Czchów 1910-25 akta metrykalne
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
Piotrulinek

Czchów 1910-25 akta metrykalne
Dzień dobry!
Proszę o poradę. Gdzie mogę znaleźć księgi parafialne parafii Czchów z lat 1910–1925?
Szukam aktu urodzenia Franciszek Groń ur 1920–1924.
Z poważaniem,
Marek Pietruszek
Proszę o poradę. Gdzie mogę znaleźć księgi parafialne parafii Czchów z lat 1910–1925?
Szukam aktu urodzenia Franciszek Groń ur 1920–1924.
Z poważaniem,
Marek Pietruszek
Ostatnio zmieniony pn 08 cze 2026, 18:03 przez Piotrulinek, łącznie zmieniany 2 razy.
- jan2024

- Podziękował: 15 times
- Otrzymał podziękowania: 57 times
Re: Czchów 1910-25 akta metrykalne
Tyle lat na forum.
A nie szukasz w skanotece.
..............................
https://skanoteka.genealodzy.pl/id4917
...................................
A nie szukasz w skanotece.
https://skanoteka.genealodzy.pl/id4917
...................................
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Pozdrawiam.
-
Piotrulinek

o ile dobrze widzę, skany aktów urodzenia sięgają max roku 1909
pozdrawiam
Marek Pietrusiak
pozdrawiam
Marek Pietrusiak
- jan2024

Marku a słyszałeś o RODO?
Teściowa ma 99 lat. moi przodkowie jeden właśnie z Czchowa miał 109lat.
Ale porozmawiaj z parafią.
Teściowa ma 99 lat. moi przodkowie jeden właśnie z Czchowa miał 109lat.
Ale porozmawiaj z parafią.
......................
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Piotrulinek

Nie musimy sobie docinac na forum. SKANOTEKA sprawdzona, wiem o RODO (przylegly Drużków Piaski ma w skanotece skany do 1924 mimo RODO)
Są tylko dwie możliwości dotyczące poszukiwanego aktu urodzenia Franciszka Groń.
1. Rodzina wyjechała do Glinian (obecnie Ukraina). Tam w 1927 roku urodził się młodszy (najmlodszy) brat. Przejrzałem wszystkie skany. W ukraińskim archiwum brakuje rocznika 1921. Wspólne zdjęcie braci wskazuje, że Franciszek był starszy o ok 5 lat.
2. Franciszek Groń urodził się jeszcze w Czchowie, przed wyjazdem do Glinian...
W urzędzie stanu cywilnego odmówiono mi pomocy, ponieważ nie znam daty urodzenia, więc jestem w kropce. Jutro zadzwonię do parafii w Czchowie.
pozdrawiam
Marek Pietrusiak
Są tylko dwie możliwości dotyczące poszukiwanego aktu urodzenia Franciszka Groń.
1. Rodzina wyjechała do Glinian (obecnie Ukraina). Tam w 1927 roku urodził się młodszy (najmlodszy) brat. Przejrzałem wszystkie skany. W ukraińskim archiwum brakuje rocznika 1921. Wspólne zdjęcie braci wskazuje, że Franciszek był starszy o ok 5 lat.
2. Franciszek Groń urodził się jeszcze w Czchowie, przed wyjazdem do Glinian...
W urzędzie stanu cywilnego odmówiono mi pomocy, ponieważ nie znam daty urodzenia, więc jestem w kropce. Jutro zadzwonię do parafii w Czchowie.
pozdrawiam
Marek Pietrusiak
Ostatnio zmieniony śr 03 cze 2026, 17:21 przez Piotrulinek, łącznie zmieniany 1 raz.
- jan2024

W parafii powinni mieć skorowidz nazwiskami i latami może ci podadzą datę dokładną zapisu.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Te zapisy w Skanotece to pomoc? FS= mormonów zdjęcia z AD w Tarnowie.
Może Drużków robili w 20 wieku?
moi przodkowie wyjechali z Czchowa po 1916 roku Jak Jan dostał się do niewoli.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, po chwili mam urodziny do 1935 roku.
Tylko doprecyzuj trochę rok bo od 1900 roku ciężko czytać wszystko
autor: jan2024 » śr 03 cze 2026, 21:58
Przeszukałem księgi Czchów od 1900 do 1929.
Niestety Franciszek Groń nie występuje.
czy na pewno to miasto Czchów może cos koło Czchowa?
...............................
Mam tylko Czchów
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Te zapisy w Skanotece to pomoc? FS= mormonów zdjęcia z AD w Tarnowie.
Może Drużków robili w 20 wieku?
moi przodkowie wyjechali z Czchowa po 1916 roku Jak Jan dostał się do niewoli.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, po chwili mam urodziny do 1935 roku.
Tylko doprecyzuj trochę rok bo od 1900 roku ciężko czytać wszystko
autor: jan2024 » śr 03 cze 2026, 21:58
Przeszukałem księgi Czchów od 1900 do 1929.
Niestety Franciszek Groń nie występuje.
czy na pewno to miasto Czchów może cos koło Czchowa?
...............................
Mam tylko Czchów
......................
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Piotrulinek

