Pochodzenie nazwiska cz.9

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Podziękował: 17 times
Otrzymał podziękowania: 25 times

Re: Znaczenie nazwiska - Bownik, oraz Tomaszczenik

Post autor: Virg@ »

Eleno,

za te śliczne serduszka, przesyłam dodatkową informację :D
Jeśli jeszcze nie szukałaś na „Lubgenie”, to w bazie indeksów metrykalnych na Portalu genealogicznym Lubuskie Korzenie znajdziesz informacje o licznych narodzinach/chrztach (224),
ślubach (163) oraz zgonach (255) – osób noszących interesujące Ciebie nazwisko.
Wystarczy tylko wpisać w odpowiednie „okienko” nazwisko: Bownik.

Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie oraz Twoim Bliskim miłych i słonecznych Świąt Wielkanocnych –
Lidia

PS - zajączek wielkanocny

Zgodnie z badaniami Instytutu Języka Polskiego PAN, nazwisko Bownik jest prawdopodobną adaptacją niemieckich nazw osobowych, to zastanawiam się, że skoro dane o frekwencji wskazują „gniazdo rodowe” na Lubelszczyźnie, czy nazwisko Bownik może być pochodzenia odmiejscowego?
W języku polskim nazwiska bardzo często powstawały poprzez dodanie przyrostka -ik do nazwy miejscowości (lub jej fragmentu), co oznaczało mieszkańca danego miejsca lub osobę z niego pochodzącą.
W kontekście lubelskim, gdzie zjawisko tworzenia nazwisk odmiejscowych było silne, można rozważać następujące pochodzenie:
- Bowniki (miejscowość): Bownik może być po prostu określeniem osoby pochodzącej z miejscowości o nazwie Bowniki. W Polsce istnieją wsie o takiej nazwie (choćby w województwie łódzkim), a w toponimii lubelskiej często dochodziło do migracji ludności.
- Bowniki / Bownik (dawne nazwy): Z powodu ewolucji języka i nazw geograficznych, nazwisko mogło powstać od nieistniejących już dziś lub zapomnianych nazw miejscowych (przysiółków), które brzmiały podobnie do Bownik.

Inne jeszcze etymologie (nieodmiejscowe).
Bownik (od apelatywu): Część badaczy może wywodzić to nazwisko od słowa bownik – w staropolszczyźnie mógł to być przydomek kogoś, kto "bowa" (chowa, pilnuje) lub zniekształcona forma pochodząca od bój (bójnik, bownik).
To takie moje skojarzenie z zajączniem wielkanocnym :D

Lidia
doda1990.19

Sympatyk
Podziękował: 20 times

Nazwisko Bodziachowski

Post autor: doda1990.19 »

Witam,
Chętnie dowiem się czegoś więcej o nazwisku Bodziachowski, dawniej Bodziach, Bodzioch
Dorota Tworek
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Otrzymał podziękowania: 20 times
Kontakt:

Re: Pochodzenie nazwiska cz.9

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Witaj Doroto,

Prawdopodobnie odimienne, wszystkie w jednej gałęzi nazwisk, pochodzące od starop. imienia złożonego Bodze-por o niejasnej etymologii (moźe pol. odpowiednik im. Deospor lub Christophorus), lub skr. od słow. imienia złożonego Ostro-bod, lub od niem. n. os. Bodo.

Źródło: Słownik PAN

Pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
doda1990.19

Sympatyk

Post autor: doda1990.19 »

Tadeusz_Wysocki pisze: czw 14 maja 2026, 13:58 Witaj Doroto,

Prawdopodobnie odimienne, wszystkie w jednej gałęzi nazwisk, pochodzące od starop. imienia złożonego Bodze-por o niejasnej etymologii (moźe pol. odpowiednik im. Deospor lub Christophorus), lub skr. od słow. imienia złożonego Ostro-bod, lub od niem. n. os. Bodo.

Źródło: Słownik PAN

Pozdrawiam serdecznie,
Tadeusz
Witam,
Dziękuje za wyjaśnienie. Niżej znalazłam etymologie imienia Bodzepor oraz Ostrobod, ciekawe..
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bodzepor
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostrobod
Dorota Tworek
Konstanty

Post autor: Konstanty »

Dzień dobry,
pierwszy raz zalogowałem się na forum i bardzo proszę o wyrozumiałość.

Pochodzę z Ukrainy i prosiłbym o pomoc w rozszyfrowaniu etymologii mojego nazwiska: Кобка (Kobka).

Pozdrawiam
Konstanty
Roman2021
Podziękował: 1 time

Pochodzenie nazwiska Pecho i Czernow

Post autor: Roman2021 »

Skąd pochodzi nazwisko PECHO i CZERNOW sporo osób o tych nazwiskach mieszkało w okolicy parafii w Tarczynie

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Awatar użytkownika
dzika_jagoda

Sympatyk
Podziękował: 19 times
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: dzika_jagoda »

Konstanty pisze: śr 27 maja 2026, 08:21 Dzień dobry,
pierwszy raz zalogowałem się na forum i bardzo proszę o wyrozumiałość.

