Cześć wszystkim,
Piszę z Czech (mieszkam 10 km od Czeskiego Cieszyna). Szukam przodków z parafii św. Klemensa w Ustroniu, ale w tamtejszej kancelarii trafiam na mur niechęci. Pracownica fary odszukała mi kiedyś parę szczegółów, ale teraz stale wymawia się brakiem czasu. Byłem tam już 3 razy osobiście, składałem też wnioski na piśmie – bezskutecznie.
Co ciekawe, identyczną sytuację mam z parafii Bielsko-Biała Hałcnów, gdzie pracownica fary odpisała mi na e-mail, że również nie ma czasu na szukanie informacji w archiwach.
Czy w Polsce istnieją oficjalne procedury lub wytyczne diecezjalne regulujące dostęp do ksiąg na parafii? Czy jestem skazany wyłącznie na dobrą wolę personelu? Warto omijać kancelarię i pisać bezpośrednio do proboszcza, czy od razu uderzać wyżej?
Będę wdzięczny za wszelkie porady i doświadczenia z tymi parafiami.
Pozdrawiam
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Brak czasu na kwerendę w parafiach - jakie są procedury?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 52 times
Re: Brak czasu na kwerendę w parafiach - jakie są procedury?
Nie ma procedur, jest tylko dobra wola a często jej brak.
Inaczej jest w archiwach diecezjalnych.
Może zapytaj, czy i kiedy przewidują, że akta trafią do archiwum
https://biblioteka.diecezjabielsko.pl/i ... p/kontakt/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Szanowna Pani Krystyno,Krystyna.waw pisze: ndz 12 lip 2026, 18:14 Nie ma procedur, jest tylko dobra wola a często jej brak.
bardzo dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie sytuacji.
W związku z tym chciałbym jeszcze zapytać, czy przekazywanie starszych ksiąg metrykalnych i archiwaliów z poszczególnych parafii do archiwum państwowego (lub diecezjalnego) jest w jakiś sposób odgórnie i systemowo regulowane, czy też zależy to wyłącznie od woli konkretnej parafii?
Znalazłem się bowiem w martwym punkcie. Nie mam możliwości dotarcia do informacji o moich przodkach z tych parafii, przez co badania nad tą linią genealogiczną całkowicie stanęły w miejscu.
Z góry dziękuję za radę i pomoc.
Z poważaniem
David
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 52 times
Księgi z USC trafiają do archiwów państwowych - zbiorcze (wielorodzajowe, czyli w jednej urodzenia, małżeństwa i zgony z danego roku) - po 100 latach. Potem 2 lata na uporządkowanie i fizyczne przekazanie.
Księgi z parafii do archiwum diecezjalnego - brak reguł. "zależy to wyłącznie od woli konkretnej parafii"
Księgi z parafii do archiwum diecezjalnego - brak reguł. "zależy to wyłącznie od woli konkretnej parafii"
Krystyna