Czy to moja prababcia czy nie?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

semux

Sympatyk
Adept
Podziękował: 6 times
Otrzymał podziękowania: 16 times

Czy to moja prababcia czy nie?

Post autor: semux »

Z 8 pradziadków mam problem z brabacią Ludwiką Siebert.

Sytuacja wygląda tak:
Mój pradziadek Ferdynand Zell ożenił się z Emma Pigler w roku 1907 , ma potem przynajmniej 3 dzieci, ale do wieku dorosłego dożywa tylko Lilly Frida.
Emma Pigler umiera w roku 1957 roku w Żaganiu - pozostając przy nazwisku Zell/Cel.

14 sierpnia 1920 w Radogoszczy na świat przychodzi moja babcia, której rodzicami są Ferdynand Zell i Ludwika Siebert.

No i mam takie dokumenty:
Księga ludności stałej Karolew dom nr 1 tu oprócz Ferdynand'a, Emmy i Lilly Fridy jest jeszcze Tadeusz Erwin Zell urodzony w Radogoszczy z ojca Ferdynanda i niezamężnej Ludwiki z domu Siebert, ale mojej babci nie ma.
Akt zgonu (z Kutna) Ferdynanda Zell syna Ferdynanda Zella i Ludwiki Siebart - tu występuje jako żona.
Na akcie zgonu Oskara Zella (brata Ferdynanda) jest Ludwika Siebert żona murarza z Łodzi lat 43 licząca -> tu mamy orientacyny rok urodzenia 1894 no i informację, że Ludwika podaje się za żonę, ale chyba ślubu nie było, bo używa swojego nazwiska.

Prawdopodobnie Ferdynand i Ludwika nie wzieli ślubu i nie mam punktu zaczepienia jak ustalić pochodzenie Ludwiki Siebart.

Jedyne na co natrafiłem to ze spisu ludności miasta Łodzi tu jest Ludwika Zibert córka Ludwika urodzona w Łodzi w dniu 11 lipca 1893 roku wyznanie ewangelickie.

I znalazłem akt urodzenia Ludwiki nazwisko zapisane Zybert (ale data się zgadza co do dnia), jest akt ślubu rodziców i akt urodzenia ojca i widać, że nazwisko Zybert/Zibert/Siebert to jest to samo nazwisko, ale kościół katolicki nie ewangelicki !?

No i pytanie, ta Ludwika Siebert urodzona w roku 1893 to może być moja prabacią czy raczej brak podstaw do powiązania?
Co jeszcze można sprawdzić?

Pozdrawiam
Sergiusz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Re: Czy to moja prababcia czy nie?

Post autor: Krystyna.waw »

14 sierpnia 1920 - masz tę metrykę?
Co jest o matce?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
semux

Sympatyk
Adept

Krystyna.waw pisze: ndz 12 lip 2026, 19:12 14 sierpnia 1920 - masz tę metrykę?
Co jest o matce?
Nie mam metryki, mam wypis z 1944 o akcie z 1925 dot. urodzenia z 1920. Wypis jest że Zgierza i chyba nie ma metryk z 1925 roku (ewangelickich). No i wypisie ze ślubu dziadków też tylko imię i nazwisko prababci

Sergiusz
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: diabolito »

semux pisze: ndz 12 lip 2026, 20:44
Krystyna.waw pisze: ndz 12 lip 2026, 19:12 14 sierpnia 1920 - masz tę metrykę?
Co jest o matce?
Nie mam metryki, mam wypis z 1944 o akcie z 1925 dot. urodzenia z 1920. Wypis jest że Zgierza i chyba nie ma metryk z 1925 roku (ewangelickich). No i wypisie ze ślubu dziadków też tylko imię i nazwisko prababci

Sergiusz
Chyba 1920 jest jeszcze w USC. Piszesz do Zgierza z prośbą o ksero aktu urodzenia babci. Chwilowo ten akt jest najważniejszy, bo brak mi powiązania urodzenia Twojej babci z Ferdynandem Zell, który ślub wziął z Emmą Pigler.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
semux

Sympatyk
Adept

diabolito pisze: pn 13 lip 2026, 00:39 Chyba 1920 jest jeszcze w USC. Piszesz do Zgierza z prośbą o ksero aktu urodzenia babci. Chwilowo ten akt jest najważniejszy, bo brak mi powiązania urodzenia Twojej babci z Ferdynandem Zell, który ślub wziął z Emmą Pigler.
Mam wypis z 1944:
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-Cjv64XzPRN

urodziny 1920, ale chrzest w 1925.
Jeżeli chodzi o Zgierz parafię ewangelicką to kończy się na 1919, a akt jest z 1925 nr 42.

Wydaje mi się, że powiązanie z Ferdynandem Zell'em jest wystarczające.

Pozdrawiam
Sergiusz
semux

Sympatyk
Adept

Na tę chwilę założę, że znaleziona karta ze spisu dotyczy mojej prababci i zbuduję drzewo z rodzeństwem/krewnymi - może na jakim akcie znajdę jakiś ślad.

pozdrawiam
Sergiusz
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: sbasiacz »

co cię blokuje przed pobraniem prawdziwego aktu urodzenia? Wypis to wypis, w akcie będzie może więcej informacji niż w wypisie.
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

No cóż, Ferdynand był bigamistą :-)
Z tego wypisu z 1944 wiemy, że Ferdynand i Ludwika nie byli małżeństwem. W dokumencie bowiem wykreślono "czyjej małżonki", oraz "z domu" przy nazwisku matki.

