Popielów Zespół: 288 / Urząd Stanu Cywilnego

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach> Mam informacje o parafii, miejscowości ..

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

Małysz_Patrycja
Podziękował: 1 time

Popielów Zespół: 288 / Urząd Stanu Cywilnego

Post autor: Małysz_Patrycja »

Cześć,

Potrzebuję informacji czy są gdzieś dostępne skany akt z rejestru urodzeń dla Popielowa (Rybnik)? Albo czy w niedalekiej przyszłości jest zamysł rozszerzenia zespołu 288 o takie skany? Wiem, że jest skorowidz urodzeń, jednak potrzebowałabym dostępu do akt by potwierdzić pochodzenie. Pytanie o poszczególne skany niestety mija się u mnie z celem, bo mam bardzo wielu krewnych pochodzących z Popielowa, Radziejowa i okolic.
Przeszukałam już "Szukaj w archiwach" z marnym skutkiem.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Patrycja
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Patrycja
Arturro

Sympatyk
Tytan
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Zespół: 288 / Urząd Stanu Cywilnego Popielów

Post autor: Arturro »

Dzień dobry,

Urzędy Stanu Cywilnego, będące w zasobie Archiwum Państwowego w Raciborzu są w trakcie skanowania. W pierwszej kolejności skanowane są księgi małżeństw oraz zgonów, a księgi urodzeń, jako najmniej wartościowe spośród wszystkich trzech typów ksiąg pruskich USC, będą skanowane na samym końcu. Myślę, że do końca tego roku cały zasób AP w Raciborzu, w postaci kompletu ksiąg USC, będzie już w SKANOTECE.

Na razie w SKANOTECE z dawnego USC w Popielowie (zespół 18/288) jest komplet ksiąg małżeństw oraz zgonów, plus skorowidz urodzeń. Jeśli potrzebujesz szybciej ten akt urodzenia, zwróć się mailowo do Archiwum Państwowego w Raciborzu, podając, prócz imienia, nazwiska i numeru aktu, także zespół i sygnaturę księgi (spisaną z SzWA). Dość szybko realizują zamówienia, a koszt takiego skanu to 2zł. Możesz też się udać osobiście do tego Archiwum i sama skopiować ten akt (pracownia naukowa czynna w poniedziałki i wtorki).

https://skanoteka.genealodzy.pl/id2801

Pozdrawiam,
Artur
Małysz_Patrycja
Podziękował: 1 time

Re: Popielów Zespół: 288 / Urząd Stanu Cywilnego

Post autor: Małysz_Patrycja »

Dziękuję!
Poczekam na dodanie do skanoteki - mam sporo osób do potwierdzenia i zweryfikowania z tej lokalizacji, a nie spieszno mi z tym. Dziękuję za szybką i merytoryczną odpowiedź!

Pozdawiam,
Patrycja

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Maria
Administrator
Pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Patrycja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”