Lubichowo, Zblewo - lata 1830-1850

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Pio1987

Sympatyk
Podziękował: 6 times

Lubichowo, Zblewo - lata 1830-1850

Post autor: Pio1987 »

Dzień dobry,

Poszukuję skanów z parafii Lubichowo i Zblewo na Pomorzu za lata 1830-1850. Na żadnej ze znanych mi stron (w tym Family Search i Korzenie) nie są publicznie dostępne. Czy ktoś z Państwa mógłby udostępnić?
Pozdrawiam.
Piotr
Pstragowski_Beata

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Re: Lubichowo, Zblewo - lata 1830-1850

Post autor: Pstragowski_Beata »

Witam
A na Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne ,ja znalazlam 1750 moich tez Lubichowo i okolice.Rzycze powodzenia .
Pozdrawiam .
Beata
Pio1987

Sympatyk

Z tego co widzę, to na PTG (metryki.genbaza.pl) są tylko akty stanu cywilnego (nie metryki) z Lubichowa od 1874 r.:

https://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,68408,1
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,79851,1
Pozdrawiam.
Piotr
Pstragowski_Beata

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Pstragowski_Beata »

no tak zeczywiscie :oops:
Pozdrawiam
Beata
Rokdar

Sympatyk
Podziękował: 14 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rokdar »

Dobry wieczór!

Też szukałem przodków z tych dwóch parafii.

Na tej stronie https://www.ptg.gda.pl/language/pl/pomg ... rykalnych/ są drogocenne indeksy począwszy od 1801 roku dla Lubichowa i od 1726 roku dla Zblewa.

Skany z ksiąg USC są ogólnodostępne na genbazie. Niestety, jeśli chodzi o starsze księgi parafialne, trzeba szukać na FamilySearch, gdzie większość jest zablokowana :( (wydaje mi się jednak, że dla Zblewa niektóre skany są otwarte).

Korzystam z okazji, żeby zapytać gdzie szukać zapisów o przodkach z Lubichowa przed 1801 rokiem. Widziałem na stronie diecezji https://diecezja-pelplin.pl/parafie/par ... ubichowie/ , że parafia podlegała pod Zblewo aż do 1853 roku.

Czy ktoś ma informacje jak szukać dalej?
Pozdrawiam
Marcin

Nazwiska: Brauer, Cywiński, Dobrzański, Öhm(e), Nadolski, Rokicki, Rzączyński, Torriani, Visconti, etc.
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie Fergen i o mieszczaństwu krakowskim w XVIII wieku.
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 48 times
Otrzymał podziękowania: 11 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Pio 1987 napisał:
Z tego co widzę, to na PTG (metryki.genbaza.pl) są tylko akty stanu cywilnego (nie metryki) z Lubichowa od 1874 r.

Jedna zasadnicza uwaga : Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne (PTG) i Metryki.Genbaza.pl to dwa zupełnie różne portale i to zasadniczo różne.
Na stronie PTG są tylko indeksy a skany udostępnia odpłatnie Archiwum Diecezjalne w Pelplinie.
Natomiast na stronie Metryki.Genbaza.pl udostępniane są skany do samodzielnego przeszukiwania i nie ma tam żadnych indeksów.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Pio1987

Sympatyk

Rebell_Cieniewska_Grażyna pisze: sob 25 lip 2026, 19:04 Jedna zasadnicza uwaga : Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne (PTG) i Metryki.Genbaza.pl to dwa zupełnie różne portale i to zasadniczo różne.
Na stronie PTG są tylko indeksy a skany udostępnia odpłatnie Archiwum Diecezjalne w Pelplinie.
Natomiast na stronie Metryki.Genbaza.pl udostępniane są skany do samodzielnego przeszukiwania i nie ma tam żadnych indeksów.
Dziękuję za tę uwagę. Byłem przekonany, że strona metryki.genbaza.pl jest prowadzona przez Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne.
Pozdrawiam.
Piotr
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 48 times
Otrzymał podziękowania: 11 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Piotrze,
poszukując metryk z terenu Pomorza warto sprawdzić stan zachowania i miejsce ich przechowywania na stronie https://westpreussen.de/pages/forschung ... ichnis.php Nazwę miejscowości można wpisać po polsku ale cała strona jest niemieckojęzyczna, z tym, że nazwy miejscowości podawane są także po polsku. Są też linki do stron przechowawców ksiąg.

Polecam i życzę powodzenia w poszukiwaniach
Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”