100% Franciszek Groń
100% Czchów
Bardzo dziękuję za pomoc. Wygląda więc na to, że urodził się już w parafii Gliniany (Gliniany/kolonia Mazów)
Sprawdziłem skany z tej parafii i nie znalazłem Franciszka... Zauważyłem jednak brak skanów z 1921 roku. Napiszę do archiwum
Brat Bronislaw zginal w Katyniu (w Czchowie jest kamien upamietniajacy ten fakt). Franciszek wraz z rodziną został wywieziony na Syberię. Tam pochował ojca. Rodzina przez Azję i Afrykę podążała za Andersem. Potem Argentyna/Anglia/Polska... Historia podobna do wielu innych. Mówi się, że wstąpił do armii Andersa, ale w archiwum wojskowym i książce o polskich żołnierzach, którzy zginęli i zaginęli za granicą, nie ma informacji potwierdzających ten fakt (jest jeden polegly we Wloszech ale z innch rodzicow, ur Zawoja). Otrzymaliśmy spisane wspomnienia o czasach syberyjskich jego i jego najmłodszego brata Stefana. Są przechowywane w archiwum w Stanford. Wiemy, ze do Anglii dotarł najmlodszy Stefan wraz z matką (Anna, z domu Lorek). Franciszka nie ma na zdjeciach. Prawdopodobnie zmarl gdzies w Azji. Matka zostala w Anglii i tam zmarla. Stefan odwiedzil rodzne w Argentynie i wrocil do Polski. Mojej zony dziadek zawiozl Go do brata Wilchelma Stanislawa, do Granska. Jego dalszego losu nie znamy. Po wielu latach odkrylismy ze Wilchelm Stanislaw pochowany zostal w Gdansku. Nie mamy wiedzy o Jego wojennych losach i zyciu w powojennej Polsce. Jego corka Eugenia (nazwisko po mezu prawdopodobnie Łobos) zmarla po porodzie. Pochowano przy ojcu. Nikt do dnia dzisiejszego z Pomorza nie potwierdzil wspolnych korzeni.
O losach rodziny napisano książkę, która potwierdza istnienie Franciszka — „The Persian Blanket: The Life of Janina Milek” Chappell Tim.
Oto taka rodzinna zagadka.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. pozdrawiam
Marek Pietrusiak
100% Czchów
Bardzo dziękuję za pomoc. Wygląda więc na to, że urodził się już w parafii Gliniany (Gliniany/kolonia Mazów)
Sprawdziłem skany z tej parafii i nie znalazłem Franciszka... Zauważyłem jednak brak skanów z 1921 roku. Napiszę do archiwum
Brat Bronislaw zginal w Katyniu (w Czchowie jest kamien upamietniajacy ten fakt). Franciszek wraz z rodziną został wywieziony na Syberię. Tam pochował ojca. Rodzina przez Azję i Afrykę podążała za Andersem. Potem Argentyna/Anglia/Polska... Historia podobna do wielu innych. Mówi się, że wstąpił do armii Andersa, ale w archiwum wojskowym i książce o polskich żołnierzach, którzy zginęli i zaginęli za granicą, nie ma informacji potwierdzających ten fakt (jest jeden polegly we Wloszech ale z innch rodzicow, ur Zawoja). Otrzymaliśmy spisane wspomnienia o czasach syberyjskich jego i jego najmłodszego brata Stefana. Są przechowywane w archiwum w Stanford. Wiemy, ze do Anglii dotarł najmlodszy Stefan wraz z matką (Anna, z domu Lorek). Franciszka nie ma na zdjeciach. Prawdopodobnie zmarl gdzies w Azji. Matka zostala w Anglii i tam zmarla. Stefan odwiedzil rodzne w Argentynie i wrocil do Polski. Mojej zony dziadek zawiozl Go do brata Wilchelma Stanislawa, do Granska. Jego dalszego losu nie znamy. Po wielu latach odkrylismy ze Wilchelm Stanislaw pochowany zostal w Gdansku. Nie mamy wiedzy o Jego wojennych losach i zyciu w powojennej Polsce. Jego corka Eugenia (nazwisko po mezu prawdopodobnie Łobos) zmarla po porodzie. Pochowano przy ojcu. Nikt do dnia dzisiejszego z Pomorza nie potwierdzil wspolnych korzeni.
O losach rodziny napisano książkę, która potwierdza istnienie Franciszka — „The Persian Blanket: The Life of Janina Milek” Chappell Tim.
Oto taka rodzinna zagadka.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. pozdrawiam
Marek Pietrusiak
-
Piotrulinek

