metryki.gen.. dodatkowe funkcje

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Witam!
Tytułem wstępu i wyjaśnienia. Poniższe nie jest pomysłem, projektem PTG, administracji etc. Nie wińcie "ich"i nie czujcie się zaniepokojeni:)

Co widzielibyście jako "niezbędnik" dostępny tuż obok wyświetlonej kopii metryki? Rzecz jasna nieobowiązkowo:) można byłoby wyłączyć wyświetlanie takiego paska narzędzi

Propozycje niżej, mam nadzieję, że nie zasugerują w sposób ograniczający inwencję
Jednej odpowiedzi tylko chciałbym uniknąć:
- formularz z zapytaniem do osoby która zaraz mi da przetłumacozny i wytłumaczony akt:)

a więc:
skrót/link do wzorcowego przetłumaczonego aktu (ów) - jeśli jest sporządzony nie po polsku
link do słownika (ew krótki słownik...jaki? zawodów? używanych określeń?
mapkę (jaką? z jakimi informacjami?)
strzałkę - pokaż poprzedni /następny (w oknie widać jedną stronę/widok, czasem dokończenie jest na następnym)
"zachowaj do zakładki "moje akty w serwisie.." nie no "moje akty" trochę głupio brzmi...
informacje o powiązanych dokumentach i miejscu ich przechowywania / udostępniania, tu...możnaby długo, nawet nie zacznę listy do czego początkiem mogą być ASC

Zastrzeżenie:
ww nie powinno odciągać od indeksacji obecnie zajmujących się nią osób, nie powinno "zżerać" zasobów przeznaczonych na realizację celu podstawowego jakim jest wyszukiwarka+kopia ASC
więc
może być "dla wybranych" finansujących lub współtworzących te dodatkowe możliwości (lub oczywiście podstawowe czyli dla tworzących indeksy, dostarczających materiałów etc)
Bycie "wybranym" nie powinno być trudne. Jeśli powiązane z opłatami to pewnie nie abonament (hehe znamy znamy z forum "kto ma dostęp do XXX i mógłby sprawdzić? proszę") ale może "ilość otworzeń helpa w ramach abonamentu"

Założenia do podstawowych funkcji dane (wyszukiwarka) + kopia aktu oczywiście niezmienne - jak dotychczas.

Powtarzam:
to nie "PTG planuje ograniczenie dostępu"
to nie "WZI coś szykuje"
moje przemyślenia, mój balon próbny, mój kij w mrowisko
bo ..jakieś małe badania (nie tylko wśród forumowiczów) prowadziłem, wiem, że potrzeby są
i wiem, że nie ma jak ich zaspokoić przy tych relacjach twórcy/użytkownicy bierni
Nie "nie wiem czy są takie możliwości"
Wiem, że ich nie ma i w najbliższym czasie nie będzie.

Dopisujcie co byłoby potrzebne
albo nie dopisujcie..to też forma wyrażenia opinii, oznacza przydałoby się, ale nawet nie na tyle, żeby o tym powiedzeć, a co dopiero współtworzyć czy współfinansować:)
ankiety nie dodam, bo jeszcze jest etap zbierania a nie doboru
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Augustyniak_Irena »

Dzień dobry, czy proponowane zmiany dotyczą tylko funkcji dodatkowych i gdzie umieszczonych ? obecny zakres i dostępność nie uległyby zmianie tylko powiększeniu ?
Doceniam genetekę i zamieszczenie skanów przy poszczególnych pozycjach. W internecie znajduję wykazy aktów z nazwiskami np. dot. Parafii Wszystkich świętych , czy taki skorowidz mógłby być umieszczony przy metrykach danej parafii,
tak żeby można było odnależć nazwisko bez wchodzenia do poszczególnych skanów ?
Jeśli chodzi o funkcje dodatkowe to czy odnośniki byłyby widoczne na stronie metryk czy po otwarciu skanu ?
Dobra byłaby Moja Zakładka i jeśli mozliwe dodanie przy poszczególnych skanach pola własnego komentarza (po otwarciu skanu) , w ktorym można byłoby wpisać swoje tłumaczenie, uwagi lub cokolwiek.
A w przypadku "mojej zakładki " gdyby dodane tam skany mogły mieć w nazwie również skrót parafii ....
czy takie zmiany miałyby szanse ...
pozdrawiam
Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”