Archiwum w Tarnopolu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

mbeelas

Sympatyk
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: mbeelas »

Czy tam akceptują dolary, czy tylko hrywny?
Marcin
natmarkow

Sympatyk
Mistrz

Archiwum w Tarnopolu

Post autor: natmarkow »

Czy ktoś z Państwa zamawiał ostatnio jakieś skany z archiwum w Tarnopolu? Jeśli tak to jaki jest czas realizacji zamówienia?
Natalia
Natalia
Musial_Katarzyna
Adept

Re: Archiwum w Tarnopolu

Post autor: Musial_Katarzyna »

natmarkow pisze:Czy ktoś z Państwa zamawiał ostatnio jakieś skany z archiwum w Tarnopolu? Jeśli tak to jaki jest czas realizacji zamówienia?
Natalia
Ja zamawiałam w kwietniu, czekałam na odpowiedź około 1,5 miesiąca.

Pozdrawiam, Katarzyna.
mbeelas

Sympatyk

Musial_Katarzyna pisze:
natmarkow pisze:Czy ktoś z Państwa zamawiał ostatnio jakieś skany z archiwum w Tarnopolu? Jeśli tak to jaki jest czas realizacji zamówienia?
Natalia
Ja zamawiałam w kwietniu, czekałam na odpowiedź około 1,5 miesiąca.

Pozdrawiam, Katarzyna.
A jaka walute tam przyjmuja? Trzwba miec ukrainskie konto w banku?
Marcin
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 8 times

Post autor: Jozwiak_Bartlomiej »

Byłem z nimi w kontakcie w kwietniu. Po 1,5 miesiąca oczekiwania na odnalezienie dokumentu, w mailu podali kwotę i rachunek na przelew w USD. Możliwe jest dokonanie płatności kartą w UAH, ale musiałem o to dodatkowo pytać. Przysłali mi rachunek w hrywnach. Link do płatności kartą przez ukraiński Privat Bank jest dostępny na stronie internetowej archiwum.

Bartlomiej
tomekh

Sympatyk

Post autor: tomekh »

Dzień dobry, w jaki sposób składać zapytania do archiwum w Tarnopolu? Czy można emailem, jeśli tak na jaki adres, za jakiej strony? Czy można po polsku czy ukraińsku? Jak formułować zapytania? Jak wygląda ta procedura.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tomasz.
JanuszD
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: JanuszD »

Na familysearch są dostępne nowe skany z Archiwum Państwowego w Tarnopolu. Nie udało mi się znaleźć ksiąg metrykalnych, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że już są. Jeśli ktoś z Was ma do nich dostęp to proszę o zamieszczenie ich na forum.
Poniżej linki do arkuszów ocen ze szkół z województwa tarnopolskiego, paszporty ze zdjęciami, wnioski o repatriację do Polski itd..
https://www.familysearch.org/pl/records ... Order=DESC
https://www.familysearch.org/pl/records ... ESC&page=1
https://www.familysearch.org/pl/records ... ESC&page=1

Pozdrawiam
Janusz
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk

Według informacji które znalazłem na ukraińskiej stronie użytkowników Family Search, z archiwum w Tarnopolu są dostępne następujące grupy zdjęć:
3 do których linki są podane powyżej:
Управління СБУ в Тернопільської області
Емігрантські організації (Тернопіль)
Різні судові та юридичні установи (Тернопіль)

i 3 kolejne
Різні військові та поліцейські організації (Тернопіль)
Державні інституції (Тернопіль)
Різні церкви і відділи записів актів цивільного стану (Тернопіль)

Nazwy te wystarczy wkleić w pole "Twórca" przy filtrowaniu kolekcji.

Drobna część ksiąg metrykalnych z fondu 487-1 jest tu https://uk.wikisource.org/wiki/%D0%90%D ... 0%9E/487/1

Podobno skanowanie dla FS w Tarnopolu trwa.

PS. Niedawno otrzymałem z tego archiwum skan księgi: parafia Myszkowice, śluby 1868-1890 (487-1-628).

Pozdrawiam
Bartłomiej
JanuszD
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: JanuszD »

Bardzo dziękuje Panie Bartłomieju za informację. Nic nie pozostaje jak tylko czekać na księgi metrykalne.
Pozdrawiam
Janusz
mbeelas

Sympatyk

Jozwiak_Bartlomiej pisze: sob 04 lip 2026, 20:12 Według informacji które znalazłem na ukraińskiej stronie użytkowników Family Search, z archiwum w Tarnopolu są dostępne następujące grupy zdjęć:

i 3 kolejne

Drobna część ksiąg metrykalnych z fondu 487-1 jest tu https://uk.wikisource.org/wiki/%D0%90%D ... 0%9E/487/1

PS. Niedawno otrzymałem z tego archiwum skan księgi: parafia Myszkowice, śluby 1868-1890 (487-1-628).

