Dzień dobry
Potrzebuję pomocy z Lampkowskimi w par. Gradzanowo Koś. ewentualnie okolicznymi ,co prawda parafię i okolicę znam dobrze , bo moja mama z niej się wywodziła , pradziadek był nawet tam organistą a ja kiedyś zgubiłem w lesie tam moją żonę , będąc tam z nią na grzybach

, tyle że wtedy nie wiedziałem jeszcze że Lampkowscy pomieszkiwali kiedyś w tych leśnych wioskach. To że moja pra babcia Marianna Lampkowska wyszła za Franciszka Sobierajskiego w tej parafii w 1874 to wiem z aktu ślubu który się zachował , gorzej z innymi aktami w tej parafii które by coś naświetlały o jej rodzinie , zazwyczaj wyskakują tylko pojedyńcze wzmianki jak by z sumariusza bez samych aktów , albo braki jak choć by sam akt ur. Marianny. Sam grób Marianny znalazłem i rozszyfrowałem zwłaszcza gdy wyciągnąłem jej akt zgonu w par. Radzanów ,gdyż były błędy na pomniku , tak u niej jak i jej męż Franciszka S., gdyż zrobiono z niej Marię S. która zmarła 1934 , a w akcie zgonu jest 1939 , ale to zapewne błędne wskazanie mojego ojca lub jego rodzeństwa gdy robili pomnik z lastryka gdzieś w 60/70 latach i odczytywali zapewne z tabliczki z grobu ziemnego , a teraz na nowym pomniku ten błąd jest dalej powielony , to samo zadziało się zapewne na pomnikach Franciszka S , na lastrykowym to pamiętam było że żył 101,5 roku na nowym jest 101 w akcie zgonu żył 100 lat , a w rzeczywistości 93 lata , gdyż ur. się w 1841 a zmarł 1934 .
Wracając do Lampkowskich , rodzeństwo Marianny ciężko w tych brakach wyłuskać tym bardziej że ojciec Marian był chyba 3 razy żonaty , a matka Marianny to raczej Marianna Pawłowska . Rodzice Mariana L. to Karol L i Apolonia tu problem czy Maciejewska jak w genetyce przy pierwszym ślubie Mariana w 1845r , czy Apolonia z Wyzydarów przy chrzcie jak by młodszego brata Mariana z 1828 Karola syna Karola L i Apolonii z Wyzydarów ?
starczy na dziś tych zagadek
Pozdrawiam Jan Sobierajski