Zasoby niedostepne online, Galicja.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie

sable

Sympatyk
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Zasoby niedostepne online, Galicja.

Post autor: sable »

Witam,
czy sam brak pewnych rocznikow ksiag metrykalnych z terenow dawnej Galicji w zasobie mormonow lub w katalogach archiwow ukrainskich, a takze AGAD, dotyczacych dawnej Galicji swiadczy, ze roczniki tych ksiag nalezy uznac na bezpowrotnie zaginione/zniszczone czy tez mozna miec nadzieje, ze nie zostaly jeszcze zindeksowane lub zalegaja strychy/piwnice archiwow i kiedys ujrza swiatlo dzienne ? W kregu moich zainteresowan jest kilka takich galicyjskich parafii, ktorych roczniki ksiag metrykalnych zawieraja luki. W moim przypadku, i nie jestem w tym zapewne odosobniona, akurat te utracone lata moglyby popchnac moje poszukiwania genealogiczne do przodu, a raczej wstecz, bo o to nam chodzi.
Pozdrawiam,
Amelia Lemowicz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 99 times
Otrzymał podziękowania: 52 times

Re: Zasoby niedostepne online, Galicja.

Post autor: Krystyna.waw »

Nie ma jednej odpowiedzi dla wszystkich parafii, mogą być zniszczone, zagubione, zalegać w szafie...
Sprawdzaj przez
- https://parafie.genealodzy.pl/
- wyszukiwarkę forumową
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
liverpoolczyk02

Sympatyk

Post autor: liverpoolczyk02 »

Mogę napisać o tym, z czym się spotkałem. Na inwentarzu ksiąg grekokatolickich archiwum w Tarnopolu księgi dla danej, małej parafii w pobliżu Trembowli zaczynały się od około roku 1900. A ja potrzebowałem ślub z 1893 r. I dostałem skan aktu :) Wprost bezcenny. Okazało się, że księgi grekokatolickiej nie było, ale zachowała się księga, którą dysponował później radziecki USC, dla konkretnej wsi. Roczniki zaczynały się ileś lat wcześniej, akt został przepisany i dzięki temu zachował się do dzisiaj.
Ale pewnie znasz temat. Jeśli patrzyłaś również na fondy w archiwum z księgami przyniesionymi z usc, i nie ma tego, czego szukasz, to raczej nie ma w ogóle. Zawsze można dopytać.
Bardzo mało konkretnie napisałaś, bez konkretnych lokalizacji, roczników.
Teraz też coś niedobrego stało się z katalogiem familysearch. Wpisuję nazwę parafii, np. Złotniki, dawniej pokazywało parafie obydwu obrządków, łącznie szereg mikrofilmów, a teraz nic.
Szymon B - Dziki Zachód
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Post autor: Michał_Kazimierz »

liverpoolczyk02 pisze: ndz 02 sie 2026, 19:15 (...)
Teraz też coś niedobrego stało się z katalogiem familysearch. Wpisuję nazwę parafii, np. Złotniki, dawniej pokazywało parafie obydwu obrządków, łącznie szereg mikrofilmów, a teraz nic.
Też się z tym spotkałem. Pozmieniali, nie wiadomo po co, i kto to zlecił.
Ale nadal można dostać się do spisu metryk na mikrofilmach różnych wyznań i obrządków
- w zakładce Katalog - konkretną miejscowość wpisujemy wybierając opcję "Słowa kluczowe", zamiast "Miejsce".

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”