Re: OK Czchów 1910-25 akta metrykalne
Jeśli to mozliwe- poszukuje 3 dodatkowych dokumentów:
1. Adela Groń akt urodzenia +- 1913 Czchów (zmarła w roku 1935, w wieku lat 22)
2 Władysław Groń akt urodzenia 02.04.1915 Czchów
3 Helena Groń akt urodzenia 29.10.1916 Czchów
z góry dziękuję za pomoc
Marek Pietrusiak
z góry dziękuję za pomoc
Marek Pietrusiak
- jan2024

Marku Sprawdziłem swoje archiwum niestety w Czchowie miasto brak w ogóle nazwiska Greń.
Niestety Drużków też brak podanych zapisów. Gdzie oni mieszkali?
.........................................
...........................
Skąd ty masz te dane?
Niestety Drużków też brak podanych zapisów. Gdzie oni mieszkali?
.........................................
...........................
Skąd ty masz te dane?
......................
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Piotrulinek

moje drzewo gen. siega ok 1755 roku Czchów-Groń
ojciec: Jan Groń
matka Anna Lorek
dzieci:
Ceslaus Groń jest w skanach ur 11.01.1904 Czchów nr domu 139
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=2.14
Bronislaw Stanislaw Groń ur. 13.06.1908 Czchów
Wilhelm Stanislaw Groń ur. 19.11.1909 Czchów
Władysław Groń ur. 02.04.1915 data podana przez corke z Argentyny lub z listy emigrantow do Argentyny (akt slubu juz w Mazowie z 1935, posiadam)
Helena Groń ur 29.10.1916 brak skanu (dane z odpisu z USC) wiec po 1916 roku rodzina wyjechala do Glinian/kolonia Mazów
Franciszek Groń ur ok 1921 brak skanu (wiemy ze sie urodzil i przezyl Syberie z innych dokumentow)
Stefan Julian Groń ur 16.09.1927 Mazów powiat Przemyślany ( mam skan)
Adela Gron mam skan aktu zgonu z Glinian z informacja ze zmarla w wieku 22 lat a wiec w Czchowie urodzona
potdrawiam
Marek Pietrusiak
ojciec: Jan Groń
matka Anna Lorek
dzieci:
Ceslaus Groń jest w skanach ur 11.01.1904 Czchów nr domu 139
Bronislaw Stanislaw Groń ur. 13.06.1908 Czchów
Wilhelm Stanislaw Groń ur. 19.11.1909 Czchów
Władysław Groń ur. 02.04.1915 data podana przez corke z Argentyny lub z listy emigrantow do Argentyny (akt slubu juz w Mazowie z 1935, posiadam)
Helena Groń ur 29.10.1916 brak skanu (dane z odpisu z USC) wiec po 1916 roku rodzina wyjechala do Glinian/kolonia Mazów
Franciszek Groń ur ok 1921 brak skanu (wiemy ze sie urodzil i przezyl Syberie z innych dokumentow)
Stefan Julian Groń ur 16.09.1927 Mazów powiat Przemyślany ( mam skan)
Adela Gron mam skan aktu zgonu z Glinian z informacja ze zmarla w wieku 22 lat a wiec w Czchowie urodzona
potdrawiam
Marek Pietrusiak
- jan2024

