Dzień dobry
W akcie zgonu 50-letniej Marianny z 1848 r. z parafii Ostrowo n. Gopłem widnieją dwa nazwiska.
Marianna jest tam zapisana jako Szczepanka a rodzicami Marianny są Paweł i Magdalena Zielińscy.
Dodam, że w tej samej parafii rok później umiera Szczepan Zieliński, mój prapraprapradziadek w linii męskiej, syn Pawła i Magdaleny Zielińskich. Szczepan był woźnicą a następnie włodarzem w Leszczach.
Szczepan występuje jako sławetny Szczepan Kabziński, syn Pawła i Agnieszki Kabzińskich w swoim akcie ślubu w 1834 r. w parafii Orchowo i jako chrzestny - Stefan Kabliński, woźnica z Leszcz, w parafii Ostrowo n. Gopłem w 1827 r.
Podejrzewam, że może być to rodzeństwo, ale nie jestem w stanie zrozumieć czemu Marianna jest zapisana jako Szczepanka (raczej jest to żeńska forma od nazwiska Szczepan) a jej rodzice są Zielińscy. Czy Szczepanka/Stefanka (Szczepan/Stefan) to jakiś przydomek/nazwa herbu?
Pozdrawiam
Jan
Dwa nazwiska w akcie zgonu
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Zieliński_Jan

- Podziękował: 8 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Dwa nazwiska w akcie zgonu
Z tego krótkiego opisu wnioskuję, że była osobą niezamężną.
Mieszkała przy bracie i miejscowa społeczność identyfikowała ją jako 'Mariannę Szczepankę'.
Krzysiek
Mieszkała przy bracie i miejscowa społeczność identyfikowała ją jako 'Mariannę Szczepankę'.
Krzysiek
-
Zieliński_Jan

- Podziękował: 8 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Dwa nazwiska w akcie zgonu
Postanowiłem poszukać Mariann będących żonami Szczepanów i znalazłem... Mariannę Strzelecką (primo voto Smogulska) z parafii Orchowo (tam gdzie Szczepan, jej brat, brał ślub). Urodziła się wg tego aktu ślubu w 1798 r. (czyli jak w akcie zgonu z parafii Ostrowo n. Gopłem). W tym akcie ślubu z 1826 r. jej rodzice to byli Paweł i Magdalena (więc imiona się zgadzają).
Jest jeszcze akt ślubu Doroty Srzeleckiej (primo voto Wiśniewskiej) z 1834 r. w parafii Wilczyn. Gdzie jej rodzice Paweł i Magdalena Strzeleccy są określeni jako Włodarze (Profesja mojego Szczepana brata Marianny!) z miejscowości z parafii Orchowo.
Dodam, że sam Szczepan w akcie śluby był określany jako z Orchowa, ale bagatelizowałem to... to był błąd.
Jest jeszcze akt ślubu Marianny Strzelczanki, córki Pawła i Magdaleny, z Filipem Smigielskim z parafii Orchowo z 1817 r. Tam 19-letnia Marianna Strzelaczka wychodzi za mąż. (wiek ponowienie zgadza się z aktem zgonu z parafii Ostrowo n. Gopłem i jej kolejnym aktem ślubu). Tylko pozostaje kwestia jakie było na początku nazwisko, bo w pierwszym akcie ślubu jest Strzelaczka a nie Strzelecka.
Pozdrawiam
Jan