Witam, próbuje ustalić dwie sprawy związane z moim pradziadkiem Stanisławem Kowalskim, ale stanąłem w martwym punkcie i nie wiem gdzie mógłbym szukać dalej.
Pradziadek urodził się w 1890 roku we wsi Witaszewiczki w gminie Tum i jego rodzina związana jest z tym regionem, miejscowościami Łęczyca, Błonie, Topola Królewska, Mazew, Piekacie, Drzykozy, Zawada.
Od urodzenia pojawia się jednak dopiero w akcie urodzenia jego córki pierwszej prawdopodobnie i dzieje się to w 1919 roku już na terenie Łomży gdzie potem we wsi Kupiski Stare mieszka i występuje w aktach urodzenia bądź zgonu, kolejnych dzieci z dwoma żonami (pierwsza zmarła w 1924). tak aż do 1937 roku. Posiadam także akt ślubu z drugą żoną która pochodziła z miejscowości Bystre obok Rutek.
Nigdzie natomiast nie ma aktu ślubu z pierwszą żoną która pochodziła z Łomży, a lata wskazują że taki powinien być dostępny na Genetece, jak podejrzewam w 1918 roku.
Jest to pierwsza sprawa która mnie interesuje : W jaki sposób trafił do Łomży? Bo podejrzewam że w tych latach musiało być to związane z wojną. Pozostała część jego rodzeństwa pozostałą w okolicach Łęczycy więc nie migrowali całą rodziną. W rodzinie jest on raczej osobą nieznaną jedyne pogłoski mówią że mógł być wojsku rosyjskim ale nie wiem co to znaczy bo to wiedza od osób lekko podchodzących do historii i mogło to dotyczyć zarówno pierwszej wojny światowej jak i drugiej albo obu. Ostatnio pewien historyk zasugerował mi że mógł przybyć z legionistami którzy w tym czasie byli internowani na teren Łomży.
Druga sprawa to okoliczności jego ostatnich lat i śmierci. Ponieważ jego grób znajduje się w Łomży. Data na nim to 1948 rok ale wiem już że jest błędna bo w parafii jest zapisek o jego zgonie w 1943 roku ale nie jako akt a jako krótki odpis, tylko z datą i świadkami (teściem i siostrą żony). W rodzinie krążą różne historie, ale najczęściej że został zabrany i już nie wrócił (ale grób jest). Jedna osoba wskazała mi że rosjanie go zabrali i że prawdopodobnie do wojska, druga natomiast też wspominała o rosjanach, ale że wrócił z tyfusem i na ten tyfus od razu zmarł. W czasie wojny potwierdzoną informacje mam o jego synu, że został zabrany na roboty do niemiec (obecnego obwodu królewieckiego) i on stamtąd wrócił i żył jeszcze długi czas. Jednak w jego aktach nie ma nic na temat jego ojca, a jedna z wersji to że zostali zabrani razem.
Gdzie mógłbym szukać dalszych informacji. Czy istnieją jakieś spisy Polaków w armii carskiej, radzieckiej lub legionistów internowanych na te tereny? Może jakieś inne źródła, które coś by mi podpowiedziały?
Pozdrawiam Grzegorz Kowalski
Pomoc w ustaleniu historii Pradziadka
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
Kowalski_Grzegorz

- Podziękował: 10 times
-
puszek

- Podziękował: 9 times
- Otrzymał podziękowania: 86 times
Re: Pomoc w ustaleniu historii Pradziadka
Ślub między Stanisławem Kowalskim i Marianną Grabowską mógł być w latach 1913-1917 a tych brakuje w Skanotece.
Może warto napisać do Archiwum w sprawie brakujących lat.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... spol_cur=1
Jakieś dokumenty są w Arolsen dotyczące Witolda Kowalskiego ur 6.VI.1920r.
https://collections.arolsen-archives.or ... i%20witold
Może warto napisać do Archiwum w sprawie brakujących lat.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... spol_cur=1
Jakieś dokumenty są w Arolsen dotyczące Witolda Kowalskiego ur 6.VI.1920r.
https://collections.arolsen-archives.or ... i%20witold
Bożena
-
Kowalski_Grzegorz

- Podziękował: 10 times
Re: Pomoc w ustaleniu historii Pradziadka
Dziękuję za odpowiedź. Brakujące lata są dostępne na szukaj w archiwach, a także zaindeksowane w genetece. Niestety nie ma tam żadnej informacji o pierwszym ślubie pradziadka.
Co do jego syna, to dokumenty są mi znane ale tam również nie ma informacji o pradziadku
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Co do jego syna, to dokumenty są mi znane ale tam również nie ma informacji o pradziadku
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator