Przemyśl akta metrykalne

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach> Mam informacje o parafii, miejscowości ..

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

ogarek

Sympatyk

Przemyśl akta metrykalne

Post autor: ogarek »

Witam
Trzy lata temu znalazłem na stronie archiwum Przemyskiego parafialną księgę metrykalną z wpisem dot. urodzenia swojego ojca. Zająłem się bardziej stroną mamy a to pozostawiłem na poźniej. Tam zaszedłem już dość daleko. Terz chciałbym sie odnieść do ojca... Odnogę jego ojca mam juz też dosć daleko. Niestety miałem dłuższą przerwę i jak sie okazało...padł mi dysk w komputerze...
Ważne jest to że nie mam żadnych informacji o swojej babci a jego matce, znam nazwisko i imię...w skanotece są dwie z różnicą 5 lat i po różnych rodzicach ale to wszystko.
Chciałem sie odnieść do tamtego wpisu gdzie mogłoby być imię Panieńskie babci i za zadne skarby nie mogę tych skanów odnaleźć. Chodzi o parafię rzymskokatolicką Przemyśl zassanie i rocznik 1927.
Czy ktoś ma moze jakiś link ?
Link do skanów na stronie archiwum nie działa
Będę wdzięczny za pomoc
PawelKoss

Sympatyk
Podziękował: 6 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Re: Przemyśl akta metrykalne

Post autor: PawelKoss »

ogarek pisze: czw 30 lip 2026, 19:25 Witam
Trzy lata temu znalazłem na stronie archiwum Przemyskiego parafialną księgę metrykalną z wpisem dot. urodzenia swojego ojca. Zająłem się bardziej stroną mamy a to pozostawiłem na poźniej. Tam zaszedłem już dość daleko. Terz chciałbym sie odnieść do ojca... Odnogę jego ojca mam juz też dosć daleko. Niestety miałem dłuższą przerwę i jak sie okazało...padł mi dysk w komputerze...
Ważne jest to że nie mam żadnych informacji o swojej babci a jego matce, znam nazwisko i imię...w skanotece są dwie z różnicą 5 lat i po różnych rodzicach ale to wszystko.
Chciałem sie odnieść do tamtego wpisu gdzie mogłoby być imię Panieńskie babci i za zadne skarby nie mogę tych skanów odnaleźć. Chodzi o parafię rzymskokatolicką Przemyśl zassanie i rocznik 1927.
Czy ktoś ma moze jakiś link ?
Link do skanów na stronie archiwum nie działa
Będę wdzięczny za pomoc
Kiedyś była dostępna księga ze skanami urodzeń z 1927 roku? O ile dobrze kojarzę, to księgi urodzeń są udostępniane po 100 latach. Niech ktoś skoryguje, jeśli się mylę.

Pozdrawiam
Paweł
Krzysztof29

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krzysztof29 »

Nie wiem jak to było w przypadku Przemyśla, ale kiedyś w genbazie pojawiły się skany ksiąg metrykalnych z Archiwum Diecezjalnego w Kielcach, a wśród nich nawet księgi urodzeń młodsze niż 100 lat. Na przykład z parafii Mstyczów księgi UMZ do 1945 r. włącznie, z aktami urodzenia jeszcze żyjących osób. Nie wiem jak długo były w genbazie, ale chyba nawet kilka lat. W końcu ktoś zwrócił na to uwagę i zapewne doniósł gdzie trzeba i te księgi usunięto.
Krzysztof

Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
EwusiaK
Podziękował: 2 times

Post autor: EwusiaK »

Cześć
Mam pytanie apropo spisów metrykalnych w Przemyślu z tego co szukałam niedostępne są grekokatolickie zgony ja poszukuję mojego pradziadka , który urodził się 1865 roku w Kramarzówce jako Zachariasz Głuszko a z tego co wydedukowałam zmarł ze zmianą danych ( przypuszczam , że przez Akcję Wisła ) na Ksawery Krzyżanowski. Stąd poszukuję danych o Jego śmierci. Poproszę o pomoc w tej kwestii.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Pozdrawiam, Marek (kaphis)
Moderator
Ewusiak
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Post autor: Krystyna.waw »

EwusiaK pisze: pt 31 lip 2026, 15:32 niedostępne są grekokatolickie zgony ja poszukuję mojego pradziadka , który urodził się 1865 roku w Kramarzówce jako Zachariasz Głuszko a z tego co wydedukowałam zmarł ze zmianą danych ( przypuszczam , że przez Akcję Wisła ) na Ksawery Krzyżanowski. Stąd poszukuję danych o Jego śmierci
Czyli podejrzewasz, że zmarł pod innym nazwiskiem, a w dokumentach greckikatolik czy katolik?
Dlaczego w Przemyślu?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: ewa_marciniak »

cześć

kiedy i gdzie zmarł Zachariasz Głuszko vel Ksawery Krzyżanowski?

Piszesz, że poszukujesz aktów tej osoby, napisz co wiesz poza zmianą danych.

Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 77 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

EwusiaK pisze: pt 31 lip 2026, 15:32 Cześć
Mam pytanie apropo spisów metrykalnych w Przemyślu z tego co szukałam niedostępne są grekokatolickie zgony ja poszukuję mojego pradziadka , który urodził się 1865 roku w Kramarzówce jako Zachariasz Głuszko a z tego co wydedukowałam zmarł ze zmianą danych ( przypuszczam , że przez Akcję Wisła ) na Ksawery Krzyżanowski. Stąd poszukuję danych o Jego śmierci. Poproszę o pomoc w tej kwestii.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział II, pkt 4, lit. b i c i przyjętym zwyczajem prosimy podpisywać posty przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis w swoim Profilu
Moderator
Zachariasz Głuszko ur.22.12.1865r.Kramarzówka dom 83
syn niezamężnej Marii Głuszko -córki Józefa Głuszko i Marii Madejowskiej (córki Michała )
skan
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 542f1b_max

Ślub 08.02.1892r.

1892 4 Zachariasz Głuszko
matka Maria Głuszko
żona Katarzyna Stefanowicz rodz. Jan, Maria Olejarz Pruchnik
Skan
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... bc17f9_max

Maria Głuszko wyszła za mąz za Józefa Krzyżanowskiego
ich córka również Maria Krzyżanowska ,mąz Antoni Krzyżanowski-synAleksandra ,Marii Sienko

1872 Jan Krzyżanowski Antoni Maria Głuszko Kramarzówka (gr.-kat.) Kramarzówka

Dom 84
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... bf064e_max
Aleksander Krzyżanowski ur.09.04.1868r.Kramarzówka rodz.Antoni Krzyżanowski,Maria Głuszko-córka Józefa Krzyżanowskiego i Marii Głuszko
wpis 9 dom 84
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 6a6eb9_max
Pozdrawiam
Ela
EwusiaK

Dzień dobry
Pani Elżbieto serdecznie dziękuję za informacje. Jednak dopytam kto to był Józef Krzyżanowski ? Bo zrozumiałam, że Maria Głuszko matka Zachariasza wyszła za mąż za Antoniego Krzyżanowskiego.
Pozdrawiam
Ewusiak
Ostatnio zmieniony pn 03 sie 2026, 12:49 przez EwusiaK, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewusiak
EwusiaK

ewa_marciniak pisze: ndz 02 sie 2026, 18:03 cześć

kiedy i gdzie zmarł Zachariasz Głuszko vel Ksawery Krzyżanowski?

Piszesz, że poszukujesz aktów tej osoby, napisz co wiesz poza zmianą danych.

Pozdrawiam, Ewa
Cześć
Zachariasz Głuszko urodzony 1865 .12.22 w Kramarzówce ojciec NN, matka Maria Głuszko córka Marii z domu Madejewska i Józefa Głuszko Zachariasz wyznanie greko katolickie. Maria Głuszko matka Zachariasza wyszła za mąż za Antoniego Krzyżanowskiego syna Aleksyma Krzyżanowskiego i Marii Sieńko.
Zachariasz miał rodzeństwo, wszyscy byli dziećmi Antoniego Krzyżanowskiego i Marii
Aleksander Krzyżanowski ur 1868
Jan Krzyżanowski ur.1872 .12.31
Anna Krzyżanowska ur.187407.01
Marianna Krzyżanowska ur.1875.08.23
Katarzyna Krzyżanowska ur.1877.10.13
Wasyl Krzyżanowski ur.1879.05.16.-Wasyl miał syna Bolesława Krzyżanowskiego mieszkającego w Nienadowej.

Zachariasz poślubił Katarzynę z domu Stefanowicz w 1892 roku Katarzyna według wpisu w aktach miała wtedy 19 lat. Dochowali się dzieci:
1893 Maria(Marianna) wyemigrowała do USA miała syna Wiktora J.Helinski ur.4.04.1924- zmarł 24.11.2026 w Garden Gate Health Care w Cheektowaga stan Nowy York
1897.01. 14 zmarła 20.11.1969 Cecylia
1908 .05.05 zmarła 22.02.1987 Domicela z domu Krzyżanowska po mężu Piestrak
1910.05.02 Jerzy Krzyżanowski miał też nazwisko w zapisie Krzyżanowskyj w latach 50 zmienił na Krzyżanowski
1912 - zmarł 30.07.1979 Jan Krzyżanowski
29.12.1914 zmarł 28.06.1948 Franciszek Krzyżanowski
Gienia , która wyemigrowała do Drohobycza Ukraina- tam też zmarła.
w urzędzie gminy Pruchnik wiem , że Zachariasz Głuszko i zmienił imię i nazwisko około roku 1948 na -Ksawery Krzyżanowski. Poszukuje wpisu śmierci Zachariasz Głuszko lub pod nazwiskiem Ksawery Krzyżanowski data urodzenia 1865.12.22. urodzony Kramarzówka 83, Kramarzówka 84.

