Najstarsze metryki

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

aniulenka

Sympatyk

Najstarsze metryki

Post autor: aniulenka »

Najstarsze metryki do jakich udaje mi sie dotrzec w (roznych) parafiach to jest ok. 1810 roku i koniec :)

Czy jest jakis powod, ze dalej nie ma? Czy wczesniej nie bylo takiego obowiazku prowadzenia ksiag parafialnych? Czy jakis inny powod? I w takim razie nagle wprowadzono ten obowiazek w tym samym czasie w calym kraju??
Jestem ciekawa jakie macie przemyslenia w tym temacie..

A druga sprawa to jak najdalej udalo wam sie dotrzec w swoich poszukiwaniach? Czy ktos po ksiegach parafialnych rzeczywiscie doszedl kilkaset lat wstecz? I nie chodzi mi o gotowe opracowania jakiegos rodu np szlacheckiego tylko serio kopanie w ksiegach pokolenie po pokoleniu. Ja mam jakies najstarsze znaleziska ok 1750 rok, ale to glownie na podstawie wydedukowania z aktu zgonu urodzin jakiejs osoby, ktora umarla po 1810 roku.

Gdzie sa te metryki 200+ lat ?????

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Maria
Administrator
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 18 times
Kontakt:

Re: Najstarsze metryki

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Wszystko zaleźy z jakich ziem? W dawnej ziemi krakowskiej zachowały się metryki nawet od schyłku XVI w. W innych częściach Polski jeżeli są metryki po „Potopie” szwedzkim to już sukces dla poszukiwacza. Niestety zbyt wiele wojen przetoczyło się przez nasz kraj. Proszę sprawdzać czy są metryki przedrozbiorowe w miejscowej parafii lub w Archiwum Diecezji oraz poszperać w literaturze przedmiotu dotyczącej danego obszaru. Wiele artykułów dotyczących metrykaliów danego regionu jest w sieci. Pozdrawiam Tomasz
aniulenka

Sympatyk

Szukalam w roznych parafiach, w zaleznosci od galezi.
Glownie wojewodztwo lodzkie, ale tez mazowieckie czy lubelskie. Takze wydawalo mi sie ze to jakas zasada, skoro w roznych kierunkach spotykam podobnie czyli ok 1810 jako data graniczna

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 25 times

Post autor: Bozenna »

Dzien dobry,
Trafiasz na ksiegi stanu cywilnego wedlug kodeksu napoleonskiego, to znaczy od 1808-ego roku.
Wczesniejsze ksiegi, niektore zachowaly sie jeszcze od konca XVII wieku, jesli nie ma ich w archiwum panstwowym, moga byc w archiwum koscielnym (diecezjalnym, archidiecezjalnym), albo jeszcze w parafii.
Podaj parafie, w ktorych szukasz. Sprawdzimy.
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 12 times
Otrzymał podziękowania: 30 times

Post autor: kwroblewska »

aniulenka pisze: pt 24 lip 2026, 15:17 Szukalam w roznych parafiach, w zaleznosci od galezi.
Glownie wojewodztwo lodzkie, ale tez mazowieckie czy lubelskie. Takze wydawalo mi sie ze to jakas zasada, skoro w roznych kierunkach spotykam podobnie czyli ok 1810 jako data graniczna
W tym temacie nie ma co wymyślać nowych teorii.
Obowiązek prowadzenia ksiąg metrykalnych ustanowiony został w 1563 r. przez Sobór Trydencki; jego zalecenia przyjęte zostały w Polsce w 1607. Obowiązkiem proboszczów było prowadzenie ksiąg chrztów, ślubów a nieco później i zgonów.

I nawet w obecnym woj łodzkim są księgi z np. par. Czarnocin z datami skrajnymi 1592-1597, kilka zachowanych kart, podobnie par. Łask od. 1590r i inne.
Były drewniane kościoły i ich pożary, i były wojny. Przez obszar obecnego woj. łodzkiego przechodził front wschodni I wojny światowej etc.

-------
Krystyna
aniulenka

Sympatyk

Bozenna pisze: pt 24 lip 2026, 15:29 Trafiasz na ksiegi stanu cywilnego wedlug kodeksu napoleonskiego, to znaczy od 1808-ego roku.
Dziekuje :) Chyba wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo!

