Nazwisko Madaliński

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
franekpatyk

Sympatyk
Podziękował: 50 times
Otrzymał podziękowania: 57 times

Re: Nazwisko Madaliński

Post autor: franekpatyk »

Pani Krystyno, skąd ma pani to zdjęcie? Byłbym wdzięczny za odpowiedź

Pozdrawiam
Krawczyk Patryk
Awatar użytkownika
AdamCze

Sympatyk
Ekspert

Post autor: AdamCze »

Uszanowanie Panie Patryku.

Posiadam przodków również z Madalińskich. Zatrzymałem się na Mikołaju Madalińskim synem Wincentego i Marianny wieś Brzeski 4. Nie mogę przejść przy Madalińskich z danymi w wiek XVIII.

Moja rodzina to Krawczyk i Szewczyk z Przymiłowa i Lichawy, i okolic. W Grabi kończyłem szkołę podstawową.

30 czerwca 2026 r. o 18.00 będzie druga część prelekcji mojego "Drzewa Rodziny Czechowskich" w siedzibie Towarzystwa Genealogicznego Centralnej Polski w Łodzi, jako kontynuacja z 24 lutego 2026 r. (link:)

https://genealodzy.pl/news-kategoria-19.phtml

Czerwcowej tematyki spotkania w TGCP jeszcze nie ma w afiszach.
Serdecznie zapraszam, może będzie to okazją do wymiany informacji.
pozdrawiam (^_^)
Adam
Awatar użytkownika
franekpatyk

Sympatyk

Dzień dobry. Nie dam rady być na spotkaniu, nie będzie mnie w kraju :(, ale możemy porozmawiać na priv :D Też mam Krawczyków z Lichawy, lecz nie przodków bezpośrednich Wie pan może gdzie znajdują się te skany z 1785 - 1812. Ksiądz z parafii Marzenin mówił ze spalone są, ale jak widać pani Krystyna wysłała więc gdzieś są..

Pozdrawiam
Krawczyk Patryk
Awatar użytkownika
AdamCze

Sympatyk
Ekspert

Post autor: AdamCze »

Tajemnicze.
Też tego nie widziałem.
pozdrawiam (^_^)
Adam
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 12 times
Otrzymał podziękowania: 31 times

Post autor: kwroblewska »

franekpatyk pisze: czw 11 cze 2026, 21:44 Pani Krystyno, skąd ma pani to zdjęcie? Byłbym wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam
Zdjęcie mam z internetu.
Patryku, ja już Ci podpowiedziałam, we wcześniejszym wpisie.
Zanalizuj życie Wojciecha Madalińskiego.
Od chwili gdy zobaczyłeś, że jego akt chrztu gdzieś jednak jest online, co zrobiłeś, dotarłeś do aktu zgonu, ślubu etc?
Ja podaję wędkę, nie rybę na tacy.
To nie jest moja rodzina tylko twoja zadbaj o nią.
Poświęciłam czas, przejrzałam dokumenty!! związane z Wojciechem i natrafiłam, wszystko masz online.
Genealogia wymaga dokładności i cierpliwości, pochyl się nad problemem a satysfakcja zapewniona.
Mam nadzieję, że znajdziesz i napiszesz jakie to było proste.
---------
Krystyna
Awatar użytkownika
franekpatyk

Sympatyk

kwroblewska pisze: pt 12 cze 2026, 13:28
franekpatyk pisze: czw 11 cze 2026, 21:44 Pani Krystyno, skąd ma pani to zdjęcie? Byłbym wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam
Zdjęcie mam z internetu.
Patryku, ja już Ci podpowiedziałam, we wcześniejszym wpisie.
Zanalizuj życie Wojciecha Madalińskiego.
Od chwili gdy zobaczyłeś, że jego akt chrztu gdzieś jednak jest online, co zrobiłeś, dotarłeś do aktu zgonu, ślubu etc?
Ja podaję wędkę, nie rybę na tacy.
To nie jest moja rodzina tylko twoja zadbaj o nią.
Poświęciłam czas, przejrzałam dokumenty!! związane z Wojciechem i natrafiłam, wszystko masz online.
Genealogia wymaga dokładności i cierpliwości, pochyl się nad problemem a satysfakcja zapewniona.
Mam nadzieję, że znajdziesz i napiszesz jakie to było proste.
---------
Krystyna

Proszę pani. Ksiądz mi mówił że te akta spalone są. Szukam od dawna tych aktów w Internecie. Czyli w takim razie jak ktoś chce żeby ktoś mu przetłumaczył akt łaciński to mam napisać „Domyśl się” bo chyba to pani ma na myśli. Widziałem ślub. Widziałem
Akta jego dzieci i wszędzie jest chłopskie pochodzenie ale chciałem też się na forum upewnić. Gdzie mam szukać tych aktów jak nie ma i na FS ani u księdza ani w AA Łódź(dostałem odpowiedź).

