École polonaise de Paris - Szkoła Narodowa Polska Batignolles

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 9 times

École polonaise de Paris - Szkoła Narodowa Polska Batignolles

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Czy ktoś może się orientuje, czy on-line (gdziekolwiek) mogę znaleźć jakieś materiały dotyczące uczniów Szkoły Narodowej Polskiej w Batignolles w Paryżu? Najbardziej interesowałyby mnie lata 1860-1875, a szczególnie dwaj uczniowie Henryk (Henri) i Józef (Joseph) Babińscy.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Podziękował: 6 times
Otrzymał podziękowania: 77 times

Re: École polonaise de Paris - Szkoła Narodowa Polska Batignolles

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 18 times
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Małgorzata_Kulwieć pisze: pt 24 lip 2026, 14:19 Czy ktoś może się orientuje, czy on-line (gdziekolwiek) mogę znaleźć jakieś materiały dotyczące uczniów Szkoły Narodowej Polskiej w Batignolles w Paryżu? Najbardziej interesowałyby mnie lata 1860-1875, a szczególnie dwaj uczniowie Henryk (Henri) i Józef (Joseph) Babińscy.
Proponuję zajrzeć równieź do Spisu Polaków zmarłych w emigracji Jana Bartkowskiego w wydaniu L. Krawca w t. VII/VIII Materiałów do biografii, genealogii i herldyki polskiej, Rzym 1985.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Małgosia_G

Sympatyk

Post autor: Małgosia_G »

Małgorzata_Kulwieć pisze: pt 24 lip 2026, 14:19 Czy ktoś może się orientuje, czy on-line (gdziekolwiek) mogę znaleźć jakieś materiały dotyczące uczniów Szkoły Narodowej Polskiej w Batignolles w Paryżu? Najbardziej interesowałyby mnie lata 1860-1875, a szczególnie dwaj uczniowie Henryk (Henri) i Józef (Joseph) Babińscy.
Proponuję zajrzeć do tej publikacji:
Liste générale des anciens élèves de lʼÉcole Polonaise
https://kpbc.umk.pl/dlibra/publication/ ... anguage=pl
Pozdrawiam
Małgosia
erisson
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: erisson »

Babinski nie jest w tej liście uczniów należących do zrzeszenia i nie należących.
Pozdrawiam.

Rysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”