A co do parafialnych rocznikow, to tak - trafiam tylko na takie metryki, i tu popre przykladami z ostatnich poszukiwan:

mazowieckie:
Wieliszew - od 1808

lodzkie:
Pabianice - od 1817
Lask - od 1808
Bedkow - U od 1744, ale M i Z od 1808
Charlupia Mala - od 1808
Warta - od 1808
Marzenin - niby od 1601, ale przed 1813 r jest dziura 50 lat i slad przodkow sie urywa

No najwyrazniej mam wielkiego pecha do 1808 roku na wszystkich galeziach :D

korzystajac z Poznan Project i Lubgens rowniez znajdywalam osoby maksymalnie do poczatku XIX wieku, pozniej brakowalo rekordow. Dlatego +- 1810 rok jest to dla mnie data graniczna, gdzie pomimo dosc bezproblemowego dokopywania sie srednio po 7-9 pokolen wstecz na wielu galeziach, tam mnie zatrzymuje i dalej isc nie moge praktycznie z kazdym praXdziadkiem

Pozdrawiam,
Anna
Awatar użytkownika
franekpatyk

Sympatyk
Podziękował: 48 times
Otrzymał podziękowania: 57 times

Post autor: franekpatyk »

aniulenka pisze: pt 24 lip 2026, 16:58

A co do parafialnych rocznikow, to tak - trafiam tylko na takie metryki, i tu popre przykladami z ostatnich poszukiwan:

mazowieckie:
Wieliszew - od 1808

lodzkie:
Pabianice - od 1817
Lask - od 1808
Bedkow - U od 1744, ale M i Z od 1808
Charlupia Mala - od 1808
Warta - od 1808
Marzenin - niby od 1601, ale przed 1813 r jest dziura 50 lat i slad przodkow sie urywa

No najwyrazniej mam wielkiego pecha do 1808 roku na wszystkich galeziach :D

korzystajac z Poznan Project i Lubgens rowniez znajdywalam osoby maksymalnie do poczatku XIX wieku, pozniej brakowalo rekordow. Dlatego +- 1810 rok jest to dla mnie data graniczna, gdzie pomimo dosc bezproblemowego dokopywania sie srednio po 7-9 pokolen wstecz na wielu galeziach, tam mnie zatrzymuje i dalej isc nie moge praktycznie z kazdym praXdziadkiem

Pozdrawiam,
Anna

Z parafii Łask na FamilySearch są metryki już od 1590 roku, tylko że na Genetece nie są zindeksowane. Planuję zindeksować Łask, ale teraz zajmuję się Marzeninem.

Pozostałe parafie na FamilySearch:

Warta: 1727–1883
Pabianice: 1774–1929
Będków: 1789–1914
Charłupia Mała: 1808–1875
Bozenna pisze: pt 24 lip 2026, 15:29 Dzien dobry,
Trafiasz na ksiegi stanu cywilnego wedlug kodeksu napoleonskiego, to znaczy od 1808-ego roku.
Tak jak Bożenna napisała, od 1808 roku prowadzono księgi stanu cywilnego, a przed 1808 rokiem były to księgi typowo kościelne. Parafie Szadek i Łask również są zindeksowane na Genetece głównie od momentu rozpoczęcia spisywania ASC.

Pozdrawiam Serdecznie :D :k:
Krawczyk Patryk
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Post autor: Krystyna.waw »

aniulenka pisze: pt 24 lip 2026, 15:17 Szukalam w roznych parafiach, w zaleznosci od galezi.
Glownie wojewodztwo lodzkie, ale tez mazowieckie czy lubelskie
Lubelskie?
https://www.ksiegimetrykalne.pl
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk
Podziękował: 15 times
Otrzymał podziękowania: 57 times

Post autor: jan2024 »

Zajrzyj tutaj:
https://caak.upjp2.edu.pl/
...............
po prawej Archiwum Diecezji Bielsko-żywieckiej.
Dalej np. Cieszyn, Kozy, Bielsko- Biała ale początek to Bielsko. Wszystkie księgi około 1670.
lub do skanoteki.
https://skanoteka.genealodzy.pl/id3237-sy3500
...................
Tarnów urodziny XVI Wiek.
......................
Pozdrawiam.
Jan, יאן, יונש, Ян, Hans, Johann.John
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”