Pozdrawiam
Bartłomiej
A jak się dostać na taką stronę? Interesują mnie Hadyńkowce (k. Czortkowa) oraz Trembowla. Może ktoś coś tam wie i podpowie.
Marcin
Jozwiak_Bartlomiej

Sympatyk

mbeelas pisze: ndz 05 lip 2026, 01:42
Jozwiak_Bartlomiej pisze: sob 04 lip 2026, 20:12 Według informacji które znalazłem na ukraińskiej stronie użytkowników Family Search, z archiwum w Tarnopolu są dostępne następujące grupy zdjęć:

i 3 kolejne

Pozdrawiam
Bartłomiej
A jak się dostać na taką stronę? Interesują mnie Hadyńkowce (k. Czortkowa) oraz Trembowla. Może ktoś coś tam wie i podpowie.
Trzeba wejść na FS w dział "ZDJĘCIA" i wybrać "WIĘCEJ OPCJI".
Księgi z miejscowości których Pan szuka są też w archiwum we Lwowie, dostępne w sieci.
Bartłomiej
mbeelas

Sympatyk

Jozwiak_Bartlomiej pisze: ndz 05 lip 2026, 21:58

i 3 kolejne

Pozdrawiam
Bartłomiej
Księgi z miejscowości których Pan szuka są też w archiwum we Lwowie, dostępne w sieci.
Bartłomiej
Dziękuję za odpowiedź. Nie szukam ksiąg metrykalnych a inne dokumenty jak np szkolne czy właściwie cokolwiek innego.
Marcin
Skoczny
Ekspert
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Skoczny »

mbeelas pisze: pn 06 lip 2026, 01:52

Bartłomiej
Dziękuję za odpowiedź. Nie szukam ksiąg metrykalnych a inne dokumenty jak np szkolne czy właściwie cokolwiek innego.
Na FS niestety są słabo lub w ogóle nie opisane jednostki. Polecam na stronie archiwum znaleźć konkretne numery zespołów (фонд), serii (Опис) i jednostek (Cправa).
https://archives.te.gov.ua/elektronnij- ... -1939-roku
Na przykład zespół 14 to Starostwo powiatowe Czortków.

Następnie na FS, po wejściu w jeden z przesłanych przez Pana Janusza linków, kliknąć "Opcje" i zaznaczyć, żeby pokazana była "Sygnatura archiwum". Potem należy wejść w "Zawęź wyniki wyszukiwania" i w polu "Twórca" wpisać jedną z tych fraz podanych wcześniej przez Pana Bartłomieja (po ukraińsku, tłumaczenie tylko dla ułatwienia):

Різні судові та юридичні установи (Тернопіль) - Różne instytucje sądownicze i prawne (Tarnopol)
Емігрантські організації (Тернопіль)- Organizacje emigracyjne (Tarnopol)
Управління СБУ в Тернопільської області - Departament Służby Bezpieczeństwa (SBU) w obwodzie tarnopolskim
Різні військові та поліцейські організації (Тернопіль) - Różne organizacje wojskowe i policyjne (Tarnopol)
Державні інституції (Тернопіль) - Instytucje państwowe (Tarnopol)
Різні церкви і відділи записів актів цивільного стану (Тернопіль) - Różne kościoły i urzędy stanu cywilnego (Tarnopol)

Teraz, znowu w zakładce "Opcje", w polu "Słowo kluczowe" należy wpisać łącznie z cudzysłowem interesującą nas sygnaturę ("zespół-seria-jednostka"), np. "14-1-41". Można też wpisać sam numer zespołu i serii, żeby zawęzić wyniki do serii i zobaczyć które jednostki są dostępne, np. "14-1".

Niestety trzeba tak robić osobno dla każdego "Twórcy", nie wiem czy można na FS wyszukiwać w ten sposób w całym zasobie udostępnionym przez konkretne archiwum.
Pozdrawiam,
Kacper
mbeelas

Sympatyk

Skoczny pisze: pn 06 lip 2026, 09:51
mbeelas pisze: pn 06 lip 2026, 01:52

Bartłomiej
Na FS niestety są słabo lub w ogóle nie opisane jednostki. Polecam na stronie archiwum znaleźć konkretne numery zespołów (фонд), serii (Опис) i jednostek (Cправa).
https://archives.te.gov.ua/elektronnij- ... -1939-roku
Na przykład zespół 14 to Starostwo powiatowe Czortków.

Następnie na FS, po wejściu w jeden z przesłanych przez Pana Janusza linków, kliknąć "Opcje" i zaznaczyć, żeby pokazana była "Sygnatura archiwum". Potem należy wejść w "Zawęź wyniki wyszukiwania" i w polu "Twórca" wpisać jedną z tych fraz podanych wcześniej przez Pana Bartłomieja (po ukraińsku, tłumaczenie tylko dla ułatwienia):

Різні судові та юридичні установи (Тернопіль) - Różne instytucje sądownicze i prawne (Tarnopol)
Емігрантські організації (Тернопіль)- Organizacje emigracyjne (Tarnopol)
Управління СБУ в Тернопільської області - Departament Służby Bezpieczeństwa (SBU) w obwodzie tarnopolskim
Різні військові та поліцейські організації (Тернопіль) - Różne organizacje wojskowe i policyjne (Tarnopol)
Державні інституції (Тернопіль) - Instytucje państwowe (Tarnopol)
Різні церкви і відділи записів актів цивільного стану (Тернопіль) - Różne kościoły i urzędy stanu cywilnego (Tarnopol)

Teraz, znowu w zakładce "Opcje", w polu "Słowo kluczowe" należy wpisać łącznie z cudzysłowem interesującą nas sygnaturę ("zespół-seria-jednostka"), np. "14-1-41". Można też wpisać sam numer zespołu i serii, żeby zawęzić wyniki do serii i zobaczyć które jednostki są dostępne, np. "14-1".

Niestety trzeba tak robić osobno dla każdego "Twórcy", nie wiem czy można na FS wyszukiwać w ten sposób w całym zasobie udostępnionym przez konkretne archiwum.
Dzięki. Panowie macie połapane w tym FS. Znalazłem niespodziewanie dokumenty z sądu w Stanisławowie. Wszystko mi się przyda. Dzięki
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”