Prośba o pomoc - kierunek poszukiwań korzeni

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: sbasiacz »

jeżeli masz skan dokumentu to możesz skorzystać np z zapodaj.net w ten sposób uzyskasz link, który podasz na forum
pozdrawiam
BasiaS
Iwona02

Sympatyk
Podziękował: 2 times

Post autor: Iwona02 »

Akt Urodzenia Rozali, domiemuję, że to moja prababcia:
https://zapodaj.net/plik-z4zWW0eD9i

Akt zgonu mojego dziadka:
https://zapodaj.net/plik-8JmT1LHtwr
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 102 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Iwono,
Prosilam o akt urodzenia dziadka Antoniego.

Myslisz, ze ta Rozalia urodzona w 1875 r. urodzila w 1924 Twojego dziadka Antoniego?

Pozdrawiam
Grazyna
Iwona02

Sympatyk

Grazyna_Gabi pisze:Iwono,
Prosilam o akt urodzenia dziadka Antoniego.

Myslisz, ze ta Rozalia urodzona w 1875 r. urodzila w 1924 Twojego dziadka Antoniego?

Pozdrawiam
Grazyna
Niestety nie mam aktu urodzenia dziadka Antoniego, to jedyny dokument jaki mam, plus wyciąg aktu ślubu kościelnego, gdzie nie ma wpisanego ojca Jana.

Wiem, że Rosalia z 1875 r. rodząc dziadka miała by już 49 lat, ale nie mam innego punktu zaczepienia. Wiem, że dziadek był najmłodszy z trójki rodzeństwa i to jest jedyna Rozalia jaką namierzyłam w Koniuszkach w parafii rzymsko-katolickiej, która była Paklakowska. Siostra Dziadka Tatiana urodziłą się w 1914 r, a brak był najstarszy, nie mam żadnych danych.

pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 102 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Pisalas, ze masz au dziadka juz w pierwszym poscie !

Czyli nie masz praktycznie nic i jak tu szukac?
Akt zgonu niczego nie wnosi.

Rozalia ktora pokazalas miala rodzenstwo: 1869 Bazyli, 1866 Mikolaj - wyznanie greko-katolickie Koniuszki.
Nie sprawdzalam wszystkich.

Postaraj sie o akt urodzenia Antoniego, zapewne jest w USC Mosciska.

Mysle, ze Antoni jest nieslubnym synem Rozalii Paklikowskiej a ona jest corka Paklikowskich ???? danych brak.

Grazyna
Iwona02

Sympatyk

Re: Prośba o pomoc - kierunek poszukiwań korzeni

Dzień dobry,

mam do Państwa prośbę o wsparcie w moich poszukiwaniach. Udało mi się ustalić kilka faktów, a mianowicie:
Mam akt ślubu moich pradziadków:
ślub w aktach metrykalnych wieś Bojowice: 25.06.1910 r Jan Paklakowski z Koniuszek Nanowskich bierze ślub z Rozalią Hryńczyszyn.
30.12.1914 r urodziła się ich córka Tatiana, akt urodzenia w aktach metrykalnych wieś Bojowice.
W 1920 r umiera Jan Paklakowski, akt w księgach metrykalnych Koniuszek.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 94&lang=pl
W 1922 r umiera również Michał syn Jana i Rozalii, akt w ksiegach metrykalnych Koniuszek
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 94&lang=pl
Niestety nie udało mi się wyszukać aktu urodzenia mojego dziadka Antoniego, rzekomo urodzonego w 1924 w Bojowicach, ani aktu tego Michała, jak również brata Jana. Okazało się, że zapis z księgi małżeństw, że jakoby mój dziadek był dzieckiem illegali jest właściwy skoro urodził się po śmierci swojego ojca, choć w dokumentach dowodowych ojciec to Jan.
Czy możliwe jest, aby synowie byli rejestrowani w księgach Koniuszek skąd pochodził Jan, natomiast córka w księgach skąd pochodziła matka? Pomimo, że mieszkali w Bojowicach.
Czy mogą mi Państwo wskazać jeszcze jakiś trop, gdzie mogłabym wyszukać akt urodzenia mojego dziadka i Jego braci?
Z góry dziękuję za każdą wskazówkę
pozdrawiam serdecznie
Iwona
Awatar użytkownika
Adam_Kalemba

Sympatyk
Adept
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Adam_Kalemba »

Witaj, "Dziadek Antoni miał ojca Jana mojego pradziadka",nie jest to prawdą. Wcześniej piszesz że "jego mama faktycznie jest Rozalia Paklikowska, ale ojca nie ma wpisanego tylko adnotacia "filius illeg", Wniosek jest taki dziadek Antoni ma nazwisko po matce, jej ojcu, czyli po prostu dziadek Antoni ma nazwisko po swoim dziadku. W tych aktach nie znajdziesz pradziadka bo go po prostu nie ma.
Pozdrawiam
Adam
Kalemba
Iwona02

Sympatyk

Tak, pradziadek Jan nie jest moim prawdziwym pradziadkiem, aczkolwiek jego dane urodzenia akurat mam i całego pokolenia wstecz. Nie znajdę aktu urodzenia mojego prawdziwego pradziadka bo faktycznie nie będzie wpisany. Mój dziadek Antoni ma nazwisko po swojej mamie Rozalii, ale nazwisko z męża czyli Paklikowski, nie jej panieńskie Hryńczyszyn. Nie mogę jednak namierzyć "oryginału" aktu urodzenia dziadka. Zapis o illegali jest do aktu małżeństwa, może być faktem, ale może też być tam coś innego. Chciałabym naocznie zobaczyć ten akt, tylko nie wiem już gdzie go szukać, bo w aktach metrykalnych Bojowic go nie ma, a tam podobno mieszkał. Niestety nie udało mi się odszukać akt metrykalnych z Koniuszek za ten okres.
pozdrawiam Iwona
Świętczak_Sebastian

Sympatyk
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Niestety nigdzie nie widzę, aby gdzieś były księgi metrykalne urodzeń z greckokatolickiej parafii Myślatycze dla wsi Koniuszki Nanowskie obejmujące rok 1924.
--
Sebastian
Iwona02

Sympatyk

Dziękuję, niestety również nie mogę tego nigdzie namierzyć.
pozdrawiam
Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”