Grabowski (Meszno / Lubelskie) i Frołowic (Białoruś) — poszukiwanie rodziny po 1

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

MalaszewiczIgor

Sympatyk
Podziękował: 8 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Grabowski (Meszno / Lubelskie) i Frołowic (Białoruś) — poszukiwanie rodziny po 1

Post autor: MalaszewiczIgor »

Dzień dobry,
Poszukuję kontaktu z rodziną i potomkami mojego rodzeństwa ciotecznego, którzy po II wojnie światowej zamieszkali w Polsce (województwo lubelskie).
Moja ciocia, Janina Frołowic (Frołowicz), urodzona 27 lutego 1923/1924 r. we wsi Hutowo (obwód brzeski, Białoruś), została wywieziona podczas wojny na roboty przymusowe do Niemiec (Kreis Celle). Tam poznała swojego męża — Polaka o imieniu Adolf Grabowski, urodzonego 28 grudnia 1917 roku we wsi Meszno (gmina Michów / obecnie gmina Kamionka, powiat lubartowski).
Para wzięła ślub 15 maja 1945 roku w Celle (Niemcy), po czym w ramach repatriacji powróciła do Polski, prawdopodobnie do rodzinnej miejscowości męża — wsi Meszno w lubelskim. Z dokumentów wynika, że Janina przyjęła nazwisko Janina Grabowska.
Chciałbym odnaleźć ich dzieci lub wnuków, aby odnowić kontakt rodzinny i podzielić się historią naszej rodziny. Jeżeli ktoś z Państwa kojarzy tę rodzinę z okolic Meszna, Lubartowa lub Lublina, bądź wie, gdzie zostali pochowani, bardzo proszę o kontakt.
Mój język polski nie jest idealny, dlatego korzystam z pomocy tłumacza. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki w języku polskim lub angielskim
Z poważaniem,Igor Małasiewicz (Igor Malashevich)
E-mail: magorivmsk(at)gmail.com *

* Moderacja adresu e-mail. Proszę uprzejmie nie podawać w jawnej postaci adresów e-mail w wątkach na Forum - Regulamin Rozdział I, pkt 3, lit. o
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Pozdrawiam serdecznie, Igor
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 102 times

Re: Grabowski (Meszno / Lubelskie) i Frołowic (Białoruś) — poszukiwanie rodziny po 1

Post autor: Grazyna_Gabi »

Chyba chodzi o te osobe, ktora wykazana jest na straty.pl
https://straty.pl/szukaj-osoby.php
Dane osobowe
nazwisko
GRABOWSKI
imię
ADOLF
imię ojca
ALEKSANDER
imię matki
MARIANNA
data urodzenia
1917-11-28 [inne wersje: 1917-12-28]
miejsce urodzenia
MESZNO [inne wersje: Uesno, pow. Lubartów, woj. Lublin]
data śmierci
1999-02-08
Informacje o prześladowaniach
Źródło:
Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych
K0523995
jeniec wojenny
przeżył
data wzięcia do niewoli
1939-09-01
miejsce osadzenia
OBÓZ JENIECKI
data zwolnienia
1940-09-01
Źródło:
AAN, zespół: Fundacja Polsko-Niemieckie Pojednanie w Warszawie [nr zespołu 2680]
203515
robotnik przymusowy
przeżył
miejsce pracy
ELDINGEN (CELLE), Niemcy
data rozpoczęcia pracy
1939
data zakończenia pracy
1945
robotnik przymusowy
przeżył
miejsce pracy
ELDINGEN
data rozpoczęcia pracy
1945
data zakończenia pracy
1945
Źródło:
Instytut Pamięci Narodowej
IPN GK 164/2821 t.1,2,3
robotnik przymusowy
przeżył
miejsce pracy
Eldingen
Źródło:
Polski Czerwony Krzyż
20398 - oryginalna kartoteka jeniecka
przydział wojskowy
piechota
stopień wojskowy
strzelec
jeniec wojenny

dodatkowe informacje
Stalag XI-B, nr jeńca 5581. W dn. 5.9.1940 zwolniony do rolnika Wolltmanna, Eldnigen, pow.Celle. Na karcie jest stempel z datą- 15.6.1940.

Tu akt slubu z Standesamt Celle (USC)
Slub zawarty 29.04.1946
https://collections-server.arolsen-arch ... 34/001.jpg

Czy moglbys pokazac akt urodzenia Adolfa ?