Pochodzę z Ukrainy i prosiłbym o pomoc w rozszyfrowaniu etymologii mojego nazwiska: Кобка (Kobka).

Pozdrawiam
Konstanty
Cechówki i rzemiosło: W dawnych zapiskach (np. badaniach Oskara Kolberga) można natknąć się na kobkę w znaczeniu rodzaju drewnianej laski pasterskiej lub rzeźbionej pałki.

Wydaje mi się ,że może to być zdrobnienie od imienia Jakob/Jakub tylko bardziej z ruska ... Jakubek zdrobniale po polsku = Kuba ,a ze wschodnia Kobka

Ponadto znalazłam również,że:

Słowo „Koba” w kontekście historycznym to dawny pseudonim rewolucyjny Józefa Stalina.
Zanim został przywódcą ZSRR, używał tego przydomka w czasach działalności podziemnej (początek XX wieku). Pochodził on od imienia bohatera gruzińskiej powieści Ojcobójstwo (rodzaj lokalnego „Robin Hooda” – szlachetnego banity).
"Symbolika: W gruzińskiej kulturze literackiej postać ta uosabiała dumnego, nieustraszonego górala i lokalnego „Robin Hooda”, walczącego z uciskiem.
Użycie: Stalin tak bardzo utożsamiał się z tą postacią, że w początkach swojej działalności rewolucyjnej i przestępczej (m.in. napady na banki) wymagał, aby najbliżsi towarzysze i przyjaciele zwracali się do niego wyłącznie per „Koba”

Ewentualnie może jeszcze oznaczać Czeskie słowo: W języku czeskim „kobka” oznacza celę (np. więzienną) lub małą komórkę.

Natomiast w dawnej polszczyźnie słowo to (lub „koba”) oznaczało również kobyłę (klacz) lub odnosiło się do chlewu (jako dawne określenie wiejskiej gospodyni). coś takiego mi wypluło AI ,więc jakby co to proszę to zweryfikować :)
Pozdrawiam,
Jagoda
*** Korzeniowski, Ostrowski, Sowiński, Ceglarski, Warchowski, Ozimek ,Gąsiorowski, Skoczewski, Grochowalski, Chmielowski, Mężeński, Wilkoszewski ,Onuszkiewicz i wielu innych :D :roll:
Karol226

Sympatyk
Podziękował: 4 times

Post autor: Karol226 »

Witam,

Proszę o etymologię nazwiska Oszkiel.

Nazwisko to występowało w parafii Stoczek Łukowski.
Najstarszy przodek z ok. 1700 r, - Michał Oszkiel był mieszczaninem w Stoczku. Potomkowie Michała byli zazwyczaj mieszczaninami, krawcami i piśmiennymi urzędnikami w miasteczku.

Pozdrawiam
Karol
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Post autor: Krystyna.waw »

Oszkiel - nie ma udokumentowanego pochodzenia.

To twoje?
https://laliny.sabak.info.pl/index.php? ... d-oszk.htm
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Karol226

Sympatyk
Podziękował: 4 times

Post autor: Karol226 »

Nie, to nie moje.

Karol
aniulenka

Sympatyk

Re: Pomoc w ustaleniu pochodzenia nazwisk

Post autor: aniulenka »

janusz59 pisze: pn 23 sty 2023, 13:32 Jakie są przesłanki, aby nazwisko Mamos łączyć z Żydami?

Moim zdaniem żadne. Nazwisko występuje od dawna w okolicach Warty w społeczności chłopskiej.

Pozdrawiam
Janus
Moja babcia, domo Mamos z Warty, opowiadla jakas rodzinna legende, ze Mamos to jacys 2 bracia z Grecji przybyli dawno dawno temu 🙂

Pozdrawiam, Anna
jakko
Podziękował: 2 times

Post autor: jakko »

Dzień dobry,
chciałbym zapytać o etymologię mojego nazwiska CZERNICKI. Odszukałem przodków do około 1730 r. Wszyscy byli chłopami (komornikami, rolnikami, etc.) i pochodzili z okolic Wiewiórki i Zasowa (województwo podkarpackie, powiat dębicki).
Podobno ktoś kiedyś dotarł do informacji, że moi przodkowie przybyli do Polski z okolic Mołdawii (Wołochowie?) ale ja nie znalazłem potwierdzenia tego. Czerniccy to przeważnie osoby o ciemnych włosach i ciemnobrązowych oczach. Czy nazwisko może pochodzić od tej cechy? Wiem też, że po XV wieku chłopstwo zmieniało swoje nazwiska na brzmiące bardziej szlachecko i dlatego zakładam, że końcówka -cki właśnie w taki sposób pojawiła się w moim nazwisku.
Będę wdzięczny za każdą informację :)
Bartosz
Sierzbista_karol

Sympatyk

Post autor: Sierzbista_karol »

Witam .
Interesuje mnie pochodzenia nazwiska Art okolice Płońska / Ciechanowa .
Karol
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”