Archiwum indygenatów / ustalenie herbu małżonek przodków

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
MZelenay

Sympatyk

Post autor: MZelenay »

Szanowni Państwo,

Czy posiadają Państwo może informację o istniejącej bazie indygenatów, albo wiedzą w jaki sposób doprecyzować jakim herbem posługiwała się rodzina małżonki któregoś z przodków? Czy takie informacje znajdują się w dokumentach zawarcia małżeństwa?

Z tego co wiem pierwszy Zelenay pojawił się na ziemiach polskich w okolicach 1650 roku. Zelenayowie posługiwali się herbem Jastrzębiec podejrzewam więc że pierwsza małżonka Zelenaya nosiła ten właśnie herb. Czy to prawidłowy tok rozumowania?

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Zelenay-Grabny
Ostatnio zmieniony wt 22 lut 2011, 11:58 przez MZelenay, łącznie zmieniany 1 raz.
Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Witam,
o ile wiem w AGADzie znajduje sie spis: "Nobilitacje i indygenaty w okresie Sejmu Czteroletniego (Wielkiego) z 1791 i 1792 r."
Czy sa jeszcze inne nie wiem...
Malgorzata
Awatar użytkownika
MZelenay

Sympatyk

Post autor: MZelenay »

Witam,

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy może któryś z szanownych użytkowników forum wie o istnieniu podobnego spisu dotyczącego indygenatów z XVI-XVIII wieku?

Wracając do mojego drugiego pytania- czy wykształciła się może tradycja nadawania obcokrajowcom herbu rodu małżonki z którą żenił się po przybyciu do nowego państwa? Jeżeli nie to czy władca/sejm kierował się jakimś kluczem nadając herb obcokrajowcowi czy było to jego 'widzimisię'?

Pozdrawiam serdecznie,
Michał Zelenay- Grabny
alfredbernardW

Post autor: alfredbernardW »

Nazwisko Wróblewski to pewnie od wróbla? Jest jeszcze jakaś inna możliwość?
albewr@wp.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”