Baranowski, Rybak — Michajłówka, pow. bobrujski (gubernia mińska)

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

smlnkan
Podziękował: 1 time

Baranowski, Rybak — Michajłówka, pow. bobrujski (gubernia mińska)

Post autor: smlnkan »

Dzień dobry! Szukam informacji o katolickich rodzinach Baranowski i Rybak ze wsi Michajłówka (wołost Hatcewicze, powiat bobrujski, gubernia mińska; obecnie rejon bobrujski, obwód mohylewski na Białorusi). Wieś należała do dekanatu bobrujskiego.
— Franciszek Baranowski (Franc), ur. 1926, Michajłówka; jego ojciec Andrzej Baranowski (ok. 1880–1900).

— Anna z domu Rybak (żona Franciszka), prawdopodobnie Polka; jej rodzice Kuźma i Justyna Rybak.
Czy ktoś zna parafię (Świsłocz? Bobrujsk?), do której należała ta wieś, lub spotkał te nazwiska w księgach metrykalnych? Będę bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę. Pozdrawiam!

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 53 times

Michajłówka, pow. bobrujski (gubernia mińska)

Post autor: Krystyna.waw »

Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
smlnkan

Re: Baranowski, Rybak — Michajłówka, pow. bobrujski (gubernia mińska)

Tak, szukałem tam, niestety moje poszukiwania nie dały rezultatu. :cry:
Wladzislaw

Sympatyk
Podziękował: 6 times
Otrzymał podziękowania: 3 times
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

>wołost Hatcewicze

Moze, Horbacewicze?

To parafia katolicka Bobrujsk. Sa skany u mormonow.

Dla katolikow jeszcze mozliwe ogaladanie spisow parafian 1874 i 1875 w archiwum LVIA (Wilno); tylko w archiwie, nie w internecie.

Na tych terenach w duzej czesci Baranowscy prowoslawni.

Wladzislaw.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
smlnkan

Panie Władysławie, bardzo dziękuję — to ogromnie pomocna odpowiedź.
Tak, chodzi o Horbacewicze — przepraszam za błędny zapis. Przyjmuję więc parafię Bobrujsk jako podstawową wersję (zgadza się to z 44 aktami Baranowskich, które znalazłam w Genetece właśnie dla tej parafii).
Skany u mormonów otworzyły się — widzę zespół 1781-48 (NIAB): chrzty Bobrujska 1898–1916 oraz śluby 1912–1920 (1781-48-13) i 1918 (1781-48-14). To dokładnie te księgi, których szukałam.
Dziękuję też za ostrzeżenie, że na tych terenach wielu Baranowskich było prawosławnych — będę to weryfikować wyłącznie po księgach katolickich, nie po samym nazwisku.
Mam dwa pytania, jeśli mogę:

Czy z Pana doświadczenia akta urodzeń parafii Bobrujsk u mormonów sięgają tylko do 1916/1920 r.? Szukam urodzenia Anny Rybak (córki Kuźmy i Justyny), możliwe że już w latach 20. — obawiam się, że to już poza zachowanym oknem.
Czy spisy parafian z LVIA (1874, 1875) można zamówić zdalnie — kopie lub kwerendę listowną — czy trzeba osobiście być w Wilnie?

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za czas i wskazówki.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”