Familysearch - Polska, dostęp do ksiąg 1600-1950

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Re: Familysearch - Polska, dostęp do ksiąg 1600-1950

Post autor: zefir454 »

Nie wiem czy to właściwe miejsce do problemu z którym się borykam.
Chciałbym spytać czy jest jakiś problem techniczny z dostępem do ksiąg metrykalnych z Ukrainy dla genealogów z Polski? Czy ze strony Ukrainy została nałożona jakaś blokada? Stan taki trwa od kilku dni i dotyczy sporej grupy moich znajomych z Polski. Wygląda to tak- jest dostęp do katalogu, można go otworzyć, ale w momencie wybrania konkretnego mikrofilmu który jest ogólnodostępny, pojawia się za każdym razem komunikat: "Stało się coś nieoczekiwanego". Tak jak w przesłanym screenie. Proszę o udzielenie odpowiedzi na czym polega ten problem. Odświeżanie nic nie pomaga.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Józek
Edit: napisałem do supportu Family Search, ale jak na razie bez odpowiedzi.
Obrazek
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
Świętczak_Sebastian

Sympatyk
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Może jakiś przykładowy link? Aby sprawdzić.
--
Sebastian
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Proszę bardzo - parafia Zimna Woda: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9SX-4CY
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

Po otworzeniu linku mam taki sam komunikat.
A proszę podać numer mikrofilmu i daty jakie obejmuje. Inne filmy są dostępne. Czy mikrofilm, o który Pan pyta obejmuje księgi z wpisami młodszymi niż 100 lat? Podejrzewam, że coś się dzieje tylko nie wiem czy chodzi tylko o Polskę, ale znikają mikrofilmy, które nawet nie były dostępne online tylko centrach rodziny/bibliotekach afiliowanych. Wiadomo, że są zdjęcia, ale znikają ikony aparatu z kluczem a pojawią się tylko rolka filmowa jakby mikrofilm nie był zdigitalizowany co jest nie prawdą. Dotyczy np. zasobu archiwum Baziaka, które obejmują akty, które w Polsce dla aktów w USC podlegają ochronie.

Np. Taki mikrofilm jest dostępny, a pochodzi z archiwum ukraińskiego. https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... d=M9SX-C45

A sprawdzał Pan czy na stronie CDIAL skany są dostępne?
--
Sebastian
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 102 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Podany link u mnie funkcjonuje dobrze, wszystko sie otwiera, sa to lata 1840-1867 Zimna Woda.
Od okolo godziny mam na podgladzie i nic nie znika :wink:

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
k_skrzyp

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: k_skrzyp »

U mnie też działa - zasoby dostępne. Przeglądam zalogowany, bez VPN, Operą @ Windows.

Problem wynika najprawdopodobniej z tego, że narzucono, by przy oglądaniu tych skanów, użytkownik dostawał dod. komunikat o ich pochodzeniu:

https://imgur.com/iE4kJji
Obrazek

Skoro wyświetla Ci Stało się coś nieoczekiwanego, obstawiam błąd obsługi właśnie tego komunikatu. - Sprawdź, czy pomoże zmiana przeglądarki, użyj komputera zamiast telefonu lub odwrotnie...
Stało się coś nieoczekiwanego chyba sam widywałem na Familysearch, gdy modyfikowali niedawno narzędzia wyszukiwania. Pomagała zmiana przeglądarki.

Ps.
zefir454 pisze: czw 25 cze 2026, 18:07 (...) napisałem do supportu Family Search, ale jak na razie bez odpowiedzi.
Bez odpowiedzi zgłaszałem im parę innych kwestii:
- pomylone konkretne miejsca o podobnej nazwie;
- zbyt swobodne nazywanie małych miejscowości, odklejone od sensownych baz;
- wyróżnienie nawet kilkunastu historycznych opcji administracyjnego przyporządkowania dla 1 miejsca, które utrudniło tylko wyszukiwanie, bo grupę skanów z XIX w. i tak powiązano randomowo z PRL-owskim województwem zamiast z carską gubernią :lol:
Zasług Familysearch nie przestaję uwielbiać, jednak takie grzechy po prostu nie przystoją :P
Ostatnio zmieniony pt 26 cze 2026, 09:08 przez k_skrzyp, łącznie zmieniany 1 raz.
Kamil
Świętczak_Sebastian

Sympatyk

U mnie też już się otworzyło.

W razie czego na CDIAL od sprawy 979
https://archium.tsdial.archives.gov.ua/ ... 00&Page=10
--
Sebastian
martabalazak
Legenda
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: martabalazak »

U mnie też
Stało się coś nieoczekiwanego
- i na Chrom i na Opera i na Firefox - odświeżanie ani cofanie, jak też powtórne uruchamianie nic nie daje.
[Robię właśnie Białoruś].
Po prostu mam włączoną stronę z felernym komunikatem i zajmuję się innymi rzeczami.
Sprawdzam co jakiś czas. Nawet nie odświeżam, jak sugeruje komunikat.
Po jakimś czasie włącza się dobrze - raz po kilkunastu minutach, czasem po godzinie. Raz po dwóch.
Jak zaczęli kombinować ze stroną, to pojawiały mi się beznadziejne komunikaty.

Ale ciekawostka - jak uruchamiam równolegle drugi raz stronę, obok już działającej - to ta nowa też jest trefna.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Tedy44

Sympatyk

Post autor: Tedy44 »

Spróbuj w ustawieniach przeglądarki usunąć pliki "cookies" z witryny Family Search. Ale tylko z "Family Search. "To często pomaga.
pozdrawiam
Tedy
yousarian

Sympatyk
Podziękował: 9 times

Post autor: yousarian »

Proszę zmienić język na końcu linka na pl.
Ustawienie to można również zmienić w przeglądarce po prawej stronie jest taki globus

Przykład:
Zły link
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 52&lang=pl

Dobry link
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 52&lang=en

Pzdr
Paweł Ż
Ostatnio zmieniony pt 26 cze 2026, 17:13 przez yousarian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zefir454

Sympatyk
Kontakt:

Grazyna_Gabi pisze: pt 26 cze 2026, 09:00 Podany link u mnie funkcjonuje dobrze, wszystko sie otwiera, sa to lata 1840-1867 Zimna Woda.
Od okolo godziny mam na podgladzie i nic nie znika :wink:

Pozdrawiam
Grazyna
Zgadza się że np. z Niemiec nie ma problemu. Problem jest z komputerem z Polski, na to wygląda.

autor: zefir454 » pt 26 cze 2026, 17:15

Niestety, problem nadal występuje, pomimo dostosowania się do Waszych rad. Oczywiście korzystam z zasobów CDIAL, ale to nie to samo. Poza tym nie wszystko co maja mormoni, jest w CDIAL. Support nadal nie odpowiada, tak samo jak nie mam odpowiedzi na stronie Family Search na FB. Jak dotychczas sytuacja patowa.
Jedyna pociecha jest taka że działa na Microsoft Edge. Dobre i to.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział III, pkt 3, lit. c posty zostały scalone. Przypominam również o opcji edycji postu Rozdział IV, pkt 2, lit. q
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
martabalazak
Legenda
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: martabalazak »

A teraz pojawiła się nowa przyjemność - jak już po dłuższym poczekaniu na widok skanów uda mi się do nich dotrzeć i zabieram się do indeksowania obraz zanika i znów "Stało się .....".
Z każdej przeglądarki. Znienacka. I jak tu indeksować?

Pozdrawiam - Marta B.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”