Akt z 1925 będzie po polsku i zapewne będzie jasno napisane, że nie byli małżeństwem. Będzie podany też wiek rodziców, co pozwoli coś dalej wnosić.

Akta parafii ewangelickiej w Zgierzu nie kończą się na 1919. Ten rok jako ostatni jest zeskanowany.

I moje pytanie o powiązanie Ferdynanda Zell z dokumentu z 1925 z Ferdynandem Zell biorącym ślub w 1907 z Emmą Pigler pozostaje aktualne. Przy tak słabym zindeksowaniu parafii ewangelickich, sprawdziłeś wszystkie i jesteś pewien, że nie było innego Ferdynanda Zell w tym czasie? Ja wiem, że poszlaki są ale czy coś więcej?
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
PawelKoss

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: PawelKoss »

Nie był bigamistą. Nie miał dwóch żon jednocześnie.

Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

PawelKoss pisze: pn 13 lip 2026, 22:17 Nie był bigamistą. Nie miał dwóch żon jednocześnie.

Pozdrawiam
Paweł
No nie wiem :D
w akcie zgonu z Kutna z 1923 podał, że Ludwika jego żoną była
A i Ludwika w 1937 podaje, że jest żoną murarza :D
A przecież żona Emma umiera w 1957

Ale na poważnie, to żarcik był. Przecież napisałem, że z tego wypisu wynika, że nie byli małżeństwem
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
semux

Sympatyk
Adept

sbasiacz pisze: pn 13 lip 2026, 16:24 co cię blokuje przed pobraniem prawdziwego aktu urodzenia? Wypis to wypis, w akcie będzie może więcej informacji niż w wypisie.
Fakt, właśnie zrobiłem wniosek o wydanie aktu zupełnego.

Dzięki.

pozdrawiam
Sergiusz
semux

Sympatyk
Adept

diabolito pisze: pn 13 lip 2026, 18:47 I moje pytanie o powiązanie Ferdynanda Zell z dokumentu z 1925 z Ferdynandem Zell biorącym ślub w 1907 z Emmą Pigler pozostaje aktualne. Przy tak słabym zindeksowaniu parafii ewangelickich, sprawdziłeś wszystkie i jesteś pewien, że nie było innego Ferdynanda Zell w tym czasie? Ja wiem, że poszlaki są ale czy coś więcej?

No cóż z samych dokumentów już sporo wynika:
- Ludwika zgłasza śmierć Oskara Zella - brata Ferdynanda - chyba mało prawdopodobne, że to przypadek
- W księdze ludności - jest zapis, że pod jednym dachem mieszka Ferdynand Zell, Emma Zell z domu Pigler, Lilly Frida Zell i Tadeusz Erwin Zell syn Ferdynanda i niezamężnej Ludwiki Siebert. W tym samym domu mieszkają również August Zell i Oskar Zell bracia Ferdynanda.

Do tego pochodzą jeszcze kontakty rodzinne z rodziną Zell, które utrzymywali moi dziadkowie, a moja mama z kuzynkami z drugiej linii i choćby też kontakt rodzinny z Małgorzatą Cel (tu info o rodzinie Zell)

Stąd jestem przekonany, że to jest ten właściwy Ferdynand Zell.
Brat Edward rozwiódł się i ponownie ożenił, być może Ferdynand też się rozwiódł, a czy ożenił się z Ludwiką - nie wiadomo.

pozdrawiam
Sergiusz
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

semux pisze: pn 13 lip 2026, 22:36
sbasiacz pisze: pn 13 lip 2026, 16:24 co cię blokuje przed pobraniem prawdziwego aktu urodzenia? Wypis to wypis, w akcie będzie może więcej informacji niż w wypisie.

Dzięki.

pozdrawiam
Sergiusz
Wystrczyło chyba poprosić o zdjęcie oryginału
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 21 times

Post autor: sbasiacz »

diabolito pisze: pn 13 lip 2026, 23:03
semux pisze: pn 13 lip 2026, 22:36

Dzięki.

pozdrawiam
Sergiusz
Wystrczyło chyba poprosić o zdjęcie oryginału

tak, diabolito ma rację, trzeba zrobić zdjęcie aktu, USC tego raczej nie praktykuje, ale można zrobić zdjęcie osobiście
pozdrawiam
BasiaS
semux

Sympatyk
Adept

Zainspirowany powyższą wskazówką, napisałem do Urzędu w Weißenfels z zapytaniem czy nie ma aktu zgonu Ludwiki Zell z domu Siebart - skąd Weißenfels ? Miałem informację, że zmarła w tym mieście.
I dziś przyszła odpowiedź i choć w akcie zgonu nie ma imion rodziców, to jest dokładna data urodzenia i nawet numer aktu urodzenia - i mój trop okazał się prawidłowy !

Urząd od razu odpowiedział na maila i po zgłoszeniu chęci otrzymania kopii aktu zgonu przesłali w 4 tygodznie. Muszę jeszcze zapłacić 15 Euro.

A teraz przystępuję do poszerzania drzewa o ostatnią prababciną linie :D

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam
Sergiusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”