Wykaz osób z akt paraf. Diecezji Łuckiej Ks. Żurka, Cz.2

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 5 times

Re: Re:

Post autor: Goś_Edmund »

Joginka pisze: śr 22 kwie 2026, 12:15 Okazało się, że chodzi o nazwisko Zgrodek. Takie jest podane w kopercie dowodowej pradziadka. Jest to nazwisko panieńskie jego mamy. Marcelina Zgrodek. Proszę jeśli to możliwe o sprawdzenie tego nazwiska w wykazie. Pozdrawiam, Joginka :)
Goś_Edmund pisze: wt 06 maja 2025, 11:32 Często zdarza mi się odczytywać imiona o podobnym brzmieniu, lecz różniące się jedną lub dwoma literkami. Wszystko zależało od plebana, który spisywał dany akt. Większość parafian w tamtym czasie była niepiśmienna i jak podano, tak zostało zapisane. Tak więc Marcjanna mogła figurować w innym akcie jako Marcelina. Ale jest tutaj inny - genealogiczny aspekt. Otóż moja babcia Franciszka zd.Grodek ur.1878r. w Kolonii Gruszówka gm. Lubitów miała siostrę Mariannę ur.1862r.. Ich rodzicami byli: Grodek Marcin i Julianna Serowik (parafia Hołoby), co nie znaczy, że mogli mieć jeszcze więcej dzieci i w tym Marcjannę/Marceline. Muszę się przyznać, że nie wgłębiałem się dalej w rodzinę Grodek.
Edmund
Nie pamiętam dokładnie o jakich parafiach było pisane, ale przeszukałem parafie: Kowel, Hołoby, Turzysk i takowego nazwiska nie napotkałem. Jest jedynie zbliżone: Zgorski Leon Longin w Kowlu. Czy o te parafie chodziło?
Edmund
Joginka

Sympatyk

Re: Re:

Post autor: Joginka »

Tak dokładnie, dziękuje
Goś_Edmund pisze: śr 22 kwie 2026, 20:40
Joginka pisze: śr 22 kwie 2026, 12:15 Okazało się, że chodzi o nazwisko Zgrodek. Takie jest podane w kopercie dowodowej pradziadka. Jest to nazwisko panieńskie jego mamy. Marcelina Zgrodek. Proszę jeśli to możliwe o sprawdzenie tego nazwiska w wykazie. Pozdrawiam, Joginka :)
Goś_Edmund pisze: wt 06 maja 2025, 11:32 Często zdarza mi się odczytywać imiona o podobnym brzmieniu, lecz różniące się jedną lub dwoma literkami. Wszystko zależało od plebana, który spisywał dany akt. Większość parafian w tamtym czasie była niepiśmienna i jak podano, tak zostało zapisane. Tak więc Marcjanna mogła figurować w innym akcie jako Marcelina. Ale jest tutaj inny - genealogiczny aspekt. Otóż moja babcia Franciszka zd.Grodek ur.1878r. w Kolonii Gruszówka gm. Lubitów miała siostrę Mariannę ur.1862r.. Ich rodzicami byli: Grodek Marcin i Julianna Serowik (parafia Hołoby), co nie znaczy, że mogli mieć jeszcze więcej dzieci i w tym Marcjannę/Marceline. Muszę się przyznać, że nie wgłębiałem się dalej w rodzinę Grodek.
Edmund
Nie pamiętam dokładnie o jakich parafiach było pisane, ale przeszukałem parafie: Kowel, Hołoby, Turzysk i takowego nazwiska nie napotkałem. Jest jedynie zbliżone: Zgorski Leon Longin w Kowlu. Czy o te parafie chodziło?
Edmund
Ania :)
Przemas87

Sympatyk

Re: Wykaz osób z akt paraf. Diecezji Łuckiej Ks. Żurka, Cz.2

Post autor: Przemas87 »

Proszę o pomoc w znalezieniu informacji o małżonkach Józef i Franciszka Łopata. Kiedyś widziałem nawet fragment z książki o nich, ale gdzie mi się zapodział.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam, Przemek
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Przemas87 pisze: pn 27 kwie 2026, 21:55 Proszę o pomoc w znalezieniu informacji o małżonkach Józef i Franciszka Łopata. Kiedyś widziałem nawet fragment z książki o nich, ale gdzie mi się zapodział.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam, Przemek
Proszę podać miejscowość Ich zamieszkania albo parafię, gdyż trudno poszukać jednego nazwiska w 12 tomach, gdzie każdy ma ok.800 stron i jest podzielony na parafie Diecezji Łuckiej
Edmund
Morwa

Sympatyk

Post autor: Morwa »

Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu w miarę możliwości informacji o małżeństwie Jan Piotrowski i Antonina Lipińska, wiem, że przebywali we wsi Płoska, później w Równem.

Dziękuję!
Pozdrawiam, Aleksandra
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Morwa pisze: pt 05 cze 2026, 16:37 Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu w miarę możliwości informacji o małżeństwie Jan Piotrowski i Antonina Lipińska, wiem, że przebywali we wsi Płoska, później w Równem.

Dziękuję!
Płoska była w parafii Hruszwica, której brak w tomach. Sprawdziłem również Równe i tan nie napotkałem obu wspomnianych nazwisk
Edmund
Coolguy223

Sympatyk

Post autor: Coolguy223 »

Czy ktoś posiada egzemplarz tomu XI książki księdza Żurka? Szukam kopii stron zawierających informacje o wszystkich osobach o nazwisku Bielawski z parafii Deraźne. Czy ktoś mógłby mi przesłać te strony?

-michael
Alicja43

Post autor: Alicja43 »

W tomie XI w parafii Deraźne jest tylko jeden zapis dotyczący nazwiska Bielawski.
Bielawski Maciej i Katarzyna Leśniowska , śl. 18.01.1797 w majdanie Bereściańskim

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Coolguy223

Sympatyk

Post autor: Coolguy223 »

Alicja43 pisze: pn 13 lip 2026, 21:57 W tomie XI w parafii Deraźne jest tylko jeden zapis dotyczący nazwiska Bielawski.
Bielawski Maciej i Katarzyna Leśniowska , śl. 18.01.1797 w majdanie Bereściańskim
Czy możesz przesłać mi kopię tego e-mailem? Swój adres e-mail wyślę Ci w wiadomości prywatnej.

-michael
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Coolguy223 pisze: pn 13 lip 2026, 22:08
Alicja43 pisze: pn 13 lip 2026, 21:57 W tomie XI w parafii Deraźne jest tylko jeden zapis dotyczący nazwiska Bielawski.
Czy możesz przesłać mi kopię tego e-mailem? Swój adres e-mail wyślę Ci w wiadomości prywatnej.

-michael
Jak najbardziej. Oczekuje na info. Dla uzupełnienia podam, że wypisy z parafii Świętej Trójcy w Deraźnem zostały sporządzone na podstawie luźnych kartek spisanych przez ks. Stanisława Czyżewskiego (Deraźne A-Ż, kartki 1-765, Sygn. S4-25) z parafii Dereźne, przechowywanych w Archiwum Ośrodka ABMK KUL Zespół Archiwum Parafii Derażne.
Edmund
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”