Czubińska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

anczarn

Sympatyk

Czubińska

Post autor: anczarn »

T: Proszę o pomoc.
Na samym początku mojej przygody z genealogią stanęłam w miejscu.
Otóż szukam jakichkolwiek informacji o rodzinie babci - Genowefa Czubińska ur 1.02.1920r w miejscowości Sarny, ojciec Łukasz, matka Anastazja, na temat ojca nie wiem nic prawdopodobnie zmarł krótko po jej urodzeniu a matka kiedy miała 12lat, nie wiem czy miała rodzeństwo i rodzinę i nie wiem gdzie mogę szukać. Mogę prosić o jakieś wskazówki.

Anna
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

Proszę o pomoc
Zacznij może od aktu małżeństwa babci, bo pewnie z aktem urodzenia może być trochę trudności ( to Ukraina). Poczytaj przede wszystkim forum i posty dotyczące poszukiwań. Polecam też siostrzane forum forgen.pl
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Możesz zajrzeć jacy Czubińscy dzisiaj mieszkają na Ukrainie, bardzo wielu ich nie jest, forma męska nazwiska to 156 osób:
http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_7.html

Obejrzyj tę "populację", są podane nazwy miejscowości, otczestwa, daty urodzenia, może Cię coś natchnie którzy są Twoi.

Łucja
anczarn

Sympatyk

Drugi akt ślubu mam, bo babcia była wdową z dzieckiem i na robotach w Niemczech poznała dziadka ale w tym akcie nic nie ma poza nazwiskiem panieńskim babci i nazwiskiem jej pierwszego męża dziadka są wszystkie dane. Niestety na temat pierwszego ślubu nic nie wiem jedynie nazwisko Rybarczyk i że ciocia urodziła się 1939roku niestety już nie żyje i nic się od niej nie dowiem, ale teraz chyba powinnam ustalić gdzie się urodziła i poszukać miejsca pierwszego ślubu.
anczarn

Sympatyk

Pierwszy ślub był w miejscu urodzenia babci, ciocia również ma wpisane miejsce urodzenia Sarny. Babcia miała dużo rodzeństwa i nie byli biedni, kiedyś podobno były jakieś fotografie ale już ich nie ma jakiś pałacyk w tle. Teraz już nie wiem co o tym myśleć, jedno jest pewne na pewno na Ukrainie jest jeszcze dosyć bliska rodzina tylko teraz nie mam pojęcia jak się tego dowiedzieć.
W tej wyszukiwarce jest nazwisko, imię i trzeciej rubryczki nie rozumiem, nie znam nawet liter rosyjskich... http://www.nomer.org/allukraina/lastNam ... ber_7.html
Czy ktoś pisał już do osób odnalezionych w taki sposób? Nie wiem jak się do tego zabrać... Czy obecni Ukraińcy szukają w Polsce rodzin?

Anna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”