Bydgoszcz - Książka adresowa z 1924 roku – czy ktoś wie, gdzie ją znaleźć?

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Pumatix

Sympatyk
Nowicjusz

Bydgoszcz - Książka adresowa z 1924 roku – czy ktoś wie, gdzie ją znaleźć?

Post autor: Pumatix »

Poszukiwany: Książka adresowa Bydgoszczy z 1924 roku – czy ktoś wie, gdzie ją znaleźć?

Cześć wszystkim,
Obecnie zajmuję się badaniami genealogicznymi i poszukuję książki adresowej (spisu mieszkańców) Bydgoszczy z 1924 roku.
Udało mi się znaleźć zdigitalizowane wydania praktycznie ze wszystkich pozostałych lat, jednak z jakiegoś powodu rocznik 1924 wydaje się całkowicie niedostępny albo dobrze ukryty.
Czy ktoś z Was wie, czy wydanie z 1924 roku zostało kiedykolwiek zdigitalizowane lub może znajduje się w jakiejś bibliotece cyfrowej, którą przeoczyłem?
Będę bardzo wdzięczny za każdy link, wskazówkę lub podpowiedź, gdzie jeszcze warto poszukać.
Z góry dziękuję za pomoc! 😊

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Awatar użytkownika
Talos

Sympatyk

Re: Bydgoszcz - Książka adresowa z 1924 roku – czy ktoś wie, gdzie ją znaleźć?

Post autor: Talos »

Witam,

Cytat z artykułu (https://pomorska.pl/wladyslaw-weber-i-j ... ar/6446782):
"Książek ukazało się w sumie osiem: Adresy Miasta Bydgoszczy na rok 1922 i 1923 oraz Książka Adresowa Miasta Bydgoszczy 1925,1926,1928,1929, 1933 oraz 1936/37. Szczególnie cenna jest ta z 1933 r., bo zawiera starą i nową numerację ulic. Kilka lat temu książki zostały zdigitalizowane i można przeglądać je w internecie."
Mam ściągnięte wszystkie, bo Bydgoszcz to miejsce mojego urodzenia i miejsce zamieszkania moich przodków... Jeśli szukasz jakiegoś adresu z roku 1924, dla którego nie ma księgi adresowej, to po prostu sprawdź lata sąsiednie - jest duża szansa na znalezienie. O ile pamiętam, w niektórych księgach zawarto adnotacje, kto się w danym roku wprowadził do miasta, a nie zdążył się "załapać" na zapis w danej księdze. Warto także sprawdzić także metryki chrztów z parafii bydgoskich (spotkałem się np. w Księdze Chrztów Kościoła pw. Św. Apostołów Piotra i Pawła, że wpisywano adresy rodziców ochrzczonych osób).
Pozdrawiam - Wiesław
Awatar użytkownika
Wiesław_F

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Bydgoszcz - Książka adresowa z 1924 roku – czy ktoś wie, gdzie ją znaleźć?

Post autor: Wiesław_F »

Cała kolekcja:
https://kpbc.umk.pl/dlibra/collectiondescription/154

Pozdrawiam,
Wiesław_F
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”