Straty wykazuja, ze byl synem Aleksandra i Marianny, zmarl 8.02.1999.
Data urodzenia problematyczna : 1917-11-28 [inne wersje: 1917-12-28]
Z miejscowoscia urodzenia tez moze byc problem bo:
Meszno/Mösen jest tez w wojewodztwie opolskim
https://pl.wikipedia.org/wiki/Meszno_(w ... _opolskie)
W poblizu w Prudniku
https://pl.wikipedia.org/wiki/Prudnik
pochowana jest osoba ze zgodna data zgonu jak i data urodzenia ? oraz chyba z ojcem Aleksandrem.
https://prudnik.grobonet.com/grobonet/s ... 958&inni=1
Jest tez Janina i chyba matka Adolfa - Marianna.
https://prudnik.grobonet.com/grobonet/s ... 955&inni=0
https://prudnik.grobonet.com/grobonet/s ... 955&inni=1
Data urodzenia Janiny na grobie, zgodna z data jaka Ty podales.

Groby zaopiekowane wiec jakas rodzina jest i mozna z nia nawiazac kontakt.
Adolf Grabowski urodzil sie Meszno Michów w powiecie lubartowskim dnia 28.11.1917r.
rodzice : ojciec Aleksander Grabowski lat 35, matka Marianna z Grzesiakow lat 23.
Chrzest byl 9 grudnia 1917
AU 171 skan
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 85a445_max
AM rodzicow 1914 akt 32
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... g=pl&i=235

Powodzenia
Grazyna
MalaszewiczIgor

Sympatyk

Re: Grabowski (Meszno / Lubelskie) i Frołowic (Białoruś) — poszukiwanie rodziny po 1

Dzień dobry wszystkim!
Chciałem z całego serca podziękować całemu forum, a w szczególności panu Włodkowi Sroczyńskiemu, który skontaktował się ze mną bezpośrednio i dokonał niesamowitego przełomu w poszukiwaniach mojej rodziny!
Dzięki jego bezinteresownej pomocy i ogromnej wiedzy archiwalnej udało się odnaleźć groby Janiny i Adolfa Grabowskich na Cmentarzu Komunalnym w Prudniku (województwo opolskie). Co najważniejsze, pan Włodek odnalazł również wpisy o ich zmarłych dzieciach — Eugeniuszu Grabowskim (zm. 2008) oraz Krystynie Pajerskiej z domu Grabowskiej (zm. 2018).
Fakt, że ten rodzinny grób jest opłacony aż do 2037 roku, daje nam z mamą pewność, że w Polsce żyją ich dzieci i wnuki, którzy dbają o pamięć przodków.
Moja misja archiwalna została zakończona sukcesem, a teraz przechodzę do kolejnego etapu — poszukiwania żyjących potomków w Prudniku, którzy noszą nazwiska Grabowski lub Pajerski / Pajerska. Wysłałem już oficjalne listy do administracji cmentarza oraz wiadomości prywatne do potencjalnych krewnych na Facebooku.
Jeszcze raz ogromna, polska wdzięczność dla Pana Włodka i wszystkich zaangażowanych za Wasze otwarte serca i pomoc w połączeniu rodziny po tylu dziesięcioleciach! Pozdrawiam serdecznie z Mińska!
Igor Małasiewicz

autor: MalaszewiczIgor » ndz 28 cze 2026, 06:43
Pani Grażyno (Grazyna_Gabi),
Chciałem Panią najmocniej przeprosić — pisałem swoje poprzednie podziękowanie w tym samym momencie i nie zauważyłem od razu Pani wpisu na forum.
Bardzo dziękuję za Pani czas, zaangażowanie i bezinteresowną pomoc w odnalezieniu bazy danych o Adolfie Grabowskim! To niesamowite, że niezależnie od siebie trafiliście z panem Włodkiem na te same kluczowe dokumenty, które otworzyły przed naszą rodziną drzwi do Prudnika.
Jestem Pani ogromnie wdzięczny za pomoc i otwarte serce. Życzę Pani wszystkiego, co najlepsze!
Pozdrawiam serdecznie,
Igor Małasiewicz
MalaszewiczIgor
Podziękował: 1 time
Kontakt: Skontaktuj się z MalaszewiczIgor
MalaszewiczIgor

Sympatyk

Dzień dobry wszystkim,
Chciałem z całego serca podziękować społeczności forum, a w szczególności panu Włodzimierzowi, za nieocenioną pomoc!
Dzięki Państwa zaangażowaniu i trafnym analizom doszło do niesamowitego przełomu.
Odnaleźliśmy moją drugą ciocię — Annę Dziurę (z domu Frołowicz, ur. 1925) oraz jej męża Zdzisława. Pochowani są w Katowicach. Moja mama od razu przypomniała sobie to nazwisko i ich wizytę na Białorusi w 1955 roku. To dla naszej rodziny historyczny moment.

