Dzień dobry,
poszukuję informacji o moim przodku:
Eliaszu / Ilji Kowaluku, mieszkańcu Nowego Orzechowa, mężu Tekli z domu Szumiło.
Ich syn Roman Kowaluk, ur. ok. 1869 r., zawarł ślub w 1895 r. w prawosławnej parafii Sosnowica. W akcie nr 17 został zapisany jako syn zmarłego Ilji Kowaluka i Tekli Szumiło.
W tej samej parafii występuje również Jan Kowaluk, syn Ilji i Tekli, prawdopodobnie brat Romana.
AP Lublin poinformowało mnie, że:
nie ma allegat do ślubów z parafii Sosnowica;
sprzed 1888 r. zachowały się tylko zgony z 1884 r.; (sprawdziłem je i nie ma tam Eliasza)
księgi unickie Lejna i Sosnowicy nie zachowały się w ich zasobie.
Czy ktoś wie:
czy zachowały się imienne spisy mieszkańców Nowego Orzechowa;
czy istnieją księgi ludności, spisy gospodarzy, poborowych lub wykazy rodzin dla gminy Uścimów;
czy ktoś spotkał Eliasza Kowaluka w aktach włościańskich, gruntowych albo parafialnych;
gdzie mogą znajdować się brakujące metryki unickie Lejna lub Sosnowicy?
Najbardziej zależy mi na ustaleniu rodziców Eliasza Kowaluka.
* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Pomoc przy poszukiwaniu unickich przodków
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
-
kowaluk334

- Podziękował: 2 times
- franekpatyk

- Podziękował: 50 times
- Otrzymał podziękowania: 57 times
Re: Pomoc przy poszukiwaniu unickich przodków
Dzień dobry!
Dołączę się do pytania.
Też poszukuję unickich przodków z par. Sosnowica! Poszukuję rodziny Tryzubów. Też pytałem się AP Lublin czy oni przechowują unickie księgi z parafii w Sosnowicy i dostałem odpowiedź że nie ma. Możliwe że są zachowane akta lub spisy mieszkańców ale ja nie wiem gdzie i też szukam..
Pozdrawiam
Dołączę się do pytania.
Też poszukuję unickich przodków z par. Sosnowica! Poszukuję rodziny Tryzubów. Też pytałem się AP Lublin czy oni przechowują unickie księgi z parafii w Sosnowicy i dostałem odpowiedź że nie ma. Możliwe że są zachowane akta lub spisy mieszkańców ale ja nie wiem gdzie i też szukam..
Pozdrawiam
Krawczyk Patryk
-
ŁukaszEf

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Re: Pomoc przy poszukiwaniu unickich przodków
Witam!
Ja szukałem swoich unitów z Tyśmienicy i Kolechowic, jedyne co udało mi się znaleźć to tabele likwidacyjne. W okolicy Parczewa i Ostrowa Lubelskiego unickie księgi metrykalne chyba się nie zachowały...
Pozdrawiam Łukasz
Ja szukałem swoich unitów z Tyśmienicy i Kolechowic, jedyne co udało mi się znaleźć to tabele likwidacyjne. W okolicy Parczewa i Ostrowa Lubelskiego unickie księgi metrykalne chyba się nie zachowały...
Pozdrawiam Łukasz