Witam,
czy sam brak pewnych rocznikow ksiag metrykalnych z terenow dawnej Galicji w zasobie mormonow lub w katalogach archiwow ukrainskich, a takze AGAD, dotyczacych dawnej Galicji swiadczy, ze roczniki tych ksiag nalezy uznac na bezpowrotnie zaginione/zniszczone czy tez mozna miec nadzieje, ze nie zostaly jeszcze zindeksowane lub zalegaja strychy/piwnice archiwow i kiedys ujrza swiatlo dzienne ? W kregu moich zainteresowan jest kilka takich galicyjskich parafii, ktorych roczniki ksiag metrykalnych zawieraja luki. W moim przypadku, i nie jestem w tym zapewne odosobniona, akurat te utracone lata moglyby popchnac moje poszukiwania genealogiczne do przodu, a raczej wstecz, bo o to nam chodzi.
Pozdrawiam,
Amelia Lemowicz
Zasoby niedostepne online, Galicja.
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- Krystyna.waw

- Podziękował: 99 times
- Otrzymał podziękowania: 52 times
Re: Zasoby niedostepne online, Galicja.
Nie ma jednej odpowiedzi dla wszystkich parafii, mogą być zniszczone, zagubione, zalegać w szafie...
Sprawdzaj przez
- https://parafie.genealodzy.pl/
- wyszukiwarkę forumową
Sprawdzaj przez
- https://parafie.genealodzy.pl/
- wyszukiwarkę forumową
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
liverpoolczyk02

Mogę napisać o tym, z czym się spotkałem. Na inwentarzu ksiąg grekokatolickich archiwum w Tarnopolu księgi dla danej, małej parafii w pobliżu Trembowli zaczynały się od około roku 1900. A ja potrzebowałem ślub z 1893 r. I dostałem skan aktu
Wprost bezcenny. Okazało się, że księgi grekokatolickiej nie było, ale zachowała się księga, którą dysponował później radziecki USC, dla konkretnej wsi. Roczniki zaczynały się ileś lat wcześniej, akt został przepisany i dzięki temu zachował się do dzisiaj.
Ale pewnie znasz temat. Jeśli patrzyłaś również na fondy w archiwum z księgami przyniesionymi z usc, i nie ma tego, czego szukasz, to raczej nie ma w ogóle. Zawsze można dopytać.
Bardzo mało konkretnie napisałaś, bez konkretnych lokalizacji, roczników.
Teraz też coś niedobrego stało się z katalogiem familysearch. Wpisuję nazwę parafii, np. Złotniki, dawniej pokazywało parafie obydwu obrządków, łącznie szereg mikrofilmów, a teraz nic.
Ale pewnie znasz temat. Jeśli patrzyłaś również na fondy w archiwum z księgami przyniesionymi z usc, i nie ma tego, czego szukasz, to raczej nie ma w ogóle. Zawsze można dopytać.
Bardzo mało konkretnie napisałaś, bez konkretnych lokalizacji, roczników.
Teraz też coś niedobrego stało się z katalogiem familysearch. Wpisuję nazwę parafii, np. Złotniki, dawniej pokazywało parafie obydwu obrządków, łącznie szereg mikrofilmów, a teraz nic.
Szymon B - Dziki Zachód
-
Michał_Kazimierz

- Podziękował: 1 time
Też się z tym spotkałem. Pozmieniali, nie wiadomo po co, i kto to zlecił.liverpoolczyk02 pisze: ndz 02 sie 2026, 19:15 (...)
Ale nadal można dostać się do spisu metryk na mikrofilmach różnych wyznań i obrządków
- w zakładce Katalog - konkretną miejscowość wpisujemy wybierając opcję "Słowa kluczowe", zamiast "Miejsce".