Austria - Andre - poszukiwanie przodka

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Szymski.Krzysztof

Sympatyk
Podziękował: 6 times

Austria - Andre - poszukiwanie przodka

Post autor: Szymski.Krzysztof »

Dzień dobry,

W moim drzewie genealogicznym jest jedna odnoga która sprawia mi szczególna trudność w poszukiwaniach i zastanawiam się czy ktoś z Państwa ma może jakiś pomysł. Sprawa wygląda tak:

Moja pra-babcia Wiktoria Gębala urodzona w Stryszowie (24 październik 1905 rok - 12 stycznia 2000). Została wywieziona w okresie drugiej wojny światowej w 1939 roku na przymusowe prace do Austrii.

Gdy wojna się skończyła w 1945 roku wróciła do Polski, ale już nie sama lecz z moją babcią.

Babcia w akcie urodzenia ma wpisane: Urodzona 1 luty 1945 w Hausbrunn powiat Mistelbach.

Obie już zmarły. Wiadomo tylko, że pra-babcia do samej śmierci trzymała fotografię mężczyzny na której odwrocie było napisane imię "Andre".

------------------------

W późniejszym czasie dowiedziałem się, że starała się otrzymać odszkodowanie za te przymusowe prace i udało się je uzyskać przy pomocy czerwonego krzyża. Gdy się o tym dowiedziałem skontaktowałem się z portalem "https://arolsen-archives.org/en/" tam okazało się, że była całą dokumentacja z tym związana oraz list w którym pra-babcia spisała z pamięci gdzie pracowała w tej Austrii.

Z faktów wiadomo:

W latach 1941-1942 pracowała u Jozefa (prawdopodobnie o nazwisku Prager) w miejscowości Gasendorf a następnie w latach 1942-1945 w piekarni Gertrude Ebert i Kurta Eberta w miejscowości Hausbrunn. Jej córka urodziła się właśnie w tej ostatniej miejscowości w 1945 roku.

Czy ktoś z Was miałby jakiś pomysł jak można by było odnaleźć informację o ojcu mojej babci ?

W akcie urodzenia nie ma wpisanego ojca. Mam tylko zdjęcie, imię oraz powyżej wymienione fakty.

Z góry dziękuje za wszelkie sugestię. Pozdrawiam,

Krzysztof
poz_marecki

Sympatyk
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Austria - Andre - poszukiwanie przodka

Post autor: poz_marecki »

Dzień dobry,
najpewniej/najszybciej przez badania DNA ale w tym temacie nie jestem specjalistą.
Można poszukać drzew genealogicznych na portalach zagranicznych i może będzie tam jakiś Andre Eber ,syn Eberta
Obawiam się że był to robotnik cudzoziemski , który wrócił do swojego kraju lub zmarł pod koniec wojny .
Można by spróbować jeszcze poszukać publikacji/wspomnień z czasów wojny z tych okolic ,na stronach niemiecki i francuskojęzycznych.
Ustalmy czy zapis imienia na foto to : Andre czy André,to początek.
-------------------
Pozdrawiam
Marek
"Płynę pod prąd a Oni ze mną..."
Szymski.Krzysztof

Sympatyk

Dzień dobry,

Długo się nie odzywałem, ale starałem się ustalić pewne fakty:

"Ustalmy czy zapis imienia na foto to : Andre czy André,to początek"

Niestety po skontaktowaniu się z ciocią która posiada oryginał zdjęcia w swoim albumie przekazano mi, że to ona napisała to imię gdy była jeszcze mała, zapisała imię jako Andre, bo tak zwyczajnie usłyszała fonetycznie od Pra-babci.

Dlatego sprawa raczej się nie ułatwia.

Testy DNA wykonane za pomocą portalu Myheritage. Wyskoczyły nawet pewne podobieństwa z ludźmi żyjącymi w Austrii, ale nie odpowiadają na wiadomości.

Francja: największe wspólne DNA - 0,6% (42,4‎ cM)
Austria: największe wspólne DNA - 0,7% (50,7‎ cM)

No, ale mówimy tu o mojej pra-babci, więc zdziwiłbym się jakby wyskoczyło bardzo duże.

Pozdrawiam,

Krzysztof
PawelKoss

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: PawelKoss »

Ja bym zaczął od przeglądu grobów na cmentarzu. Nie napisałeś w jakim wieku mężczyzna, czy w cywilnych ciuchach czy w mundurze, więc dalszych kroków może być wiele.
Na cmentarzu w Hausbrunn jest pomnik poległych w czasie II WŚ, na liście jest Andreas Sator, który zginął w 1944.
Ale to takie swobodne rozważania.

Pozdrawiam
Paweł
Szymski.Krzysztof

Sympatyk

Witam,

Dzięki za informację.

Na zdjęciu widać następujące detale:

Widoczna osoba:

- jest sfotografowana od klatki piersiowej w górę,
- ma krótkie, ciemne włosy zaczesane na boki,
- nie widać zarostu,
- nie nosi okularów.

Ubranie:

- jasna koszula,
- ciemny krawat,
- jasna marynarka w kolorze turkusowym (taki niebieskawo-zielony kolor).

Wiek można oszacować na około 25-35 lat.

Pra-babcia wróciła w 1945 roku do Polski i posiadała już to zdjęcie więc, można szacować, że Andre urodził się około 1910 roku lub później.

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł jak zweryfikować zdjęcie to mogę je udostępnić.

Pozdrawiam,
Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”