Bardzo proszę o pomoc w tworzeniu drzewa genealogicznego. Mój taka urodził się we Włodzimierzu Wołyńskim 10.08.1924 r. Jego starsza siostra Ludmiła ur. 09.01.1923. Mój dziadek był z pochodzenia Łotyszem i to stwarza dodatkowe problemy, bo znam tylko nazwisko używane w Polsce, na Łotwie był rzekomo ewangelikiem i przed ślubem z Marią (pierwsze dziecko, przynajmniej żyjące, bo o innych nie wiem - urodziło się w styczniu 1923r) przeszedł akt konwersji. Może to w jakiś sposób przybliży mnie do rozwikłania zagadki rodziny

Dzieci były zapisane w parafii Świętych Joachima i Anny (fara). Prawdopodobnie ślub też był tam brany, ale nie mogę znaleźć żadnych zapisków. Mój dziadek był szewcem, jak opowiadał mi tata, mieszkali najprawdopodobniej na ulicy Lotniczej. Dziadek w Polsce używał imienia i nazwiska Karol Łasman. Ożenił się z Marią (lub Marianną) Stańską. Prawdopodobni rodzice Marii to Ludwik Stański i Józefa Pawłowska. Jeśli chodzi o daty urodzin to Karol najprawdopodobniej 20.12.1895r, Maria 25 mar 1897 we Włodzimierzu lub parafii, Ludwik w 1867 lub 1868, a Józefa w 1874. Pobrali się we Włodzimierzu Wołyńskim, ale pochodzili z guberni piotrkowskiej, powiatu łaskiego, gminy i wsi Rusiec.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator