Hoszycki (h. Kierdeja) – Wołyń, Śląsk i Czechy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Hoszi

Hoszycki (h. Kierdeja) – Wołyń, Śląsk i Czechy

Post autor: Hoszi »

T: Poszukuję informacji o rodzinie Hoszyckich (h. Kierdeja) – Wołyń, Śląsk i Czechy

Dzień dobry,
Poszukuję osób badających historię rodu Hoszyckich herbu Kierdeja.
Od dłuższego czasu prowadzę badania nad moją linią rodziny i zależy mi na nawiązaniu kontaktu z badaczami, którzy spotkali się z tym nazwiskiem w swoich kwerendach, szczególnie w kontekście migracji z Wołynia na Śląsk.
Mój problem badawczy:
W trakcie poszukiwań zauważyłem, że nazwisko mojej rodziny na przestrzeni wieków zapisywane było w wielu wariantach, co znacząco utrudnia odnalezienie ciągłości w dokumentach. Jest to wynik zarówno zmian fonetycznych, jak i specyfiki zapisu w różnych językach oraz systemach administracyjnych.
Warianty nazwiska, na które natrafiłem:
Hoszycki (główna forma używana obecnie jest nas dokładnie 43 osoby noszące to nazwisko w Polsce),
Hojski,
Hoscki,
Hościł,
Hoścki,
Goszycki (zapis pojawia się dokumentach Wołyńskiej Deputacji Szlacheckiej sprawa 1842),
Hoshytzki (wariant niemiecki).
Kontekst moich ustaleń:
Moje badania dotyczą powiązań między kilkoma punktami geograficznymi. Interesują mnie zwłaszcza:
Linia czesko-śląska: Antoni Hoszycki, który około 1800 roku pojawił się w Dolnym Beneszowie (Dolní Benešov) i był ojcem Medarda Hoszyckiego.
Linia pokoleniowa:
Medard Hoszycki był ojcem Leopolda Hoszyckiego, który urodził się 14 listopada. Śląskie korzenie:
Moja linia od pokoleń związana jest ze Śląskiem (rejon Rydułtów i Rybnika).
Moje pytania: Czy ktoś z Państwa spotkał się w swoich poszukiwaniach z wymienionymi wariantami nazwiska (szczególnie „Hoshytzki”, „Hoscki” czy „Goszycki”) w kontekście herbu Kierdeja?
Czy dysponują Państwo wiedzą na temat migracji szlachty o tych korzeniach z terenów Wołynia na Śląsk w XIX wieku? Czy znane są Państwu jakiekolwiek opracowania lub publikacje dotyczące rodzin posługujących się tym nazwiskiem, które mogłyby pomóc mi w połączeniu mojej linii śląskiej z wołyńską? Będę ogromnie wdzięczny za każdą wskazówkę, wymianę doświadczeń lub kontakt, jeśli ktoś z Państwa również zajmuje się tym rodem. Każda informacja jest dla mnie cenna.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Marcin
Zieliński_Jan

Sympatyk
Podziękował: 8 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Re: Hoszycki (h. Kierdeja) – Wołyń, Śląsk i Czechy

Post autor: Zieliński_Jan »

Może spróbuje Pan zobaczyć w herbarzach dot. szlachty śląskiej?

Raczej najlepiej będzie przyjąć najstarszą wersję nazwiska jako punkt odniesienia chyba, że rodzina w herbarzach widnieje z różnymi wariantami nazwiska.

Pozdrawiam
Jan
Hoszi

Re: Hoszycki (h. Kierdeja) – Wołyń, Śląsk i Czechy

Post autor: Hoszi »

W śląskich herbarzach ani pruskich nic nie ma. Głównym śladem jest Gubernia Wołyńska
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”