Spisy ludnosci na FS (gubernie wileńska i mińska)

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Paweł_Towpik

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Re: Spisy ludnosci na FS (gubernie wileńska i mińska)

Post autor: Paweł_Towpik »

Na FS są skany kopii rzymskokatolickich ksiąg metrykalnych parafii Sielec z XVIII w.
Pozdrawiam,
Paweł Szymon Towpik
Jan.Pacek

Nieaktywny
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 64 times

Post autor: Jan.Pacek »

Paweł_Towpik pisze: śr 04 lut 2026, 13:00 Na FS są skany kopii rzymskokatolickich ksiąg metrykalnych parafii Sielec z XVIII w.
A może jakiś link do tych skanów?
Jan
Gosia253

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gosia253 »

Dzień dobry,
jeżeli ktoś znajdzie w skazkach Jan bądź Antoni Kisiel to się polecam...
Małgorzata Kisiel-Dorohinicka
-----------------------------------
Szukam informacji o rodzinach: Kisiel, Kisiel-Dorohinicki z Litwy, Chwała ze Szczurowej, Kot ze Skorczowa (parafia Kazimierza Wielka) i z Boronic (parafia Kościelec)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 26 times

Post autor: Arek_Bereza »

Gosia253 pisze: pt 10 kwie 2026, 13:53 Dzień dobry,
jeżeli ktoś znajdzie w skazkach Jan bądź Antoni Kisiel to się polecam...
Może napiszesz coś więcej? Gdzie i kiedy żyli wyżej wymienieni?
Czy to może Muśniki?
Arek_Bereza
Gosia253

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gosia253 »

Jan (Antoni) Kisiel wziął ślub w 1831 w par. Ostrowiec z Ludwiką Rodziewicz. W skanie tego ślubu napisane, że miał 21 lat i mieszkał w Folwark Wojdyciszki parafia Bystrzyca. Jego rodzice to Jan Kisiel i Katarzyna Nosowska. Niestety nie wiem gdzie się urodził, czy miał rodzeństwo...itp. ani gdzie i kiedy zmarł. Ludwika Rodziewicz ur w 1814 w Rubno par. Bujwidze. W czasie ślubu mieszkała w Dwór Dubniczki. O ich dzieciach mam już informacje...
Małgorzata Kisiel-Dorohinicka
-----------------------------------
Szukam informacji o rodzinach: Kisiel, Kisiel-Dorohinicki z Litwy, Chwała ze Szczurowej, Kot ze Skorczowa (parafia Kazimierza Wielka) i z Boronic (parafia Kościelec)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Gosia253 pisze: pt 10 kwie 2026, 14:23 Jan (Antoni) Kisiel wziął ślub w 1831 w par. Ostrowiec z Ludwiką Rodziewicz. W skanie tego ślubu napisane, że miał 21 lat i mieszkał w Folwark Wojdyciszki parafia Bystrzyca. Jego rodzice to Jan Kisiel i Katarzyna Nosowska. Niestety nie wiem gdzie się urodził, czy miał rodzeństwo...itp. ani gdzie i kiedy zmarł. Ludwika Rodziewicz ur w 1814 w Rubno par. Bujwidze. W czasie ślubu mieszkała w Dwór Dubniczki. O ich dzieciach mam już informacje...
na pierwszej stronie wątku masz wypis parafii ujętych w skazkach to taki plik
https://drive.google.com/file/d/1gsm9hC ... w3haV/view
po lewej stronie są linki, pismo jest dość czytelne, roboty sporo ale warto próbować
Arek_Bereza
andrzej_baran

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 6 times
Kontakt:

Re:

Post autor: andrzej_baran »

kinjas pisze: ndz 17 lip 2022, 22:05 Zdarzył się komuś przypadek, że w spisach konkretnej parafii brakuje wsi/zaścianków w spisie ? Zaginęły mi Popiszki par. Giedrojcie oraz Porojście. Już kilka razy przeglądałam rewizki z tej parafi z 1795 i 1811, w żadnym spisie nie ma tych dwóch wsi. :|
Może i temat nieaktualny, ale odpowiem dla świadomości pozostałych.
Skazki były robione wg własności, a następnie przynależności do parafii.
Zatem jeśli te wsie były w posiadaniu kogoś z innej parafii, to znajdziesz je w innej parafii. Musisz ustalić właściciela, potem szukać skąd pochodził (ślady mogą prowadzić do wielu parafii) i potem przeglądać obcą parafię.

Wsi o tej nazwie było kilka w wielu parafiach, więc nie będzie łatwo - póki co trafiłem w Dubińskiej.

Według spisu szlachty P. Malewskiego - właścicieli gruntów tej wsi w par. Giedrojcie było wielu w różnych latach. https://rcin.org.pl/Content/61441/WA303 ... lewski.pdf
Pozdrawiam
Andrzej Baran
Żegota_Jan

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Żegota_Jan »

Witam,
Mam pytanie dotyczące spisów rewizyjnych szlachty powiatu lidzkiego z 1816 roku. Wg (bezcennego i genialnego) opracowania Pana Artura Jastrzębskiego jest to nr 515-15-434. Na FS pod tą sygnaturą jest niestety powiat dziśnieński:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 1-15999-75
To samo tyczy się rewizji szlachty-dzierżawców (515-15-433), też Dzisna zamiast Lidy.
Mógłby mi ktoś wskazać, gdzie te spisy się znajdują?
Byłbym wdzięczny,
Jan
jart

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: jart »

Żegota_Jan pisze: wt 28 lip 2026, 20:54 Witam,
Mam pytanie dotyczące spisów rewizyjnych szlachty powiatu lidzkiego z 1816 roku. Wg (bezcennego i genialnego) opracowania Pana Artura Jastrzębskiego jest to nr 515-15-434. Na FS pod tą sygnaturą jest niestety powiat dziśnieński:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 1-15999-75
To samo tyczy się rewizji szlachty-dzierżawców (515-15-433), też Dzisna zamiast Lidy.
Mógłby mi ktoś wskazać, gdzie te spisy się znajdują?
Byłbym wdzięczny,
Jan
Dzień dobry

Potwierdzam, niestety, moja pomyłka, pod wskazanymi sygnaturami jest oczywiście powiat dziśnieński, nie lidzki. Przepraszam za błędne tłumaczenie.

Może to będzie pomocne: co do części udostępnionych online zasobów archiwów litewskich (EAIS i Epaveldas)-> https://lvia.archyvai.lrv.lt/lt/skaitmeninimas/ (druga pozycja, pik excel, stan na 2026-07-13)
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Żegota_Jan

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Żegota_Jan »

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
To dosyć ciekawe, że szlachta powiatu lidzkiego nie była ujęta w spisach rewizyjnych z 1811 i 1816. Chyba, że coś przeoczyłem?
Pozdrawiam,
Jan
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

515-15-434 Rewizskie skazki szlachty powiatu lidzkiego za 1816 r.

515-15-433 Rewizskie skazki szlachty-dzierżawców w powiecie lidzkim w 1816 r.

nie bardzo wiadomo co się kryje pod
515-15-237 Rewizskie skazki raduńskiego, nackiego i innych kościołów powiatu lidzkiego za 1811 r
Arek_Bereza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”