Szukam pasjonatów genealogii do badania (Wywiady zdalne)

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

nmaslarz

Szukam pasjonatów genealogii do badania (Wywiady zdalne)

Post autor: nmaslarz »

Dzień dobry!
Nazywam się Natalia Maślarz i jestem studentką socjologii na Uniwersytecie Warszawskim. W ramach swojej pracy magisterskiej prowadzę badanie dotyczące tego, w jaki sposób odkrywanie historii rodziny wpływa na współczesne relacje i więzi rodzinne. 
Zanim ruszę z głównym etapem prac, szukam 2-3 osób, które samodzielnie poszukują swoich korzeni i zgodziłyby się wziąć udział w wywiadzie pilotażowym (próbnym).
Podczas rozmowy chciałabym usłyszeć o Państwa osobistych doświadczeniach. Porozmawiamy o tym, co wiedzieli Państwo o rodzinie przed rozpoczęciem poszukiwań i co było tym pierwszym impulsem do działania. Chętnie dowiem się, jak wyglądał sam proces, jakie odkrycia, zaskoczenia czy trudne momenty się w nim pojawiły. Poruszymy też wątek reakcji bliskich na Państwa pasję oraz tego, jak zdobyta wiedza wpływa na Wasze dzisiejsze relacje i czy te odkrycia bardziej łączą, czy dzielą rodzinę. 

Rozmowa odbędzie się zdalnie przez aplikację Google Meet (lub inną preferowaną platformę) i potrwa około godziny do półtorej. Spotkanie będzie nagrywane wyłącznie w celu sporządzenia notatek naukowych. Gwarantuję pełną anonimowość, w pracy nie pojawią się żadne Państwa dane osobowe, a wszystkie informacje zostaną wykorzystane wyłącznie do celów badawczych. W tych rozmowach nie ma złych ani dobrych odpowiedzi, zależy mi po prostu na Państwa autentycznych historiach i refleksjach.

Jeśli zechcą Państwo podzielić się swoją opowieścią i pomóc mi w dopracowaniu badania, proszę o kontakt mailowy na adres: nm.badanie.mgr(at)gmail.com *

Jeśli limit miejsc do pilotażu się wyczerpie, a temat Państwa interesuje, również bardzo proszę o wiadomość! Zapiszę Państwa zgłoszenie i z ogromną radością odezwę się do każdego chętnego w kolejnym kroku, już podczas właściwego badania.

Z góry dziękuję za pomoc i każdą minutę Państwa cennego czasu!

* Moderacja adresu e-mail. Proszę uprzejmie nie podawać w jawnej postaci adresów e-mail w wątkach na Forum - Regulamin Rozdział I, pkt 3, lit. o

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk
Podziękował: 15 times
Otrzymał podziękowania: 57 times

Re: Szukam pasjonatów genealogii do badania (Wywiady zdalne)

Post autor: jan2024 »

Nigdy nie myślałem, że genealodzy to króliki doświadczalne :lol:
Ja genealogią zajmuję sie od 45 lat.
Impulsem była wizyta w naszym domu dalekiego krewnego mojej Babci.
Pokazał mi Nasze drzewo. Moi przodkowie wszyscy a jednego Archiwum diecezji Tarnowskiej to poszperałem za danymi i ułożyłem drzewo swoich przodków.
Potem ślub doszła rodzina żony. Dziś mam 2 synowe kolejne drzewa genealogiczne z poziomu już wnuków.
Czyli drzewo mojego syna + drzewo kolejnej synowej.
Efekty są niestrawne drzewa maja po 4.5 do 5 metrów bierżacych.
Jak się to wydrukuje.
..........................
Dokładnie 4.5+5 to już około 10 metrów.
Co prawda ma własny dom ale jednak te 10 metrów.
To nawet wszerz się nie mieści.
Jak to wpływa na rodzinę? kiedyś dziesiątki notatek w pokoju na stole i koło stołu na ziemi.
Nie ruszać nie sprzątać nie przekładać. To małżonki genealogów znają tem ból :lol:
...................
Dziś wiele danych jest już w Skanotece na genealodzy.pl
zato godzinami siedzę przy komputerze.
Jest 1.23 a ja od 5 godzin pracuje tym razem nad genealogią koleżanki z USA. ona wstaje ja ide spać.
A tu ktoś się ciekawi jak to jest być genealogiem.
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”