Przepraszam ale to mój błąd sprawdziłem te ponad 1910 to mam Drużków+ Piaski .
Jeszcze raz sprawdzę zasoby te dane ze skanoteki mam. Czchów to parafia mojego dziadka tylko on się urodził w 1890 roku. Mam wszystkich jego przodków. Był szewcem stąd mam wiele materiałów o szewcach Czchowskich.
Widzę sluby zgony a te nieszczęsne urodzin
Jeszcze raz sprawdzę zasoby te dane ze skanoteki mam. Czchów to parafia mojego dziadka tylko on się urodził w 1890 roku. Mam wszystkich jego przodków. Był szewcem stąd mam wiele materiałów o szewcach Czchowskich.
Widzę sluby zgony a te nieszczęsne urodzin
......................
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Piotrulinek

Proboszcz w rozmowie telefonicznej opowiedział, że w latach 20/30. miała miejsce jakaś wielka powódź. Część dokumentów podobno uległa zniszczeniu. Mówi się, że kopie są przechowywane w archiwum w Tarnowie. Wysłałem zapytanie do archiwum.
pozdrawiam
Marek Pietrusiak
pozdrawiam
Marek Pietrusiak
- jan2024

Jeśli proboszcz w Czchowie nie ma tych ksiąg to niestety to już koniec. To co jest w Skanotece to zdjęcia Wykonane przez Mormonów= FS w Archiwum diecezji tarnowskiej=ADT. Sprawdziłem na ich stronie co mają . I tutaj jak powyżej Skanoteka posiada te zdjęcia. Ale poczekamy co napisze ADT. Jednak pozostaną Ci tylko dane z Twoich źródeł. Ja mam jak pisałem zdjęcia trochę więcej bo to mam prywatnie poza RODO które ogranicza Stronę Skanoteki.
......................
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Piotrulinek

USC nie pomoze, bo nie znam dat. Proboszcz niechetny do kwerendy. Nie jest pewien, czy dokumenty sa u NIch w Parafii. Odeslal do Archwum w Tarnowie. Archiwum napisalo: Księgi metrykalne, znajdują się – oczywiście- w parafii (na ile się zachowały), gdyż służą, na co dzień w duszpasterstwie.
Po II wojnie światowej, ówczesne władze komunistyczne - zarządzające Polską w imieniu Rosji Sowieckiej - zawłaszczyły kopie papierowe ksiąg metrykalnych - za okres 1890- 1945 z archiwów diecezjalnych i przekazały je do tworzonych wówczas – na obszarze całego państwa- Urzędów Stanu Cywilnego.
Po upływie 100 lat od powstania, kopie te- zgodnie z przepisami państwowymi- winny były być przekazywane do odpowiednich terenowo oddziałów Archiwum Narodowego.
zatem to koniec poszukiwan.
pozdrawiam
Marek Pietrusiak
Po II wojnie światowej, ówczesne władze komunistyczne - zarządzające Polską w imieniu Rosji Sowieckiej - zawłaszczyły kopie papierowe ksiąg metrykalnych - za okres 1890- 1945 z archiwów diecezjalnych i przekazały je do tworzonych wówczas – na obszarze całego państwa- Urzędów Stanu Cywilnego.
Po upływie 100 lat od powstania, kopie te- zgodnie z przepisami państwowymi- winny były być przekazywane do odpowiednich terenowo oddziałów Archiwum Narodowego.
zatem to koniec poszukiwan.
pozdrawiam
Marek Pietrusiak
- jan2024

I tu pojawia się problem pod które archiwum w Polsce podlega Czchów. Do wyboru są Archiwum Narodowe- Kraków
i jego Filie w Tarnowie i Nowym Sączu . Teoretycznie Czchów ma bliżej do Nowego Sącza.
Zobacz przez ,,szukaj w archiwach " Na szybko to właśnie te archiwa. Tu należało by zadawać pytanie bo nie zawsze jeszcze są na stronie w internecie opisane.
........................ Ale widzę, że wtóropisy czyli te z ADT są w Krakowie.
ttps://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zespol?p_p_ ... polu=30520
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/wys ... trykalnych
..................................... 29 to Kraków, 33 to Tarnów.
i jego Filie w Tarnowie i Nowym Sączu . Teoretycznie Czchów ma bliżej do Nowego Sącza.
Zobacz przez ,,szukaj w archiwach " Na szybko to właśnie te archiwa. Tu należało by zadawać pytanie bo nie zawsze jeszcze są na stronie w internecie opisane.
........................ Ale widzę, że wtóropisy czyli te z ADT są w Krakowie.
ttps://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zespol?p_p_ ... polu=30520
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/wys ... trykalnych
..................................... 29 to Kraków, 33 to Tarnów.
......................
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.