Moderator
Ewusiak
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 77 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

EwusiaK pisze: pn 03 sie 2026, 08:31 Dzień dobry
Pani Elżbieto serdecznie dziękuję za informacje. Jednak dopytam kto to był Józef Krzyżanowski ? Bo zrozumiałam, że Maria Głuszko matka Zachariasza wyszła za mąż za Antoniego Krzyżanowskiego.
Pozdrawiam
Ewa Krzyżanowska
Wyżej pisałam:wyznanie grek-katol.
ich córka również Maria Krzyżanowska ,mąz Antoni Krzyżanowski-synAleksandra ,Marii Sienko

Józef Krzyżanowski mąz Marii zd.Głuszko
a rodzice również Marii Krzyżanowskiej,zony Antoniego Krzyżanowskiego

Ślub 08.02.1892r.

1892 4 Zachariasz Głuszko Maria Głuszko
Skan

Kramarzówka grek-katol. skany
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/wyszukiwarka

Przejrzyj wnikliwie skany:bardzo powtarzają się imiona i nazwiska,można się zagubić :roll:
Aleksander Krzyżanowski ur.09.04.1868r.Kramarzówka
wpis 9 dom 84

Jan Krzyżanowski ur.1872r.dom 84
rodz.
ojciec Antoni Krzyżanowski syn Aleksandra Krzyżanowskiego i Marii Sienko
matka Maria Krzyżanowska córka Józefa Głuszko ,Marii Madejczyk

Anna Krzyżanowska lat 25,ślub 1898r.rodz.Antoni Krzyżanowski ,Maria Głuszko
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... e9a95a_max

Zachariasz Głuszko ur.22.12.1865r.Kramarzówka dom 83
syn niezamężnej Marii Głuszko -córki Józefa Głuszko i Marii Madejowskiej (córki Michała )
skan
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 542f1b_max
Ostatnio zmieniony pn 03 sie 2026, 12:00 przez Pobłocka_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Ela
EwusiaK

Krystyna.waw pisze: ndz 02 sie 2026, 16:41
EwusiaK pisze: pt 31 lip 2026, 15:32 niedostępne są grekokatolickie zgony ja poszukuję mojego pradziadka , który urodził się 1865 roku w Kramarzówce jako Zachariasz Głuszko a z tego co wydedukowałam zmarł ze zmianą danych ( przypuszczam , że przez Akcję Wisła ) na Ksawery Krzyżanowski. Stąd poszukuję danych o Jego śmierci
Czyli podejrzewasz, że zmarł pod innym nazwiskiem, a w dokumentach greckikatolik czy katolik?
Dlaczego w Przemyślu?
Cześć
W archiwum w Przemyślu są akta dotyczące Kramarzówki i Pruchnika, niestety skany zgonów znalazłam do roku 1924 , poszukuje późniejszych czyli liczę, że zostaną doskanowane. Nie wiem pod jakim wyznaniem mógł zostać pochowany a aktach USC w Pruchniku nie mają informacjo o Jego zgonie. Tam mi zasugerowano , żde zgon może być wpisany a aktach grekokatolickich. Nie wiem pod jakimi danymi może być wpisany zgon i nie znam roku przypuszczam, że około 1939-1947.

Post autor: EwusiaK » pn 03 sie 2026, 11:59
Pobłocka_Elżbieta pisze: pn 03 sie 2026, 11:28
EwusiaK pisze: pn 03 sie 2026, 08:31 Dzień dobry
Pozdrawiam
Ewa Krzyżanowska
Wyżej pisałam:wyznanie grek-katol.

Józef Krzyżanowski mąz Marii zd.Głuszko
a rodzice również Marii Krzyżanowskiej,zony Antoniego Krzyżanowskiego

Ślub 08.02.1892r.

1892 4 Zachariasz Głuszko Maria Głuszko
Skan

Kramarzówka grek-katol. skany
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/wyszukiwarka

Przejrzyj wnikliwie skany:bardzo powtarzają się imiona i nazwiska
Aleksander Krzyżanowski ur.09.04.1868r.Kramarzówka
wpis 9 dom 84
Jan Krzyżanowski ur.1872r.dom 84
rodz.
ojciec Antoni Krzyżanowski syn Aleksandra Krzyżanowskiego i Marii Sienko
matka Maria Krzyżanowska córka Józefa Głuszko ,Marii Madejczyk

Anna Krzyżanowska lat 25,ślub 1898r.rodz.Antoni Krzyżanowski ,Maria Głuszko
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... e9a95a_max
Pani Elżbieto przejrzę akta jeszcze raz, to dla mnie bardzo ciekawa informacja bo wiem , że były dwie Marie Głuszko matka i córka. Jeszcze raz się nad tym pochylę. Dziękuję

autor: EwusiaK » pn 03 sie 2026, 12:17
Z tego wynika , że Maria Głuszko córka Marii Głuszko została żoną Antoniego Krzyżanowskiego i to się zgadza
Józefa Krzyżanowskiego nie znajduje, Józef Głuszko był ojcem Marii. Nie ma tu nic o Józefie Krzyżanowskim.

* Moderacja - Zgodnie z Regulaminem Rozdział III, pkt 3, lit. c posty zostały scalone. Przypominam również o opcji edycji postu Rozdział IV, pkt 2, lit. q

Moderator
Ewusiak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”