Chciałbym jednak pójść za ciosem i zapytać o trzecią siostrę mojej babci, o której losach nie wiemy absolutnie nic. Nazywała się Maria Frołowicz.Tak samo jak reszta rodzeństwa (Elżbieta, Nina i Anna), Maria została wywieziona w czasie wojny z rodzinnej wsi Gutowo (rejon drohiczyński, Białoruś) na roboty przymusowe do Niemiec (prawdopodobnie w rejon Celle, Niedersachsen). Nie wiemy, czy po wojnie wróciła na Białoruś, czy tak jak Nina i Anna, wyszła za mąż za Polaka i została w Polsce.Nazwisko rodowe: Frołowicz (nazwisko po mężu: nieznane).
Gdyby w Państwa materiałach, indeksach parafialnych lub pamięci rodzinnej pojawiła się jakakolwiek wzmianka o Marii Frołowicz z Gutowa, będę ogromnie wdzięczny za każdą nową wskazówkę.

Z poważaniem i głębokim szacunkiem,Igor Małaszewicz
MalaszewiczIgor

Sympatyk

Dzień dobry,
Zwracam się z ogromną prośbą do społeczności forum, a w szczególności do osób mieszkających lub bywających na cmentarzach w Prudniku oraz Katowicach.
Prowadzę badania nad moją własną, rodowitą linią macierzyńską Frołowiczów pochodzących z Białorusi. Moja prababcia Stefanida Frołowicz urodziła się в 1897 roku. Udało mi się ustalić, że córki jej rodzonego brata Bazylego (Wasilija) Frołowicza po wojnie zamieszkały w Polsce. Odnalazłem ich groby, jednak nie mam żadnego kontaktu z ich żyjącymi potomkami.
Bardzo zależy mi na dotarciu do krewnych i chciałbym skorzystać ze sprawdzonej metody – prosić kogoś o pomoc w pozostawieniu krótkiej wiadomości w zalaminowanej koszulce bezpośrednio na grobach.
Oto dokładne lokalizacje, które udało mi się ustalić dzięki systemowi Grobonet:
1. PRUDNIK (Cmentarz Komunalny, ul. Kościuszki):
Lokalizacja: Sektor 10 / Rząd 13 / Miejsca nr 3 i nr 4 (groby sąsiadujące)
Kto jest pochowany: Janina Grabowska z domu Frołowicz (1923–2012), jej mąż Adolf Grabowski (1917–1999) oraz ich dzieci: Eugeniusz Grabowski (1946–2008) i Krystyna Pajerska z domu Grabowska (1950–2018). Leży tam również Marianna Grabowska (1894–1970).
2. KATOWICE (Cmentarz Komunalny, ul. Murckowska):
Kto jest pochowany: Anna Dziura z domu Frołowicz (rodzona siostra Janiny) oraz jej mąż Zdzisław Dziura.
Czy ktoś z Państwa odwiedza te cmentarze i mógłby wydrukować oraz zostawić krótką informację z moimi danymi kontaktowymi na tych nagrobkach?
Będę ogromnie wdzięczny za każdą pomoc, która pozwoli mi połączyć się z moją polską rodziną (w szczególności poszukuję kontaktu z potomkami z linii Pajerskich, Grabowskich i Dziura).
Mój bezpośredni adres e-mail: magorivmsk@gmail.com
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź!
Pozdrawiam serdecznie,
Igor
MalaszewiczIgor

Sympatyk

P.S.
Chciałbym dodać, że wszystkie powyższe informacje i lokalizacje grobów udało mi się ustalić nie samemu, ale dzięki nieocenionej i ogromnej pomocy użytkowników tego forum – Grażyny oraz Władka Sroczyńskiego.
Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję!

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Maria
Administrator
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 53 times

Post autor: Krystyna.waw »

Pan Sroczyński nie odzywa się na forum, choć okres karencji dawno się skończył.
Szkoda, bo jest znawcą wielu tematów genealogicznych
Może się kiedyś jednak pokaże :k:
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”