Dokumentacja pracownicza, ZUS

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Ma_Rel

Sympatyk

Re: Dokumentacja pracownicza, ZUS

Post autor: Ma_Rel »

Dzień dobry, chciałbym "wydobyć" z ZUSu dokumentację siostry mojego dziadka. Była ona bezdzietną panną, rodzeństwo juz nie żyje, więc wg. ustawy nikomu nie mogą wydać dokumentów. Napisałem do lokalnego inspektoratu pismo, w którym wyjaśniłem wszystkie okoliczności, poprosiłem o choćby kserokopie, ale spotkałem się z odmową :( . Zależy mi na tych kwitach, ciotka była nauczycielką (w szkołach, w których uczyła brak jakichkolwiek śladów), prawie nikt w rodzinie już o niej nie pamięta. Czy jest jeszcze jakiś sposób, żeby pozyskać tą dokumentację?
Pozdrawiam, Maciej
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: k_skrzyp »

Nie próbowałem tego ani nie wiem, czy ktoś wskórał coś tą drogą, można jednak rozważyć, czy dałoby się uzyskać dostęp do dokumentacji z postępowań przed organami rentowymi na podst. Ustawy o narodowym zasobie archiwalnym i po jakim czasie.
ZUS przechowuje ww. chyba przez 50 lat od zamknięcia sprawy (czyli raczej od śmierci emeryta, nie od pierwszej decyzji o przyznaniu świadczenia) i w tym czasie, wg Rozporządzenia z 11.10.2011, dokumenty te może otrzymać tylko (wąsko interpretowana) rodzina.
Po upływie tego okresu, znów chyba, następuje rozstrzygnięcie: niszczarka albo archiwum (niekoniecznie półka AP, może być to dalej półka w budynkach ZUSu, ale skutek prawny powinien być ten sam).
Z niszczarką nie mamy szans, archiwalne powinny zostać udostępnione szeroko, jednak nie każde od razu - względy ochrony danych mogą narzucać ograniczanie dostępu do danego materiału przez kolejne dziesięciolecia.
~Za powyższe rozważania nie ręczę, może biegli doświetlą tę ścieżkę lub zaproponują zupełnie inną.
Kamil
Filek

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Filek »

Jaki jest czas oczekiwania na odpowiedź z ZUS w kwestii zgody/odmowy na wydanie dokumentacji? Wysłałem prośbę przez eZUS na początku kwietnia i do tej pory cisza...

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: k_skrzyp »

Po wnioskowaniu przez eZUS nie doczekałem się odpowiedzi przez 2-3 mies. i ponowiłem do warszawskiej centrali ZUS-u, ale przez ePUAP (ok. 2024 r., przed wdrożeniem eDoręczeń).
Na ePUAPowy kontakt zareagowali szybko - po kilku dniach zadzwonili dopytać o coś, po kilkunastu dostałem pismo o przekazaniu sprawy do właściwego oddziału, a z oddziału niedługo potem papierowy list z kopiami.
Kamil
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk
Podziękował: 15 times
Otrzymał podziękowania: 58 times

Post autor: jan2024 »

W szkołach na pewno nie mają dokumentów. Akta osobowe są w kuratorium oświaty dla danej miejscowości.
A potem przekazują do Archiwum Państwowego.
Poszperaj po AP. Oczywiście wszystko zależy z jakiego to okresu.
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
Filek

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Filek »

Na moje pierwsze zapytanie przez PUE/eZUS czekałem dosłownie równe dwa miesiące, żeby otrzymać odpowiedź, że dokumentacji po moim przodku nie posiadają. Postanowiłem się jednak nie poddawać i zadałem ponownie zapytanie do ZUS - tym razem o innych przodków - przez dwie ścieżki, czyli PUE/eZUS i edoręczenia. Niestety minęło już ponad dwa miesiące i cisza. Co w tej sytuacji powinienem zrobić?

Pozdrawiam,
Maciej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”