" o co drugim acanie przezywanym hrabią również grubo przesadzone i wcale nie wykluczałbym, że wspomnianą kobietę zapamiętano jako hrabinę przez jakiś konkret - może jej wcześniejszy mariaż z hrabią, może za młodu przebywała u hrabiów, a może nazwisko zniekształcono..
Kamil
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 52 times
Wojan, w mojej rodzinie była "generałowa", nawet jej zdjęcia się zachowały.
Ileż ja się jej naszukałam!
W końcu znalazłam daty, nazwy miejscowości a nawet jej grób.
Była wdową po pułkowniku.
Dlaczego raz piszesz Ziółkowska a raz Ziółkowa?
Ileż ja się jej naszukałam!
W końcu znalazłam daty, nazwy miejscowości a nawet jej grób.
Była wdową po pułkowniku.
Dlaczego raz piszesz Ziółkowska a raz Ziółkowa?
Krystyna
Dziękuję za informację czyli w twojej rodzinie była ziółkowska a jeśli chodzi o źiołkowa to koretka w telefonie
Wojan
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Od czasu kiedy istnieje Armorial de la Noblesse titrée polonaise i współcześnie Lista rodzin hrabiowskich w Polsce na Wiki wszelkie rozwaźania o „hrabiach Ziółkowskich itp.” są zwyczajnie śmieszne. Historia, życie, obyczaje dostarczają wielu przypadków uzurpacji. Inaczej nie powstałaby lista rodów pseudo utytułowanych. Pozdrawiam Tomaszk_skrzyp pisze: pt 29 maja 2026, 06:51 Uwaga sensowna podana w sposób paskudny. - Dla oznajmienia, że historia nie wspomina takich hrabiów, absolutnie nie trzeba pisać o księżnej, zdrowym rozsądku i pięciu minutach.![]()
- k_skrzyp

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 9 times
Dlatego uwaga sensowna. - Podana jednak paskudnie
...i nowa porcja paskudztwa:
Tutaj problemem jest ignorancja wobec istoty otwartego forum, które nie jest kongresem specjalistów ani fandomem. Erystyka właściwa przedwyborczej debacie i uprzejma pogarda w postaci doktrynerskiego wytykania początkującym niekompetencji/śmieszności szkodzą temu miejscu - zniechęcają, onieśmielają i ukręcają sprawom łby.
Nie rozumiem, jak można przedkładać powinności strażnika konwencji nad choćby ciekawość... i to tak bardzo, by w wątku pachnącym genealogiczną zagadką wyskakiwać z kneblem i hasłem "uzurpacja"
...i nowa porcja paskudztwa:
Gdyby ktoś głosił tutaj nieco inną, acz poza podobnymi środowiskami powszechną już przecież, opinię, że "wszelkie rozważania o hrabiach itp. są zwyczajnie śmieszne", dość zgodnie powiemy, że ignorant.Tomasz_Lenczewski pisze: wt 02 cze 2026, 21:49 (...) wszelkie rozwaźania o „hrabiach Ziółkowskich itp.” są zwyczajnie śmieszne.
Tutaj problemem jest ignorancja wobec istoty otwartego forum, które nie jest kongresem specjalistów ani fandomem. Erystyka właściwa przedwyborczej debacie i uprzejma pogarda w postaci doktrynerskiego wytykania początkującym niekompetencji/śmieszności szkodzą temu miejscu - zniechęcają, onieśmielają i ukręcają sprawom łby.
Nie rozumiem, jak można przedkładać powinności strażnika konwencji nad choćby ciekawość... i to tak bardzo, by w wątku pachnącym genealogiczną zagadką wyskakiwać z kneblem i hasłem "uzurpacja"
Kamil