Ja z chęcią pomagam ludziom na forum, bo tego oczekują. Niektórzy zaczynają z genealogia, a niektórzy już ją od dawna robią, ale nie za bardzo im idzie szukanie tych metryk. I ja właśnie taką osobą jestem. Jeśli pani nie chce mi aktu wysłać od razu to mam pytanie. Czy to jest tylko jeden akt czy może cały tom?

PS. Życzę sobie pani Krystyno by więcej pani się nie wtrącała moje posty. Bo jak pani myśli, że pani umie pomagać to okazuje się że pani pomagać nie umie.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt 12 cze 2026, 14:57 przez franekpatyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Krawczyk Patryk
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: sbasiacz »

ten skan to jest odpis aktu wydany prawdopodobnie dla zawarcia związku małżeńskiego tzw. alegata, masz ślub Wojciecha?
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
franekpatyk

Sympatyk

sbasiacz pisze: pt 12 cze 2026, 14:43 ten skan to jest odpis aktu wydany prawdopodobnie dla zawarcia związku małżeńskiego tzw. alegata, masz ślub Wojciecha?
Tak mam, ale pani Krystyna podaje że to akt chrztu a nie alegata.

Akt 17

https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... =16-17.jpg

Mnie po prostu zastanawia gdzie to szukać
Krawczyk Patryk
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: sbasiacz »

przecież jest tam wyraźnie napisane extractum czyli wyciąg
tu są alegata do ślubu parafii Szadek akt nr 17 z 1825
https://metryki.genealodzy.pl/id471-sy7000-kt1825
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
franekpatyk

Sympatyk

sbasiacz pisze: pt 12 cze 2026, 14:48 przecież jest tam wyraźnie napisane extractum czyli wyciąg
tu są alegata do ślubu parafii Szadek akt nr 17 z 1825
https://metryki.genealodzy.pl/id471-sy7000-kt1825
Bardzo dziękuje za pomoc :)

Pozdrawiam
Krawczyk Patryk
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 12 times
Otrzymał podziękowania: 31 times

Post autor: kwroblewska »

franekpatyk pisze: pt 12 cze 2026, 13:34 PS. Życzę sobie pani Krystyno by więcej pani się nie wtrącała moje posty. Bo jak pani myśli, że pani umie pomagać to okazuje się że pani pomagać nie umie.
Patryk masz pecha bo Ja ci ten dokument dostarczyłam.
Basia Ci pomogła, wbrew moim intencją, bo miała już dokument przed oczami, i widać że to odpis a nie pojedyńczy akt z księgi metrykalnej ,chciałam abyś ty się czegoś nauczył.

Patryk, ty po prostu nie szukałeś nie analizowałeś życia Wojciecha M. tylko czekałeś jak ktoś ci poda gotowca.

Podaję aby większość na forum wiedziała o co chodzi i jak szybko można to znaleźć
A który ślub Wojciecha miałeś, był dwukrotni żonaty bo nawet nie podlinkowałeś? .

Otóż akta zapisane wyraźnie w jęz. polskim, w:
1862r [data wg MyHeritage] par. Marzenin umiera Wojciech Madaliński syn rodziców niewiadomych pozostawił żonę Franciszkę Zwolińską
szukamy ich ślubu
1852r par. Marzenin bierze ślub z Franciszką Zwolińska
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... &zoom=2.63 w akcie zapisano, że Wojciech Madaliński jest wdowcem po Wiktorii zmarłej w 1852r.
No to teraz ślub z Wiktorią
1825 https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... &parents=1
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 9999999998

ślub w par. Szadek a urodził się w par. Marzenin więc musiał dostarczyć akt chrztu, który mógł się zachować w alegatach.
AI co mówi o alegatach
Alegata (z łac. allegata) Genealogii i archiwistyki: Aneksy do aktów ślubu, zawierające m.in. metryki chrztu, akty urodzenia, zaświadczenia o zapowiedziach czy akty zgonu poprzednich małżonków, wymagane do zawarcia związku małżeńskiego.

Obiecuję, że już ci nie będę pomagać.
_______
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”