T: Brak aktu chrztu
Dzień dobry,
piszę z następującą zagwozdką. Nie potrafię odnaleźć aktu chrztu mojej praprababci Karoliny Kurosz z d. Ślęczka, która zgodnie z aktem zgonu urodziła się w miejscowości Lecka dnia 17 listopada 1897 roku. Ta miejscowość w woj. podkarpackim podlega pod parafię Błażowa. Urodziło się tam wiele osób o nazwisku Ślęczka, ale akt chrztu Karoliny wydaje się jakby nie istnieć. Ta sama sytuacja występuje w przypadku jej braci: Hieronima Ślęczki i Juliana Ślęczki. Z informacji z aktu zgonu wynika, że mąż Karoliny Kurosz z d. Ślęczka nazywał się Józef Kurosz. Jej rodzice mieli nazywać się Józef Ślęczka i Katarzyna z d. NN.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Michał
Par. Błażowa, brak aktu chrztu
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
Zieliński_Jan

- Podziękował: 8 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Brak aktu chrztu
Dzień dobry
Jeżeli w zakresie, w którym szukana osoba mogła się urodzić, nie ma aktu chrztu z tą osobą, to mogło tak być z kilku powodów:
- imię szukanej osoby w akcie chrztu jest inne,
- miejscowość urodzenia podana w innych dokumentach mogła leżeć w innej parafii,
- owa miejscowość mogła być podana błędnie,
- akt mógł się nie zachować do naszych czasów np. przez urwany kawałek kartki.
U mnie również pewna osoba miała wpisaną miejscowość, w której się nie urodziła w tym czasie wg metryk.
Pozdrawiam
Jan
Jeżeli w zakresie, w którym szukana osoba mogła się urodzić, nie ma aktu chrztu z tą osobą, to mogło tak być z kilku powodów:
- imię szukanej osoby w akcie chrztu jest inne,
- miejscowość urodzenia podana w innych dokumentach mogła leżeć w innej parafii,
- owa miejscowość mogła być podana błędnie,
- akt mógł się nie zachować do naszych czasów np. przez urwany kawałek kartki.
U mnie również pewna osoba miała wpisaną miejscowość, w której się nie urodziła w tym czasie wg metryk.
Pozdrawiam
Jan
-
sbasiacz

- Podziękował: 14 times
- Otrzymał podziękowania: 21 times
Re: Brak aktu chrztu
Józef Ślęczka i Katarzyna Wolanin brali ślub w parafii Golcowa w 1886, tam urodziło się dwoje dzieci w 1896 Antoni a w 1900 Aniela, ale ta parafia jest zindeksowana od 1890,
może pozostałe dzieci też rodziły się w Golcowej a ich nie widać bo nie są zindeksowane, Karolina urodziła się wg az w 1897 ten rok może być pomyłką, w parafii Błażowa występowało małżeństwo Józef i Katarzyna Ślęczka ale 50 lat wcześniej.
może pozostałe dzieci też rodziły się w Golcowej a ich nie widać bo nie są zindeksowane, Karolina urodziła się wg az w 1897 ten rok może być pomyłką, w parafii Błażowa występowało małżeństwo Józef i Katarzyna Ślęczka ale 50 lat wcześniej.
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
liverpoolczyk02

Re: Par. Błażowa, brak aktu chrztu
Szukać dalej, stworzyć szerszy kontekst sprawy. Czy na pewno należy szukać w księgach rzymskokatolickich? Akt może być też nieprecyzyjny w samej treści - zmieniony rok, inna miejscowość. Najpewniej jednak znajduje się w innej parafii.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/19606140
Tutaj jest spis parafian, nie widzę ani Józefa, ani Katarzyny Ślęczki. Jeśli nie znalazłeś też aktów urodzenia rodzeństwa, musisz przyjąć, że rodzina korzystała z innej parafii. Spróbuj też dotrzeć do innych dokumentów dotyczących Karoliny.
Pojedynczy akt jeszcze nie jest wyrocznią, a tym bardziej odpis. Mam u siebie parafialny odpis, z pieczątką i podpisem proboszcza, zaświadczający, że osoba urodziła się w 1895 r. w konkretnej wsi. Pudło, akt w księdze za rok 1897
Wczoraj zmagałem się z sytuacją, w której osoba z Kresów przywiozła parafialny odpis, który przetłumaczyła i to tłumaczenie się zachowało. Zgodnie z nim, urodziła się w 1902 r., w miejscowości P, na pieczątce miejscowość Z. Problem w tym, że nie odnalazłem jej w żadnej z dwóch miejscowych parafii w miejscowości Z. Okazało się, że jej rodzina uczęszczała do parafii grekokatolickiej na wschód od jej maleńkiej wsi, w innej miejscowości, niż ta, która widnieje na przetłumaczonym odpisie. Bogiem a prawdą, obydwa odpisy wydawane w latach 1944-1945, w gorącym okresie, więc można wybaczyć.
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/19606140
Tutaj jest spis parafian, nie widzę ani Józefa, ani Katarzyny Ślęczki. Jeśli nie znalazłeś też aktów urodzenia rodzeństwa, musisz przyjąć, że rodzina korzystała z innej parafii. Spróbuj też dotrzeć do innych dokumentów dotyczących Karoliny.
Pojedynczy akt jeszcze nie jest wyrocznią, a tym bardziej odpis. Mam u siebie parafialny odpis, z pieczątką i podpisem proboszcza, zaświadczający, że osoba urodziła się w 1895 r. w konkretnej wsi. Pudło, akt w księdze za rok 1897
Szymon B - Dziki Zachód
Akta urodzeń prowadzone były odrębnie dla każdej wsi.
Ostatni zindeksowany i dostępny on-line chrzest dot. wsi Lecka: 16/1879 Tekla Kocur (Józef, Marianna Groszek).
Na następnej stronie mamy podsumowanie. Zatem księgę zakończono w czerwcu 1879 i rozpoczęto nową.
Chodzi mi o strony 123 i 124 wg numeracji proboszcza, skany 181 i 183.
Z kolei w miejscu skanów 190-248 pojawia się napis plik niedostępny.
Miejsce zarezerwowane na jakieś dane? Może kontakt z archiwum coś wyjaśni.
Krzysiek
Ostatni zindeksowany i dostępny on-line chrzest dot. wsi Lecka: 16/1879 Tekla Kocur (Józef, Marianna Groszek).
Na następnej stronie mamy podsumowanie. Zatem księgę zakończono w czerwcu 1879 i rozpoczęto nową.
Chodzi mi o strony 123 i 124 wg numeracji proboszcza, skany 181 i 183.
Z kolei w miejscu skanów 190-248 pojawia się napis plik niedostępny.
Miejsce zarezerwowane na jakieś dane? Może kontakt z archiwum coś wyjaśni.
Krzysiek
Dziękuję bardzo za wskazówki i sugestie. Zamierzam sprawdzić oba tropy: czy osoby innego wyzwania z miejscowości Lecka mogły uczęszczać do innej parafii niż Błażowa oraz skontaktować się z Archiwum Państwowym w Rzeszowie w sprawie nieudostępnionych akt metrykalnych. Dzięki państwa pomocy zastanawia mnie kolejna kwestia: co robili np. protestanci, gdy chcieli zarejestrować chrzest, małżeństwo lub zgon mieszkając bardzo daleko od swojego kościoła? Do jakiej parafii oni mogli wtedy należeć? Dlaczego od 1879 do 1904 roku nie spisano w par. Błażowa ani jednego aktu ze wsi Lecka? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał